A lisztbogár lárvája és a vándorló sáska eddig is ehetőnek minősült, de most már a házi tücskök sincsenek biztonságban az éhes európaiaktól, amit egészben, fagyasztva, szárítva és porítva is lehet árulni, írja a HVG.
Az Európai Bizottság ugyanis engedélyezte a házi tücskök új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban.
A lap szerint a házi tücsök (Acheta domesticus) a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.
A házi tücsökről szóló döntést az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította az értékelésében: a rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak, írják.