Felfüggesztette Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát az Országgyűlés

Fehér Buda 2022-02-21 13:21:00
Orbán éppen Lendván van, pedig lehet, hogy most utoljára ülhetett volna a miniszterelnöki székében.

18:00 Végére értek a napirendeknek, a napirend utáni felszólalások jönnek

Ezzel pedig zárjuk is az élő közvetítésünket.

17:55: Bana Tibor rákérdez, hogy mi lesz a körmendi kórházzal

Bana Tibor (független) felemlegeti, hogy Körmenden megszűnt a szülészet. Azóta egyre több helyről lehet hallani felháborító híreket a képviselő szerint, miközben az ott dolgozók nem tudják, mi lesz a kórházzal. Közben elmondja, hogy Márki-Zay-t egyfolytában támadják azzal, hogy le akarja építeni az egészségügyet, miközben szerinte a mostani kormány tette ezt. Végül felteszi a kérdést, hogy miért tették tönkre a kórházat.

Banának Rétvári Bence válaszol, aki megint azzal jön, hogy fizetőssé tennék az egészségügyet. Rétvári szerint egy milliárddal támogatták meg a körmendi kórházat.

17:40 Az egyetemek kérdése is előkerül

Keresztes László Lóránt (LMP) az egyetemek kérdését veszi elő. Elmondja, hogy vidéken már nem is maradt olyan egyetem, ami a kormánynál maradt volna. Keresztes rákérdez, hogy miért nem az egyetemek kapják a forrásokat. A képviselő megígéri, hogy kormányváltás után visszaállítják a főiskolák autonómiáját. Jön a válasz a kormánypárt felől: a baloldal megint a múltat akarja visszahozni.

17:30: Fogyatékkal élők? Márki-Zay!!!

Korózs Lajos (MSZP) kérdez arról, hogy mi lesz azokkal a fogyatékkal élőkkel, akik nem kérik azt az 500 ezer forintot, amit a kormány ajánlott fel nekik. Rétvári kap az alkalmon, megint Márki-Zayozik egyet.

17:20: Végére értek az azonnali kérdéseknek

Most jönnek a sima kérdések. A marcali kórház témája kerül napirendre legelőször. Közben rekordot dönt a fasisztázás és a kommunistázás.

17:05 A fideszes és a KDNP-s képviselők egyfolytában feldobják a labdát

Gyurcsányról, a baloldalról "kérdezgetnek" miközben attól rettegnek, hogy visszatér a múlt. Imsét megemlítik Czeglédy Csabát is, mint Gyurcsány Ferenc ügyvédjét. A KDNP-sek szerint Czeglédy azért indult EP képviselőnek, most pedig országgyűlési képviselőnek, hogy mentelmi jogot kapjon. Czeglédy mellett Bige László is elő kerül. 

16:45: Közben a NAV megszállta az Oltalom Karitatív Egyesületet

Tordai reméli, hogy a NAV emberei hamarosan elhagyják az egyesület székházát, a kormány pedig kifizeti a tartozásait az Oltalom felé. Jelenleg egyébként tüntetés zajlik az Oltalom egyesület székháza előtt, hosszú ideig csak a NAV emberei és a képviselők juthattak be az épületbe. Rétvári azt javasolja Tordainak, hogy ne az Országgyűlésben keresse az Oltalom ellenségeit.

16:35 Adok-kapokkal folytatják a képviselők

Folyamatos adok-kapok megy a kérdések gyanánt. Szóba kerül egy elmaradt úszoda, az Elios-ügy, közben Varju László (DK) reméli, hogy felkészült a vereségre a jelenlegi kormány. Horn Krisztina (LMP) kérdezné Orbánt, de helyette Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter válaszol a tarcsai tüntetésre. Horn szerint Tarcsán nem mindig egészséges az ívóvíz, rosszak az utak, a képviselő-testület tavaly októberben pedig feloszlatta magát, a járvány miatt viszont még nem írtak ki időközi választást. Gulyás szerint konszenzus van abban, hogy a járvány miatt eddig nem volt ideális kiírni a választást. Amint az országgyűlési választások megtörténnek, akkor lehetővé teszik az időközi választásokat, amelyek májusban már lefuthatnak.

16:10 Megszavazzák az interpellációkra adott válaszokat is

A képviselők többsége az összes választ elfogadja, nem körömrágós a szavazás.

16:05 Szilágyi György a Vadhajtások újságírójával rúgta össze a port

Szilágyi György, jobbikos képviselőt is rágalmazás miatt jelentették fel. A bizottság ismertette, hogy Szilágyi egy pártrendezvényen jelent meg. A Vadhajtások egyik munkatársa a Jobbik elnökét egy gyermekpornográf ügy miatt akarta kérdezni, Szilágyi ekkor azt mondta, hogy az újságíró egy nőverő. Szilágyi szerint az újságíró ellen a volt feleségének távoltartási végzése is van. 

