A győri Audi is megérzi az Ukrajnában zajló háborút, Oroszországba pedig semmit sem küldenek már

Nagy Donát 2022-03-17 20:06:55
Majdnem 100 millió forintot szánnak a Magyarországra érkező háborús menekültek ellátásának megsegítésére.

Az Audi Hungaria Zrt. árbevétele 2,6 százalékkal nőtt tavaly, adózott eredménye azonban több mint 30 százalékkal csökkent, miközben a cég 3 százalékkal kevesebb motort gyártott, de több mint 10 százalékkal több autót készített, mint egy évvel korábban – hangzott el az éves adatokat ismertető sajtótájékoztatón Győrben csütörtökön, írja az MTI.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy tavaly a beruházások legnagyobb része az elektromos motorgyártás, ezen belül is az új generációs elektromos hajtások, a PPE (premium platform electric) motorok területére érkezett. Az első gyártósort már telepítették, és a fejlesztést idén is folytatják. Hozzátette: bővítik a szerszámgyárat, amely a jövőben 25 százalékos gyártási kapacitásbővítést jelent az Audi és a Volkswagen konszern számára.

Az idei évi előrejelzéseket ismertetve elmondta, hogy a vállalat "aggódik" az ukrajnai háború miatt. Ukrajnából elsősorban a motorok kábelkötegeit szerzik be, így a motorgyártás területén műszakmódosítások történtek.

Úgy fogalmazott, hogy

van előrejelzés arra vonatkozóan, hogy a járműgyártás terén is kritikus időszak következhet, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések derűlátóak is lehetnek.

Hozzátette, hogy a gyártás területén "sok lehetőség" van a kezükben, ugyanakkor még csak év eleje van, így "jó esély van arra, hogy év végére sokmindent bepótolnak". A foglalkoztatottak esetében is több reagálási eszköz áll rendelkezésre: állásidő, munkaidőkeret és egyéb szabályok, amelyeket a szakszervezettel megvitattak – mondta.

Alfons Dintner kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan vevő, akit ne tudnának kiszolgálni.

Közölte, hogy az Audi konszern döntésének megfelelően az Audi Hungaria leállította az Oroszországba irányuló exportot.

Az oroszországi kivitel az Audi Hungariát érintően "visszafogott", így az éves teljes volumenhez képest "nem drámai az arány" – tette hozzá.

Az igazgatósági elnök ismertette a vállalat új, Next level elnevezésű startégiáját, amelynek a lényege, hogy a motor- és járműgyártás mellett a vállalat a jövőbe mutató, kompetencia alapú szolgáltatásait (Shared Competence Center) fejleszti, azokat megosztja a Volkswagen konszernhez tartozó gyárakkal. Ilyen kompetencialapú szolgáltatás a műszaki fejlesztés, a pénzügy, az információ technológia (IT) és a beszerzés.

Erre a lépésre képesek vagyunk, megvannak a szervezeti adottságok

– mondta Alfons Dintner, hozzátéve, hogy így hangsúlyosabban lép a nemzetközi piacra az Audi Hungaria.

Patrick Heinecke, az Audi Hungaria Zrt. pénzügy, IT, beszerzés és compliance területekért felelős igazgatósági tagja hangsúlyozta, hogy a kompetenciaalapú szolgáltatások köre tavaly április eleje óta az Audi Hungarián belül egy külön üzleti területként működik, ahol ma már mintegy 800 ember dolgozik. Elmondta, hogy a vállalatnak tavaly 78 magyarországi beszállítója volt.

Németh Kinga, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a vállalat magyarországi segélyszervezeteken keresztül 250 ezer euróval (92,9 millió forint) támogatja az Ukrajnából Magyarországra érkező háborús menekültek ellátását.

A számok

Tavaly 7,717 milliárd euró (2866,48 milliárd forint) árbevételt ért el az Audi Hungaria Zrt., 2,6 százalékkal, 199 millió euróval többet, mint 2020-ban. A társaság adózott eredménye 332 millió euró (12,332 milliárd forint) lett, 33 százalékkal, 167,1 millió euróval (6,2 milliárd forint) kevesebb, mint az előző évben.

1 620 767 motort gyártottak Győrben, 40 832 darabbal kevesebbet, mint 2020-ban, ugyanakkor 171 015 autót készítettek, 15 858 darabbal többet, mint az előző évben.

A győri székhelyű járműgyártó vállalat tavaly 162,6 millió euró (60,398 milliárd forint) értékben folytatott beruházásokat, amellyel az összes beruházás értéke a vállalat alapítása óta elérte a 11,95 milliárd eurót (4438,828 milliárd forint).

Tavaly év végén 11 983 embert foglalkoztattak, 243-mal kevesebbet, mint 2020 év végén.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.