Nemény András: Megérkeztek Ukrajnába a szombathelyi adományok!

Vágvölgyi Bálint 2022-03-09 18:19:00
A polgármester Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztetett.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban tájékoztatott az Ukrajnában zajló háborús események Szombathelyre gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy önkormányzati ügyekben Pintér Sándor, belügyminiszterrel tárgyalt.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Nemény azzal kezdte, hogy a szombathelyiek és a Vas megyeiek által felajánlott adományok, amelyet az egyházmegyei karitásznak a székhelyén gyűjtöttek, megérkeztek Beregszász régióba. Az a kérés, hogy a további adományokat is ugyanerre a helyszínre, a Hollán Ernő utca 14. számra vigye mindenki.

A polgármester elmondta, hogy jelenleg 38 menekültet tudtak elszállásolni - ezzel a Caritasnak és az önkormányzatnak a szálláshelyei be is teltek. Bevonták még az önkormányzati intézményeket, cégeket is, ezzel további 18 főnek az elszállásolására van lehetőség. Ezek mellett még vannak magán személyekől is felajánlások, viszont ezek egy-három hónap időtartamban vannak, tehát abban az esetben, ha elhúzódik a háború, akkor az nem lesz elég. "Úgyhogy várjuk a további felajánlásokat" - mondta Nemény.

Hozátette, a menekülteket étellel tudják ellátni, ami jelenleg havi 1,2 millió forintba kerül az önkormányzatnak. Reményeik szerint erre majd kapnak központi támogatást.

Nemény fontosnak tartja a regisztrációt, hogy pontosan tudják, hány ember érkezik Szombathelyre, és ezek alapján a második legfontosabb, hogy egészségügyi szűrésen mindenki essen át. A menekültek háziorvosi ellátását megszervezték, ezen kívül egy kijelölt védőnő is van, aki státuszvizsgálatot tart.

Arról is döntöttek, hogy az önkormányzati óvodákba semmiképpen nem kerülhet be olyan gyerek, aki nem esett át ezen az alapvető egészségügyi vizsgálaton.

Nemény András azzal folytatta, hogy tegnap találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel a menekültek helyzete mellett három önkormányzati témában is tárgyalt.

Megköszönte azt a 900 millió forintos támogatást, amit még a tavalyi évben fejlesztésként kapott Szombathely, és azt kérte, hogy az elszámolását toljuk ki későbbre, hiszen a közbeszerzési eljárások lefolytatása időigényes, és ezért a befejezés ennek az év végéig jogszerűen biztos nem tud megtörténni. Nemény azt mondta, Pintér Sándor ígéretet is tett erre.

Nemény ezen kívül egy korábbi, 2016-os projekt miatti kötelezettségről egyeztetett, ami miatt 120 millió forintot kellene visszafizetnie a városnak. A polgármester azt kérte, hogy ennek a felülvizsgálata történjen meg, hiszen egy vitatott áfaelszámolásról van szó. Pintér Sándor erre is azt válaszolta, hogy amit tud, megtesz.

A harmadik téma a kórházzal szemközti területen építendő parkolók voltak. Pintér Sándor azt ígérte, hogy tájékozódik, mivel eddig erről neki nem volt információja. Ugyanakkor pozitívan állt a kérdéshez, de ez a mostani időszakban még nem fog tudni megvalósulni.

"Ezen kívül folyamatosan egyeztetünk kormánymegbízott úrral is, hiszen a mostani helyzetben ténylegesen csak együtt tudunk jól eljárni, jól segíteni, mert fontos, hogy segítsünk, de legalább olyan fontos a szombathelyiek biztonsága érdekében, hogy jól segítsünk. Úgyhogy most össze kell kapaszkodnunk mindannyiunknak, a lakosságnak is és egyébként az állam és az önkormányzati szereplőknek is" - zárta a tájékoztatót Nemény András.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.