Sokmilliós cserék és fejlesztések: erre készül a szombathelyi Távhő

ugytudjuk.hu 2022-03-23 06:55:21
Kiemelten hatékony és környezetbarát megoldást biztosítanak a fűtésre és a használati melegvíz előállítására.

A szombathelyi távhőszolgáltatónak a 2021-es évben több fontos hőtermelő berendezést is sikerült korszerűsítenie vagy lecserélnie. A Vízöntő utcai telepen a meglehetősen koros, 32 éves kazán helyett munkába állítottak egy közel másfélszer akkora berendezést. Erre a szakemberek szerint azért volt szükség, mert elöregedett a kazán szerkezete, emellett az üzembiztonság, a szolgáltatás zavartalansága, valamint az ellátási területen esetlegesen megnövekedő teljesítményigény is indokolta.

A korszerű „okos” kazán figyeli, hogy az égéstermékben maradt-e vissza éghető anyag és oxigén, és ennek megfelelően korrigálja a saját működését. Hatékonyabb és a környezetre kevésbé káros, mint az elődje volt.

A korszerűsítéseknél maradva a szombathelyi Távhő által üzemeltetett faapríték-tüzelésű kazán tavaly egy új salakkihordó rendszert kapott. Ez nem csak kihordja, hanem előtte apróra is töri a szilárd égésterméket, így elkerülhető, hogy a nagyobb darabok miatt elakadjon az anyagtovábbító berendezés.

Bővülő vezetékrendszer

A Távhő 22 kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet Szombathelyen. Ennek a rendszernek vannak megújított szakaszai, de meglehetősen elöregedett részei is. A csőrendszer legnagyobb része a föld alatt húzódik. Ez nagy előny, ha a városképre gondolunk, vagy arra, hogy nem kell felszíni csöveket kerülgetnünk a házak körül.

De ennek az ára az is, hogy szemmel nem látni, milyen állapotban vannak a melegvizet szállító elemek, hol vannak a gyenge pontjai, így a karbantartást végző szakemberek is csak akkor értesülnek a problémákról, ha valahol kilyukad egy cső.

A távvezetéki hálózat közel 84%-a ráadásul 20 évnél idősebb.

Elkerülhetetlen az új vezetékek létesítése és a régi vezetékek cseréje

Az elmúlt évek során számos korszerűsítést hajtott végre a Távhő.

Az elmúlt 5 év alatt, vagyis 2016. és 2020. között több mint 5 km elavult vezeték cseréje, ezen túl új vezetékek üzembe helyezése valósult meg, mintegy 360 millió forint értékben.

Az elöregedett vezetékszakaszok cseréje – azok nagy kiterjedése miatt – minden körülményt figyelembe véve is több évet vesz igénybe. A cserék mellett a szombathelyi távhőszolgáltató karbantartja a teljes hálózatot.

Kevesen ismerik, pedig nélkülözhetetlenek: a hőcserélők, amiket szintén cserélni kell

A vezetékek mellett a távhőszolgáltató rendszer kulcsfontosságú elemei a hőcserélő berendezések. (Nagyon röviden: ezek a szolgáltatói vezetékek hőenergiáját átadják az ellátott épületek csőrendszerének.) Ezek karbantartása, tisztítása és ha kell, cseréje is fontos műszaki feladat.

2022-re a szombathelyi Távhő négy hőcserélő újra váltását is tervezi:

  • a Benedek Elek u. 7-14. számú épületeknél,
  • a Váci Mihály úton a 20-30. számoknál és a 7-9. számoknál,
  • valamint a Rohonci úton az 52. számú épületnél.

Ezek mellett mintegy negyven darab hőcserélő tisztítását, karbantartását is tervezik elvégezni.

Informatikai fejlődés: új irányítás-technika és felügyeleti rendszerek

2021-ben kezdődött meg annak az informatikai rendszernek a kiépítése, amely egyik oldalról az irányítást teszi hatékonyabbá, másrészt pedig a távfelügyeleti eszközökkel a szabályozást és a hibaelhárítást segíti.

A Mikes Kelemen utcai faaprítékos kazánházban, a Szent Flórián körúti és a Rákóczi úti gázkazánoknál kiépült az új irányítástechnikai-felügyeleti rendszer. Ennek a használatával már a hiba megjelenésénél riaszt a rendszer, és rögtön jelzi, milyen jellegű a rendellenesség.

Az irányítástechnikai rendszer kiépítése egy éveken át tartó, folyamatos beruházás lesz, amely 2022-ben is folytatódik az 54 hőközpont informatikai rendszerének kialakításával.

A legnagyobb, a Vízöntő utcai kazánház rendszerének az átépítése is tavaly indult, várhatóan 2023-24-re fejeződik be.

A korszerűsítés folytatódik tovább

Előre tekintve a szombathelyi Távhő célja, hogy a szombathelyi távfűtés és melegvíz szolgáltatás az elérhető legkorszerűbb és legmegbízhatóbb legyen. Ezért három szakasz rekonstrukciós tervét is elkészítették. (Az egyik az oladi I.-es hőközponttól a Kodály hídig tart, a második a Bem József utca és a Rohonci út közötti, a harmadik pedig a Fő tér - Mártírok tere - Malom utca szakasz.)

Ezek a kitűzött fejlesztések persze nem kevés pénzbe kerülnek, a 2022 elején becsült költségük forgalmiadó-mentesen 800 millió forint, ezért a cég több pályázati lehetőséget is szem előtt tart. Ezek még tervezési szakaszban vannak. Azt remélik, hogy ha megjelennek a pontos kiírások, sikerrel tudnak pályázni.

Addig is 2022-re terveznek egy beruházást a Váci Mihály utcai szakaszon, ahol a 100 m hosszú elöregedett gerincvezetéket cserélik ki.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató az energiatermelés és felhasználás általános irányát, illetve az energiapazarlás csökkentését előtérbe helyezve abba az irányba tesz további lépéseket, hogy a fosszilis energiahordozókat közép és hosszabb távon lecserélje. A szolgáltató nagy lehetőséget lát a biomassza alapú energiatermelésben és a geotermikus energia felhasználásában is, de már napenergiával is folyik hőelőállítás a cégnél. 

Másik oldalról a szolgáltató kiemelten fontosnak tartja a régi csőhálózat cseréjét, a felújításánál pedig a jól szigetelt, kis hőveszteségű rendszer kiépítését.

Címlapfotó: Szombathelyi Távhő

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.