Az megvan, hogy a fideszes képviselők megpróbálták megtorpedózni a szombathelyi nyári programokat?

Farkas Bazsi 2022-03-18 07:12:20
Illés Károly és Takátsné Tenki Mária is lehúzta volna azt a 28 millió forintot, amit erre költ el a város.

A legutóbbi februári közgyűlés tárgyalta Szombathely költségvetését. Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022-ben több mint 27 milliárd 296 millió forintból gazdálkodhat a vasi megyeszékhely, nagyságrendileg hasonló összegből, mint tavaly, viszont hárommilliárd forinttal kevesebből, mint 2020-ban.

Az Éljen Szombathely! frakció képviselői az elmúlt hónapokban többször azt kifogásolták, hogy miközben a gépjárműadót és iparűzési adó felét elvonta a kormány, ráadásul Szombathelynek "adóerőképessége" alapján 2 milliárd 700 millió forint szolidaritási adót is fizetnie kell, mégsem kap olyan kormányzati kompenzációt bevételei kiesésére, mint amilyenben a fideszes vezetésű megyei jogú városok részesültek.

A fideszes képviselők több kiadást is megnyestek volna, ilyen volt többek között a kultúra, vagyis az a költségvetési sor, ami olyan közkedvelt és a városlakók számára ingyenes programokat biztosít, mint a Bloomsday, az Érezd Szombathelyt! vagy éppen a nyitott városháza teraszkoncertjei. 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető például azt mondta, hogy szerinte ugyan a covid alatt úgy ahogy teljesítettek ezek a programok, de igazán nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Így nem kellene ezekre a programokra külön 28 millió forintot biztosítani. 

Javaslom fejezzük ezt be, hogy párhuzamos kulturális programokat szervezünk - ezt pedig Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) képviselő mondta a vitán. A politikus szerint ugyanis az luxus, hogy az AGORÁ-n kívül maga az önkormányzat is programokat szervez a városban. 

A közgyűlés az ellenjavaslatok ellenére elfogadta a költségvetést, így idén is lesznek teraszkoncertek, Bloomsday, és Érezd Szombathely! programok. Sőt! Ebben az évben, némi kihagyás után, Lamantin Jazz Fesztivál is lesz ismételten. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.