A romák elkezdtek szembemenni a Fidesszel

Nagy Donát 2022-03-25 18:46:26
Roma politikusok buzdítanak az ellenzék támogatására, azt mondják, ideje leváltani a "nemzeti együtt lopás rendszerét".

Az elmúlt tizenkét évben mint láthatjuk, nem valósult meg a cigányság felzárkóztatásáa, írja a Népszava. Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke most azt reméli, hogy ellenzéki győzelem esetén ez végre megtörténik.

2022. április 3-a legyen Magyarországnak, így a magyarországi cigányságnak is a választás szabadsága és a szabadsága választása!

– így kezdődik a lap rendelkezésére bocsátott felhívás, amiben Agócs a parlamenti választáson az ellenzék támogatására kéri a romákat. Az ellenzék közös listáján szereplő három roma jelölt (Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc) mellett egyébként más ellenzéki roma politikusok is szerepelnek az aláírók között (ifjabb Bogdán János és Lakatos Béla), Agócs Jánoson kívül két ORÖ-s elnökhelyettes is nevét adta a felhíváshoz (Lakatos Oszkár és Varga Zoltán).

Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA

Az elmúlt tizenkét év kormányzása bebizonyította – olvasható –, hogy a társadalom alsó harmadában élők csak rabszolgasorsra és megaláztatásokra, nyomorra vannak ítélve. A választás azonban lehetővé teszi, hogy a „nemzeti együtt lopás rendszerét” felváltsa a „nemzeti felemelkedés rendszere”, írják.

Az ellenzéki összefogással lehetőség van „egy boldogabb, sikeresebb, eredményesebb Magyarországot építeni”. Ennek részeként – hangsúlyozza a felhívás – a romák majd részt tudnak venni a szakmai, felzárkóztatást segítő roma programok előkészítésében, megalkotásában, végrehajtásában és ellenőrzésében.

Romaügyi államtitkárság felállítása, családi kedvezmények bővítése, roma vallási gyülekezetek és kisegyházak támogatása, az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztése – sorolja az ellenzéki program tartópilléreit a szöveg. Az ellenzék a lakáshelyzeten is javítani szeretne, és az infrastrukturális fejlesztések valódi végrehajtását ígéri.

Tisztelettel kérjük roma és nem roma honfitársainkat egyaránt, hogy az ellenzéki lista támogatásával vessünk véget az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányzásának!

– áll a felhívásban.

A lap visszaemlékszik, hogy a '90-es években a pártok még alaptételnek vették, hogy a romák mindenképpen a baloldalra szavaznak, az ezredforduló táján viszont a jobboldal is elkezdett népszerű lenni. A 2002-es választás előtt aztán a Fidesz megállapodást kötött a legnagyobb cigány szervezettel, a Farkas Flórián vezette Lungo Drommal, így az erőviszonyok alaposan megváltoztak. 2022 januárjában Agócs János egy interjúban pedig azt mondta, hogy "a romák 90 százaléka az előző két választáson a Fideszre szavazott”.

A Fidesz listájáról ezúttal hiányzik a súlyos korrupciós ügyekkel gyanúba hozott Farkas Flórián. Befutó helyre került viszont Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, aki a lap szerint nemrég azzal is kérkedett, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

Szólj hozzá!

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.