Érettségizhetnek Magyarországon az ukrajnai menekültek

Székely Zoárd 2022-03-23 10:39:00
A rendelet alapján úgy tűnik, magyar nyelven kell vizsgázniuk a diákoknak.

Aki akar, és a hazájában a 2021/2022. tanévben a középiskola utolsó évfolyamán tanult, amit iskolai bizonyítványával vagy más, az ukrajnai iskolája által akár elektronikusan kiállított és hitelesített dokumentummal igazolni tud, az Magyarországon a magyar érettségi vizsgarendszer keretében megszerezheti a bizonyítványt – olvasható a Magyar Közlönyben.

A kedd este megjelent rendelet szerint 

április 20-ig lehet jelezni, ha valaki a magyar vizsgarendszer szabályai szerint akar leérettségizni. A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs.

A rendkívüli eljárásban jelentkező – választása szerint – magyar, mint idegen nyelv vizsgatárgyból is jelentkezhet érettségire. A rendkívüli eljárásban a jelentkezés térítésmentes. Aki korábban már vizsgadíjat fizetett, annak az Oktatási Hivatal visszatéríti a pénzt. A visszaigénylés jogvesztő határideje szeptember 30-a.

A vizsgákat a kormányhivatalok szervezik. Tájékoztatják az Oktatási Hivatalt, hogy a rendkívüli eljárásban jelentkezők írásbeli vizsgáihoz mely tárgyakból, mely szinten, hány írásbeli feladatlapra van szükség, valamint arról is, hogy a feladatlapokat mely kormányhivatalba kell eljuttatni.

Amennyiben a rendkívüli eljárásban jelentkező a kötelező vizsgatárgyakból,

azaz magyar nyelv és irodalom vagy ehelyett magyar mint idegen nyelvből, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és a Vizsgaszabályzat 2. számú mellékletében meghatározott választható közismereti vizsgatárgyak közül legalább egy szabadon választott vizsgatárgyból

sikeres érettségi vizsgát tesz, valamint középiskolai tanulmányait befejezi, és ezt a vizsgabizottság számára június 9-ig igazolja, annak kiállítják az érettségi bizonyítványt. 

A rendelet október 31-ig lesz hatályban.

 

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.