Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Fehér Buda 2022-03-14 13:19:00
A városban új szobrot is avattak, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át.

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van. A képviselő elmondta, hogy a város első országgyűlési képviselője gróf Batthyány Lajos volt, akinek hétfőn egy új szobrot is állítottak a városban. 

 

Ágh aztán a beszédjének későbbi részeiben áttért arra, hogy a forradalmárok azért küzdöttek, hogy Magyarország előbbre jusson. Így volt ez a magyar városokkal is, Ágh szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sárvár az elmúlt négy évben hatalmasat fejlődött. A képviselő felelevenítette, hogy nemrég adták át a Sárvár Arénát, a Zene Házát, de megújult a Rákóczi utca, és a vasútállomás is, és még a fürdő adósságait is kiváltotta az állam.

Ágh végül megragadta a pillanatot, hogy egy újabb fejlesztést is bejelentsen. Az országgyűlési képviselő ugyanis elmondta, hogy 

705 millió forintos támogatást nyert el Sárvár.

Ebből a pénzből a sárvári Tesconál található körforgalomtól a Sótonyi útig felújítják az utat, a kereszteződésénél pedig egy újabb körforgalmat is kiépítenek majd.

Ágh aztán azzal zárt, hogy a háború jelenleg is velünk van, Ukrajnában borzasztó pusztítások mennek végbe. Ágh szerint azonban egyesek felelőtlen kijelentéseket tesznek, ami az egész országra nézve veszélyforrás lehet. A képviselő szerint ezért egy olyan vezetésre van szükség, amely higgadtan kezeli a jelenlegi helyzetet, nem a háború felé sodorja az országot. Hiába, na, az országgyűlési választások kampányában vagyunk, furcsa is lett volna, ha ez nem gyűrűzik be a március 15-i ünnepségre is.

 

Ágh beszéde után aztán a sárvári Ma'mint 'Ti Színjátszó Csoport mutatta be az ünnepi műsorát, miután a közönség az új Batthyány Lajos szoborhoz vonult át. A szobornál becsatlakozott az ünnepségbe Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Kásler saját maga járt el azért, hogy Sárvár első országgyűlési képviselője szobrot kaphasson a városban, amelyet végül a Petőfi szobor közelében helyeztek el. Az ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy Batthyány az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarja volt. Ő volt az, aki megalapította az ellenzéki pártot 1847-ben, és ő ölelte össze a reformkor minden törekvését. 

 

A szobrot aztán Kásler Kondora István (Fidesz-KNDP), a sárvári polgármesterrel leplezte le. A műalkotásnál végül R. Törley Máriával, a szobor alkotójával együtt helyeztek el egy koszorút. 

Az újonnan bemutatott Batthyány Lajos szobor 16 millió forintból készült el. Gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, egyben Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője volt. A szobor maga 5/4-es, büszt, amelyet díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el. A szobrot a Budapesten élő, Hermann Lipót díjjal, a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal, a Molnár C. Pál díjjal, a Budapest XVI. Kerületi Millecentenáriumi díjjal szobrászművész, R. Törley Mária készítette el.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.