Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Fehér Buda 2022-03-14 13:19:00
A városban új szobrot is avattak, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át.

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van. A képviselő elmondta, hogy a város első országgyűlési képviselője gróf Batthyány Lajos volt, akinek hétfőn egy új szobrot is állítottak a városban. 

 

Ágh aztán a beszédjének későbbi részeiben áttért arra, hogy a forradalmárok azért küzdöttek, hogy Magyarország előbbre jusson. Így volt ez a magyar városokkal is, Ágh szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sárvár az elmúlt négy évben hatalmasat fejlődött. A képviselő felelevenítette, hogy nemrég adták át a Sárvár Arénát, a Zene Házát, de megújult a Rákóczi utca, és a vasútállomás is, és még a fürdő adósságait is kiváltotta az állam.

Ágh végül megragadta a pillanatot, hogy egy újabb fejlesztést is bejelentsen. Az országgyűlési képviselő ugyanis elmondta, hogy 

705 millió forintos támogatást nyert el Sárvár.

Ebből a pénzből a sárvári Tesconál található körforgalomtól a Sótonyi útig felújítják az utat, a kereszteződésénél pedig egy újabb körforgalmat is kiépítenek majd.

Ágh aztán azzal zárt, hogy a háború jelenleg is velünk van, Ukrajnában borzasztó pusztítások mennek végbe. Ágh szerint azonban egyesek felelőtlen kijelentéseket tesznek, ami az egész országra nézve veszélyforrás lehet. A képviselő szerint ezért egy olyan vezetésre van szükség, amely higgadtan kezeli a jelenlegi helyzetet, nem a háború felé sodorja az országot. Hiába, na, az országgyűlési választások kampányában vagyunk, furcsa is lett volna, ha ez nem gyűrűzik be a március 15-i ünnepségre is.

 

Ágh beszéde után aztán a sárvári Ma'mint 'Ti Színjátszó Csoport mutatta be az ünnepi műsorát, miután a közönség az új Batthyány Lajos szoborhoz vonult át. A szobornál becsatlakozott az ünnepségbe Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Kásler saját maga járt el azért, hogy Sárvár első országgyűlési képviselője szobrot kaphasson a városban, amelyet végül a Petőfi szobor közelében helyeztek el. Az ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy Batthyány az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarja volt. Ő volt az, aki megalapította az ellenzéki pártot 1847-ben, és ő ölelte össze a reformkor minden törekvését. 

 

A szobrot aztán Kásler Kondora István (Fidesz-KNDP), a sárvári polgármesterrel leplezte le. A műalkotásnál végül R. Törley Máriával, a szobor alkotójával együtt helyeztek el egy koszorút. 

Az újonnan bemutatott Batthyány Lajos szobor 16 millió forintból készült el. Gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, egyben Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője volt. A szobor maga 5/4-es, büszt, amelyet díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el. A szobrot a Budapesten élő, Hermann Lipót díjjal, a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal, a Molnár C. Pál díjjal, a Budapest XVI. Kerületi Millecentenáriumi díjjal szobrászművész, R. Törley Mária készítette el.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.