A választási bizottság szerint egy terjesztő nyugodtan dobálhatja a postaládákba a törvénysértő, becsmérlő szóróanyagokat a választások alatt Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2022-03-23 11:28:00
Azt ugyan kimondták, hogy törvénysértő a Czeglédy Csabát pocskondiázó papír, de a döntés értelmében ennek tartalmáért a terjesztő Kremser Csaba nem felelős.

Ma reggel ülésezett Szombathely és térsége (Vas1) országgyűlési választókerület választási bizottsága. A téma az a két nappal ezelőtt kipattant ügy volt, amiről korábban már beszámoltunk.

Czeglédy: A Vasi Friss Rádió Kft. gyártatta le az engem becsmérlő szóróanyagot

Sajtóközleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz Czeglédy Csaba, a közös ellenzék Vas01-es képviselőjelöltje, ezt változatlan formában közöljük: A szombathelyi Fidesz és Hende Csaba is tisztában vannak azzal és a legfrissebb közvélemény kutatás adatai is alátámasztják, hogy én vagyok az esélyese Szombathely és térségében az április 3-i országgyűlési választásnak. Emiatt kétségbeesésükben nemtelen eszközökhöz nyúlnak.

Czeglédy Csaba, a hatpárti ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje ugyanis két szóróanyag miatt élt választási kifogással a bizottságnál. Szerinte a szórónyagok törvénysértők, mert nem tartalmaznak, illetve hiányosan tartalmazzák az impresszumot. Emellett kérte a bizottságtól azt is, hogy állapítsák meg: a terjesztő, Kremser Csaba is törvényt sértett ténykedésével.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az érvényes szabályok szerint ugyanis a választások alatt terjesztett szórólap plakátnak minősül, ezen pedig a kiadó nevének, a kiadó címének és a kiadásért felelős személy nevének rajta kell lennie. Czeglédy szerint pedig aki ennek terjesztésében közreműködik, azt is felelősség terheli.

A bizottság hosszas tárgyalás és vita után a kifogásnak csak részben adott igazat.

Megállapítottak ugyanis a jogszabálysértés tényét a két szóróanyag tekintetében, de a kifogás egyéb, a terjesztő Kremser Csabára vonatkozó részét elutasította.

Mi azért írjuk, hogy "a terjesztő", mivel Kremser Csaba a két nappal ezelőtt kiadott közleményében azt írta, hogy szombat délután észrevette, hiányzik az impresszum a szórólapokon, akkor pedig azonnal lemondta a terjesztést.

Egy terjesztőm volt, akit Czeglédy Csaba és Horváth Soma, már a zaklatást súrolva hívogatott telefonon szombat délelőtt, miközben az illető dolgozott. Az ő kérésére, a munkavégzés alól őt felmentettem.
Nem igaz, hogy azért adtam vissza a megbízást, mert bárki lebukott volna, hanem azért, mert én magam szombat délután vettem csak észre, hogy hiányzik az impresszum a szórólapokon. Ahogy megláttam, intézkedtem és lemondtam a terjesztést

írta hétfőn.

"Érdekesség", hogy a terjesztés beismerését nem vette figyelembe a választási bizottság, ők továbbra is azt mondják, nem bizonyítható a terjesztő személye sem.

Mindezt teszik azért, mert hivatalosan a kifogáshoz ez nem lett csatolva. Ugyanakkor nem is lehetett, mert Kremser nyilatkozata, azaz a bizonyíték a bejelentést követően született; a bizottság pedig állítja, a (korábban) benyújtott kifogáson kívül nem kötelesek más körülményt ismerni.

Azaz: mivel a kiadó hivatalosan nem ismert, a terjesztőtől pedig ezt nem is kérdezték meg (mivel nem tudhatják, ki az), vélhetően gyakorlati eredménye nem lesz az elmarasztaló határozatnak. 

Kremser Csaba egyébként az egykori fideszes polgármester, Puskás Tivadar sajtósa volt, illetve a kampánystáb tagjaként dolgozott a Fidesz 2019-es szombathelyi polgármester jelöltjének is. A bizottsági ülésen nem vett részt.

Szólj hozzá!

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.

Perzselő napsütésre számíts ma is!

Súrolni fogjuk a 40 fokot.