A romák elkezdtek szembemenni a Fidesszel

Nagy Donát 2022-03-25 18:46:26
Roma politikusok buzdítanak az ellenzék támogatására, azt mondják, ideje leváltani a "nemzeti együtt lopás rendszerét".

Az elmúlt tizenkét évben mint láthatjuk, nem valósult meg a cigányság felzárkóztatásáa, írja a Népszava. Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke most azt reméli, hogy ellenzéki győzelem esetén ez végre megtörténik.

2022. április 3-a legyen Magyarországnak, így a magyarországi cigányságnak is a választás szabadsága és a szabadsága választása!

– így kezdődik a lap rendelkezésére bocsátott felhívás, amiben Agócs a parlamenti választáson az ellenzék támogatására kéri a romákat. Az ellenzék közös listáján szereplő három roma jelölt (Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc) mellett egyébként más ellenzéki roma politikusok is szerepelnek az aláírók között (ifjabb Bogdán János és Lakatos Béla), Agócs Jánoson kívül két ORÖ-s elnökhelyettes is nevét adta a felhíváshoz (Lakatos Oszkár és Varga Zoltán).

Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA

Az elmúlt tizenkét év kormányzása bebizonyította – olvasható –, hogy a társadalom alsó harmadában élők csak rabszolgasorsra és megaláztatásokra, nyomorra vannak ítélve. A választás azonban lehetővé teszi, hogy a „nemzeti együtt lopás rendszerét” felváltsa a „nemzeti felemelkedés rendszere”, írják.

Az ellenzéki összefogással lehetőség van „egy boldogabb, sikeresebb, eredményesebb Magyarországot építeni”. Ennek részeként – hangsúlyozza a felhívás – a romák majd részt tudnak venni a szakmai, felzárkóztatást segítő roma programok előkészítésében, megalkotásában, végrehajtásában és ellenőrzésében.

Romaügyi államtitkárság felállítása, családi kedvezmények bővítése, roma vallási gyülekezetek és kisegyházak támogatása, az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztése – sorolja az ellenzéki program tartópilléreit a szöveg. Az ellenzék a lakáshelyzeten is javítani szeretne, és az infrastrukturális fejlesztések valódi végrehajtását ígéri.

Tisztelettel kérjük roma és nem roma honfitársainkat egyaránt, hogy az ellenzéki lista támogatásával vessünk véget az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányzásának!

– áll a felhívásban.

A lap visszaemlékszik, hogy a '90-es években a pártok még alaptételnek vették, hogy a romák mindenképpen a baloldalra szavaznak, az ezredforduló táján viszont a jobboldal is elkezdett népszerű lenni. A 2002-es választás előtt aztán a Fidesz megállapodást kötött a legnagyobb cigány szervezettel, a Farkas Flórián vezette Lungo Drommal, így az erőviszonyok alaposan megváltoztak. 2022 januárjában Agócs János egy interjúban pedig azt mondta, hogy "a romák 90 százaléka az előző két választáson a Fideszre szavazott”.

A Fidesz listájáról ezúttal hiányzik a súlyos korrupciós ügyekkel gyanúba hozott Farkas Flórián. Befutó helyre került viszont Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, aki a lap szerint nemrég azzal is kérkedett, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról