Ujhelyi István Sárváron: nem jön több EU-s forrás, ha április harmadika után az Orbán-kormány marad

Fehér Buda 2022-03-20 07:00:07
Az Európai Parlament képviselője Hencz Kornéllal tartott közös fórumot.

Szombaton este több Vas megyei megálló után közös fórumot tartott Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő, és Hencz Kornél, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje a Vas02-es körzetben. Ujhelyi már a fórum elején elmesélte, hogy régi barátokhoz jön, amikor Sárvárra érkezik, Szabó Lajos helyi képviselő 20 éves korában hívta meg először a városba. 

A két hét múlva érkező választásokról pedig már azt mondta, hogy történelmi jelentőségű nap lesz. Ujhelyi szerint egész Európa erre a választásra figyel, annak ellenére, hogy választások lesznek Máltán, Franciaországban, több német tartományban és az EU tagjelölt Szerbiában is. Ennyi ország mellett mégis az EU közvéleménye, az EU-s újságírók, és az Unió gazdasága mind-mind a magyar eredményre a legkíváncsibb. 

A Vas02-es körzetről az EP képviselő elmondta, hogy nagyon jól tudja, hogy egy olyan körzetről van szó, amit hagyományosan a Fidesz nyer. Ennek ellenére azt mondja, hogy kemény munkával az ellenzék változtatni is tudhat Sárváron és környékén, habár ehhez megfeszített tempóra lesz szükség a következő két hétben. 

Ujhelyi azt is felelevenítette, amikor az önkormányzati választások előtt járt Sárváron. Ő már akkor azt mondta, hogy Orbán Viktor azon dolgozik, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból. Akkor még sokan legyintettek erre, de idő közben befagyasztották a Magyarországra érkező EU-s forrásokat, Ujhelyi szerint pedig csak ez tartotta Orbánt vissza attól, hogy tényleg elszakadjon az EU-tól. Az EP képviselő szerint így egyértelmű, hogy ha az Orbán-kormány marad, nem lesz több EU-s pénz. Ujhelyi elmondta, hogy jelenleg 3 ezer 400 milliárd forintnyi forrást van befagyasztva, de erről nincs képben a magyar társadalom, mivel az Orbán-kormány olyan mértékben letarolta a magyar médiát, hogy szinte lehetetlen ezeknek az információknak az áramlása a fideszes választók felé. Ujhelyi szerint ezért az április 3-i választáson az lesz a tét, hogy Magyarország marad-e az Unióban, vagy Orbán tovább viszi a putyini mintára kiépített „Orbánisztánt”.

Hencz Kornél már arról mesélt a hallgatóknak, hogy már az aláírásgyűjtés idején érezte, az emberek változást akarnak. Hencz ugyanis elmondta, hogy 2018-ban még házról házra, nehéz munkával tudták összeszedni a választáshoz szükséges aláírásokat, most viszont mindenhol sorban álltak a változást akarók. A celldömölki alpolgármester viszont azt is érzi, hogy sokan mégis félnek, mivel attól tartanak, hogy a Fidesz valamilyen módon bosszút áll az ellenzékre szavazókon. 

 

 

A fórumon aztán szó esett az Elios-ügyről is, amiben Sárvár kifejezetten érintett. Ujhelyi szerint egész Európa megrökönyödött az Elios-botrányon, hiszen 13 milliárd forintnyi EU-s támogatás tűnt el úgy, hogy egy túlárazott, rossz minőségű fejlesztés ment belőle végbe. Amikor pedig az EU megállapította a szervezett csalás tényét, és javasolta a magyar ügyészségnek, hogy indítsák meg az erről szóló nyomozást, Polt Péter megtagadta ezt. Ujhelyi szerint ennek ezredéért már egész kormányok buktak volna meg, Magyarországon mégis sikerült eltussolni ezt. Ujhelyi szerint viszont kormányváltás esetén Magyarország csatlakozni fog az EU-s ügyészséghez, amely visszamenőleg, saját hatáskörében, Polt Péter beleegyezése nélkül is kivizsgálhatja az ügyet. 

Ujhelyi és Hencz végül azzal zárta a fórumot, hogy már csak két hét van hátra a választásokig, addig viszont még mindenki meg tud győzni néhány embert a környezetében, főleg most, az orosz-ukrán háború alatt Orbán pávatáncát látva tökéletesen látszik, hogy milyen ellentmondások jellemzik a jelenlegi kormányt.

Szólj hozzá!

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Borkai: Dézsi megrendelésére adják ki a Fullánk nevű lejárató újságot

Borkaiék szerint nem loptak el 8000 darab Fullánk újságot.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.