Szilágyi egy mondattal reagált, megköszönte Istennek, hogy nem Bede Zsoltnak született. Jön a szavazás, Szilágyi mentelmi jogát nem függesztik fel.

16:00 Hadházyt Tarlós jelentette fel

Ugyancsak rágalmazás miatt jelentették fel Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő ellen. A bizottság szerint ez az ügy is Sebián-Petrovszki ügyére hajaz. Hadházyt Budapest volt főpolgármestere, Tarlós István jelentette fel, amiért Hadházy úgy nyilatkozott, hogy Tarlósnak nem díszpolgári cím, hanem börtön járt volna. Hadházy nem jelent meg az országgyűlésen, így nem is szólalt fel a gyűlésen.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Következik a határozathozatal, Hadházy viszont megtarthatja a mentelmi jogát.

15:55: Vérplazma miatt ment a feljelentés

Szintén rágalmazás miatt indítottak eljárást Sebián-Petrovszki László, DK-s képviselő mentelmi jogáról. A mentelmi bizottság ismét azt javasolta, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogát a képviselőnek. Sebián-Petrovszkit az országyos vérellátószolgálat igazgatója jelentette fel, amiért a képviselő azt állította, az igazgató áron alul üzletelt vérplazmával. Sebián-Petrovszki szerint már dokumentumokkal támasztotta alá az állításait, a képviselő szerint aranyáron megy a plazma. Az teljesen rendben is van, hogy ezt értékesítik, a probléma a képviselő szerint azzal van, hogy a világpiaci árnál olcsóbban adták el a magyarok vérplazmáját.

 

Ismét szavaznak a képviselők, Sebián-Petrovszki mentelmi jogát felfüggeszti az országgyűlés. 

15:50: Szavaznak a mentelmi jogokról

Négy képviselő, Fülöp Erik (független), Sebián-Petrovszki László (DK), Hadházy Ákos (független) és Szilágyi György (Jobbik) mentelmi ügyében is döntenek a képviselők, első sorban Fülöpről szavaznak. A mentelmi bizottsági elnök abban reménykedik, a ciklusban utoljára kell ilyen ügyben megszólalnia.

Fülöp Eriket rágalmazással gyanúsítják, egy állatvédelmi ügyben kommentelt a képviselő. A bizottság arról foglalt állást, hogy Fülöp mentelmi jogát ne függessze fel az Országgyűlés. Végül három igen, 146 nem szavazat ellenében nem függesztik fel Fülöp mentelmi jogát.

15:40: Nem vizsgálták a beoltottakat

Varga-Damm Andrea (független) következik, aki arra kérdez rá, hogy miért nem történt az oltakozók vizsgálata. Az oltás előtt ugyan rákérdeztek néhány dologra az oltakozóknál, azonban komolyabb vizsgálat nem történt. Varga-Damm szerint emiatt kockázatoknak lettek kitéve az oltakozók, a képviselő arra kérdez, ezért ki vállalja a felelősséget? A képviselőnek eredetileg Orbánnak kellett volna válaszolnia, ő átdobta a labdát Káslernek, aki végül lepasszolt azt Rétvárinak. Az államtitkár szerint a baloldal csak a vakcina ellen hergeli az embereket. Rétvári elmondja, hogy Magyarországon sokfajta oltást adnak, ezek mindeggyike hatásos, de természetesen minden oltás hordoz magában esetleges kockázatokat. Végére értek az interpellációk tárgyalásának, jönnek a döntéshozások.

15:30: Saját magukat fényezik a kormánypártok

Balla Mihály (Fidesz) kérdez, aki az Európai Bíróság ítéletét hozza fel. Balla sorosozik és liberálosozik egyet, majd Répássy rávágja, hogy az elmarasztalás a gyermekvédelminek titulált törvény miatt történt. Korábban Varga Judit is ezzel próbált érvelni, az ellenzékiek viszont már korábban felhívták arra a figyelmet, hogy az igazságügyi miniszter ezzel csak csúsztatni próbált. Szászfalvi László (KNDP) kérdez, aki önfényezésbe kezd, mivel szerinte a kormány példásan reagálta le a járványt.

15:15: Elszabadult az infláció

Tordai Bence (Párbeszéd) teheti fel a kérdését, aki elmondja, hogy tombol itthon az infláció. A képviselő szerint a mostaninál csak a '90-es években volt rosszabb az árnövekedés, ami már az emberek megélhetését veszélyezteti. Tordainak Tállai András államtitkár válaszol, aki szerint a környező országokban vannak magasabb inflációs számok is, tehát a kormány nem rontott el semmit.

