Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Fehér Buda 2022-03-14 13:19:00
A városban új szobrot is avattak, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át.

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van. A képviselő elmondta, hogy a város első országgyűlési képviselője gróf Batthyány Lajos volt, akinek hétfőn egy új szobrot is állítottak a városban. 

 

Ágh aztán a beszédjének későbbi részeiben áttért arra, hogy a forradalmárok azért küzdöttek, hogy Magyarország előbbre jusson. Így volt ez a magyar városokkal is, Ágh szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sárvár az elmúlt négy évben hatalmasat fejlődött. A képviselő felelevenítette, hogy nemrég adták át a Sárvár Arénát, a Zene Házát, de megújult a Rákóczi utca, és a vasútállomás is, és még a fürdő adósságait is kiváltotta az állam.

Ágh végül megragadta a pillanatot, hogy egy újabb fejlesztést is bejelentsen. Az országgyűlési képviselő ugyanis elmondta, hogy 

705 millió forintos támogatást nyert el Sárvár.

Ebből a pénzből a sárvári Tesconál található körforgalomtól a Sótonyi útig felújítják az utat, a kereszteződésénél pedig egy újabb körforgalmat is kiépítenek majd.

Ágh aztán azzal zárt, hogy a háború jelenleg is velünk van, Ukrajnában borzasztó pusztítások mennek végbe. Ágh szerint azonban egyesek felelőtlen kijelentéseket tesznek, ami az egész országra nézve veszélyforrás lehet. A képviselő szerint ezért egy olyan vezetésre van szükség, amely higgadtan kezeli a jelenlegi helyzetet, nem a háború felé sodorja az országot. Hiába, na, az országgyűlési választások kampányában vagyunk, furcsa is lett volna, ha ez nem gyűrűzik be a március 15-i ünnepségre is.

 

Ágh beszéde után aztán a sárvári Ma'mint 'Ti Színjátszó Csoport mutatta be az ünnepi műsorát, miután a közönség az új Batthyány Lajos szoborhoz vonult át. A szobornál becsatlakozott az ünnepségbe Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Kásler saját maga járt el azért, hogy Sárvár első országgyűlési képviselője szobrot kaphasson a városban, amelyet végül a Petőfi szobor közelében helyeztek el. Az ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy Batthyány az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarja volt. Ő volt az, aki megalapította az ellenzéki pártot 1847-ben, és ő ölelte össze a reformkor minden törekvését. 

 

A szobrot aztán Kásler Kondora István (Fidesz-KNDP), a sárvári polgármesterrel leplezte le. A műalkotásnál végül R. Törley Máriával, a szobor alkotójával együtt helyeztek el egy koszorút. 

Az újonnan bemutatott Batthyány Lajos szobor 16 millió forintból készült el. Gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, egyben Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője volt. A szobor maga 5/4-es, büszt, amelyet díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el. A szobrot a Budapesten élő, Hermann Lipót díjjal, a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal, a Molnár C. Pál díjjal, a Budapest XVI. Kerületi Millecentenáriumi díjjal szobrászművész, R. Törley Mária készítette el.

Szólj hozzá!

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.