Nemény András: Megérkeztek Ukrajnába a szombathelyi adományok!

Vágvölgyi Bálint 2022-03-09 18:19:00
A polgármester Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztetett.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban tájékoztatott az Ukrajnában zajló háborús események Szombathelyre gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy önkormányzati ügyekben Pintér Sándor, belügyminiszterrel tárgyalt.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Nemény azzal kezdte, hogy a szombathelyiek és a Vas megyeiek által felajánlott adományok, amelyet az egyházmegyei karitásznak a székhelyén gyűjtöttek, megérkeztek Beregszász régióba. Az a kérés, hogy a további adományokat is ugyanerre a helyszínre, a Hollán Ernő utca 14. számra vigye mindenki.

A polgármester elmondta, hogy jelenleg 38 menekültet tudtak elszállásolni - ezzel a Caritasnak és az önkormányzatnak a szálláshelyei be is teltek. Bevonták még az önkormányzati intézményeket, cégeket is, ezzel további 18 főnek az elszállásolására van lehetőség. Ezek mellett még vannak magán személyekől is felajánlások, viszont ezek egy-három hónap időtartamban vannak, tehát abban az esetben, ha elhúzódik a háború, akkor az nem lesz elég. "Úgyhogy várjuk a további felajánlásokat" - mondta Nemény.

Hozátette, a menekülteket étellel tudják ellátni, ami jelenleg havi 1,2 millió forintba kerül az önkormányzatnak. Reményeik szerint erre majd kapnak központi támogatást.

Nemény fontosnak tartja a regisztrációt, hogy pontosan tudják, hány ember érkezik Szombathelyre, és ezek alapján a második legfontosabb, hogy egészségügyi szűrésen mindenki essen át. A menekültek háziorvosi ellátását megszervezték, ezen kívül egy kijelölt védőnő is van, aki státuszvizsgálatot tart.

Arról is döntöttek, hogy az önkormányzati óvodákba semmiképpen nem kerülhet be olyan gyerek, aki nem esett át ezen az alapvető egészségügyi vizsgálaton.

Nemény András azzal folytatta, hogy tegnap találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel a menekültek helyzete mellett három önkormányzati témában is tárgyalt.

Megköszönte azt a 900 millió forintos támogatást, amit még a tavalyi évben fejlesztésként kapott Szombathely, és azt kérte, hogy az elszámolását toljuk ki későbbre, hiszen a közbeszerzési eljárások lefolytatása időigényes, és ezért a befejezés ennek az év végéig jogszerűen biztos nem tud megtörténni. Nemény azt mondta, Pintér Sándor ígéretet is tett erre.

Nemény ezen kívül egy korábbi, 2016-os projekt miatti kötelezettségről egyeztetett, ami miatt 120 millió forintot kellene visszafizetnie a városnak. A polgármester azt kérte, hogy ennek a felülvizsgálata történjen meg, hiszen egy vitatott áfaelszámolásról van szó. Pintér Sándor erre is azt válaszolta, hogy amit tud, megtesz.

A harmadik téma a kórházzal szemközti területen építendő parkolók voltak. Pintér Sándor azt ígérte, hogy tájékozódik, mivel eddig erről neki nem volt információja. Ugyanakkor pozitívan állt a kérdéshez, de ez a mostani időszakban még nem fog tudni megvalósulni.

"Ezen kívül folyamatosan egyeztetünk kormánymegbízott úrral is, hiszen a mostani helyzetben ténylegesen csak együtt tudunk jól eljárni, jól segíteni, mert fontos, hogy segítsünk, de legalább olyan fontos a szombathelyiek biztonsága érdekében, hogy jól segítsünk. Úgyhogy most össze kell kapaszkodnunk mindannyiunknak, a lakosságnak is és egyébként az állam és az önkormányzati szereplőknek is" - zárta a tájékoztatót Nemény András.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.