15:10: Az ellenzék Schadl gazdáját keresi

Ismét Csárdi Antal kérdez, aki az ingatlanmutyik témáját veszi elő. Csárdi rákérdez, hogy ki az a gazda, akit Schadl emleget. Dömötör Csaba válaszol, aki szerint a Völner-ügy két gyanúsította hívta egymást gazdának.

15:00 Egyáltalán: hol van az igazságügyi miniszter?

Arató Gergely (DK) rákérdez, hogy hol van Varga Judit, miért az államtitkár válaszol a neki szóló kérdésekre. Arató szerint ha jogi ugyan nem is, de erkölcsi kötelessége lenne megjelennie Vargának akkor, amikor mindenki őt kérdezi a Völner-ügy miatt. Répássy azzal válaszol, hogy az igaszágügy együttműködik a hatósággal, majd emlékeztette Aratót, hogy ő is Gurcsány embere.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

14:50 Ismét Varga Judit felelőssége van az asztalon

Gurmai Zita (MSZP), szintén a Völner-ügyről beszél, szerinte a botrány már Rogán Antalig ér. Felteszi a kérdést, hogy ennek ellenére miért nem tudott Varga Judit semmiről? Gurmainak szintén Répássy válaszol, de csak Gyurcsányozásig jut. Gurmai szerint a kormány próbálja fenntartani a korrupciót, miközben Czeglédy Csabát az első lehetséges alkalommal bilincsbe verték.

14:45: Z. Kárpát vs. Répássy

Z. Kárpát Dánielé (Jobbik) kapja meg a szót, aki bolsevik sítulsúnak titulálta Kocsist, majd a Völner-ügy végrehajtásairól beszél a képviselő. Répássy reagál rá, mint mondja, a kormány segített a devizahiteleseknek, és, hogy az igazságügyi tárca konkrét végrehajtási ügyekben, tehát a Völner-ügyben nem illetékes. Z. Kárpát azzal válaszol, hogy 18 ezer család került utcára a forintosítás miatt.

14:30 Március tizedikén választják az államfőt

Ezzel Kövér meg is indítja a jelöltek ajánlását. Abból lehet jelölt, akit az országgyűlés legalább egy ötöde támogatja.

14:25: Kövér: A jobbikos képviselők ne nála, hanem Márki-Zay-nál protestáljanak!

Kocsis Máté a folytatásban telefasiztázta a jobbikosokat, a képviselők kikérték maguknak a jelzőt. Kövér László aztán felszólította a jobbikos képviselőket, hogy ne nála protestáljanak, hanem az ellenzék képviselő-jelöltjénél.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kövér aztán Rétvári Bencéhez dobja a labdát, aki jó kis Gyurcsányozással folytatja a felszólalásokat. Ezzel végére is értünk a napirend előtti felszólalásoknak.

14:20 Családbarát a kormány

Zsigó Róbert államtitkár folytatta, amit Simicskó elkezdett, és felsorolt egy rakás pozitív intézkedést. Zsigó szerint a családokat támogatja a kormány, idén 3 ezer 500 milliárd forint jut a magyar családokhoz. Az államtitkár elmondta, hogy április harmadikán meg akarják védeni a családok jövőjét. 

14:10: Orbán: Nem igaz!

Ismét az államtiktáré a szó, aki megint az árstoppokat vette elő. Orbán Balázs szerint provokatív parlamenti felszólalásokkal nem lehet előre menni, az államtiktár szerint a Jobbik menete az elmúlt években olyan volt, mintha szappanoperát néztek volna, végül csak aláírtak Gyurcsánynak.

Orbán felszólalását heves kiabálások követték, amit Kövér László megvárt, miután tovább adta volna a szót. Simicskó István szólal fel, aki tovább fényesíti a kormány eredményeit, majd a KDNP frakcióvezetője védelmébe vette a melegeket.

14:00 Jakab: Nem lehet kötelező az oltás!

Jakab Péter (Jobbik) azért szállt bele a kormányba, mert több ágazatban már bevezették a kötelező oltást. A képviselő szerint ezzel pont a fizetős egészségügyet hozzák majd be a fideszes képviselők, mivel az oltatlanoknak fizetnie kell egyes ellátásért. A Jobbik elnöke megígéri, hogy a kormányváltás után nem lesz kötelező az oltás, az veszi fel, aki akarja. Jakab végül belengette, hogy igazzá teszik Orbán vagyonnyilatkozatát, nem lesz neki egy forint megtakarítása sem.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

13:55 Hol van Orbán?

