Nemény András: Megérkeztek Ukrajnába a szombathelyi adományok!

Vágvölgyi Bálint 2022-03-09 18:19:00
A polgármester Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztetett.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban tájékoztatott az Ukrajnában zajló háborús események Szombathelyre gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy önkormányzati ügyekben Pintér Sándor, belügyminiszterrel tárgyalt.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Nemény azzal kezdte, hogy a szombathelyiek és a Vas megyeiek által felajánlott adományok, amelyet az egyházmegyei karitásznak a székhelyén gyűjtöttek, megérkeztek Beregszász régióba. Az a kérés, hogy a további adományokat is ugyanerre a helyszínre, a Hollán Ernő utca 14. számra vigye mindenki.

A polgármester elmondta, hogy jelenleg 38 menekültet tudtak elszállásolni - ezzel a Caritasnak és az önkormányzatnak a szálláshelyei be is teltek. Bevonták még az önkormányzati intézményeket, cégeket is, ezzel további 18 főnek az elszállásolására van lehetőség. Ezek mellett még vannak magán személyekől is felajánlások, viszont ezek egy-három hónap időtartamban vannak, tehát abban az esetben, ha elhúzódik a háború, akkor az nem lesz elég. "Úgyhogy várjuk a további felajánlásokat" - mondta Nemény.

Hozátette, a menekülteket étellel tudják ellátni, ami jelenleg havi 1,2 millió forintba kerül az önkormányzatnak. Reményeik szerint erre majd kapnak központi támogatást.

Nemény fontosnak tartja a regisztrációt, hogy pontosan tudják, hány ember érkezik Szombathelyre, és ezek alapján a második legfontosabb, hogy egészségügyi szűrésen mindenki essen át. A menekültek háziorvosi ellátását megszervezték, ezen kívül egy kijelölt védőnő is van, aki státuszvizsgálatot tart.

Arról is döntöttek, hogy az önkormányzati óvodákba semmiképpen nem kerülhet be olyan gyerek, aki nem esett át ezen az alapvető egészségügyi vizsgálaton.

Nemény András azzal folytatta, hogy tegnap találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel a menekültek helyzete mellett három önkormányzati témában is tárgyalt.

Megköszönte azt a 900 millió forintos támogatást, amit még a tavalyi évben fejlesztésként kapott Szombathely, és azt kérte, hogy az elszámolását toljuk ki későbbre, hiszen a közbeszerzési eljárások lefolytatása időigényes, és ezért a befejezés ennek az év végéig jogszerűen biztos nem tud megtörténni. Nemény azt mondta, Pintér Sándor ígéretet is tett erre.

Nemény ezen kívül egy korábbi, 2016-os projekt miatti kötelezettségről egyeztetett, ami miatt 120 millió forintot kellene visszafizetnie a városnak. A polgármester azt kérte, hogy ennek a felülvizsgálata történjen meg, hiszen egy vitatott áfaelszámolásról van szó. Pintér Sándor erre is azt válaszolta, hogy amit tud, megtesz.

A harmadik téma a kórházzal szemközti területen építendő parkolók voltak. Pintér Sándor azt ígérte, hogy tájékozódik, mivel eddig erről neki nem volt információja. Ugyanakkor pozitívan állt a kérdéshez, de ez a mostani időszakban még nem fog tudni megvalósulni.

"Ezen kívül folyamatosan egyeztetünk kormánymegbízott úrral is, hiszen a mostani helyzetben ténylegesen csak együtt tudunk jól eljárni, jól segíteni, mert fontos, hogy segítsünk, de legalább olyan fontos a szombathelyiek biztonsága érdekében, hogy jól segítsünk. Úgyhogy most össze kell kapaszkodnunk mindannyiunknak, a lakosságnak is és egyébként az állam és az önkormányzati szereplőknek is" - zárta a tájékoztatót Nemény András.

Szólj hozzá!

Lemondott tisztségéről a Haladás ügyvezetője

A május 28-i közgyűlésen döntenek az utódlásról.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

Egy este alatt döntött az ETO új edzője arról, hogy elvállalja a csapat vezetését

Az új tréner, aki egyelőre a szezon utolsó öt meccsére érkezett.

Az Alterába Kft. nyerte el az körmendi Ökocentrum üzemeltetésének jogát

Az pályázat kiírója, a Batthyány Örökségközpont közzétette a nyílt pályázatok anyagait.

Nem adott elsőbbséget az autós, súlyosan sérült a zebrán átkelő gyalogos Szombathelyen

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Napos idő lesz pénteken

Pár helyen lehet zápor.

Felmentették a 28 évvel ezelőtti, gersekaráti gyilkosság gyanúsítottját

Bizonyítottság hiányában született meg a döntés.

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.