Tóth Bertalan (MSZP) hiányolta a miniszterelnököt, szerinte kár, hogy nem ment be ma dolgozni Orbán. Tóth szerint Orbán beszélhetett volna Európai Bíróság jogállamiság-ügyben hozott ítéletéről. Tóth aztán lemondásra szólította fel Varga Judit igazságügyi minisztert, az MSZP társelnöke szerint már csak a Völner-ügy miatt meg kellett volna tennie. Az MSZP-s képviselő szerint a választások tétje az lesz, hogy marad-e a korrupt kormány.

 

Orbán vesztett: elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát tőle, ha a pénzt másra költi, mint amire adták

Tavaly január elseje óta szankcionálta az Európai Unió Magyarországot és Lengyelországot, mivel a két ország felrúgta a jogállamiság szabályait (vagyis a helyi hatóságok nem léptek fel a korrupció ellen és politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás), így pénz megvonással büntettek. Mind a két említett ország az Európai Unió Bíróságához fordult jogorvoslatért.

 

Orbán Balázs azzal válaszolt, hogy a "jó Isten védje meg" az országot attól, hogy ismét a baloldal gazdálkodhasson az EU-s pénzekkel. Példaként hozta fel a 4-es metrót, ami szerinte az ország történetének legnagyobb korrupciós botránya.

13:40 A DK-sok szerint kétmillió ember él a szegénységi vonal alatt Magyarországon

"Kétmillió ember él ma Magyarországon abszolút szegénységben" - mondta a felszólalásában Bősz Anett (DK). Bősz szerint a megélhetési válságot kormányváltással lehet majd korrigálni.

Orbán Balázs (Fidesz-KDNP) államtitkár az árstoppokkal reagált Bősz Anettnek, majd elhangzott a Fidesz kampányszlogenje is, csak bő fél órát kellett rá várnunk.

13:35 Márki-Zay után Völner-Schadl

Dömötör után Csárdi Antal (LMP) szólalt fel, aki a Völner-Schadl üggyel vágott vissza. Csárdi szerint megdöbbentő, hogy Völner még mindig nincs letartóztatásban, hanem szabadlábon védekezik, és még mindig országgyűlési képviselő is. 

Fotó: MTI/Kovács Attila

Répássy Róbert (Fidesz-KDNP) államtitkár erre azzal válaszolt, hogy Völnertől szinte azonnal elvették a mentelmi jogot, majd azzal gyanúsította meg az ellenzéket, hogy Szombathelyen bűnözőt indítanak. Répássy itt Czeglédy Csabára utalt. Az államtitkár szerint a baloldalon egyébként több a korrupciógyanús helyzet, mint az kormánypárt térfelén.

13:25: Dömötör Csaba (Fidesz-KDNP) Márki-Zay-val kontrázott

Az államtitkár szerint ugyanis az ellenzék miniszterelnök-jelöltje minden lehetséges lépésnél sértegeti a magyarokat, de főleg a vidékieket. Dömötör szerint majd a választásokon fogják megválaszolni a magyarok a sértegetéseket.

13:20: Az Országgyűlés hétfőn, délután egy órakor kétnapos üléssel kezdte meg aktuális ciklusának utolsó ülésszakát.

A tavaszi ülésszak várhatóan március 10-én, az államfőválasztással ér véget.

A parlamenti munka előtt négy elhunyt parlamenti képviselőre. Kiss Gáborra, Lakatos Andrásra (mindketten MSZP) és Büky Dorottyára (SZDSZ) történő emlékezéssel kezdődött, majd jöttek a napirend előtti felszólalások követnek. Kövér László (Fidesz-KDNP) még bejelentette, hogy mind a 198 országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát, ezek megtekinthetők a neten.

Szabó Tímea (Párbeszéd) kezdte a felszólalásokat, elmondta, sajnálják, hogy nem jött el Orbán viktor, pedig hivatalosan is el kellett volna köszönnie a miniszterelnöki széktől. Szabó szerint két Magyarország van ma, a Fidesz Magyarországa, ahol a Fidesz közeliek milliárdokat tehetnek zsebre, és egy olyan Magyarország, ahol beteg embereket lakoltatnak ki, és ahol sokan még a csirkefarhátat sem engedhetik meg maguknak. Szabó végül tolvajnak nevezte Orbánt, majd hozzá tette, hogy a magyaroknak elege van a kleptokráciából.

Orbán egyébként Lendván van, erről a Facebook-oldalán is megosztott egy bejelentkezést:

 

 

A folytatásban négy képviselő, Fülöp Erik (független), Sebián-Petrovszki László (DK), Hadházy Ákos (független) és Szilágyi György (Jobbik) mentelmi ügyében is dönteni fog majd.

 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.