„Igazából nem is szakszervezeti profil, hogy parkoló kérdésekbe ártsuk bele magunkat”

Farkas Bazsi 2022-02-09 09:50:00
Akkor miért foglalkozik egy kórházi szakszervezet egy magántulajdonba került telek sorsával? Takáts Lajossal, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezetének elnökével, és Kiss Bélával, a szervezet alelnökével beszélgettünk.

Jelenleg több, mint ezer aláírásnál tart az a petíció, amelynek egyik kezdeményezője a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezete volt. A kórházi dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a kórházzal szembeni területen parkoló épüljön.

A helyzet egy kissé bonyolult, mivel a terület magántulajdonba került, korábban ugyan az önkormányzat birtokolta, ám egy ingatlancsomag részeként az gazdát cserélt. Az államnak lett volna lehetősége élni az elővásárlási jogával, ám ezt nem tette meg.

A magántulajdonba került terület felett nincsen kontrollja az önkormányzatnak, a szakszervezet mégis nekik címezte nyílt levelét. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester hétfő este jelentette be, hogy a terület tulajdonosa kész parkolókat építeni az ingatlanon. Ennek részleteit azonban egyelőre nem tudni. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A bejelentés másnapján, vagyis kedden délután Takáts Lajossal, a szakszervezet elnökével és Kiss Bélával, alelnökkel beszélgettünk.

Most délután három óra van. A Március 15 tér felől sétáltam át, úgy 20 üres parkolóhelyet láttam a Markusovszky utcában. 

K.B.: El kellett volna sétálni a másik irányba is. A Sugár út felé. Ott minden tele van, a Vérellátó melletti terület, a volt fiatal házasok otthona környéke. Lehetetlen parkolni. Reggel az egész környék megtelik. A dolgozók már leparkoltak, most pedig elment 20 beteg, emiatt láthatott üres helyeket. 

T.L.: Vége a reggeli szakrendeléseknek, beteglátogatás nem nagyon van. A dolgozók nagy része is hazament. De eleve több száz dolgozó jár dolgozni. 

Mik a kritikus idők?

T.L.: Rengeteg szakrendelés bekerült a kórházba, így leginkább a reggeli időkben kaotikus a helyzet. 

A kórházi dolgozóknak kellene inkább parkolóhely, vagy a betegeknek? Melyik a nagyobb halmaz?

K.B.: Egy dolgozóra több beteg jut, ez biztos. Több a kintről bejövő beteg és a látogató által foglalt terület, mint ami a dolgozóknak kell. 

Mikor lehetett azt tapasztalni, hogy ez már kezd elviselhetetlenné válni? Az SZTK-ban évek óta megszűntek a szakrendelések.

K.B.: Még mielőtt az jönne elő, hogy mi ezt nem kezdeményeztük korábban egy dolgot szeretnék hangsúlyozni. Évekkel ezelőtt tudtuk, hogy épülni fog az új egészségügyi alapellátó. Ott arról volt szó, hogy az egész terület parkoló lesz. Aztán ahogy folytak a közbeszerzések a műszaki tartalom folyamatosan csökkent. Így kiesett a körfogalom építésének a lehetősége, csökkent a parkolóhelyek száma. Persze jó, hogy megépült az alapellátó, lett néhány parkoló, de ez is generál plusz forgalmat. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

T.L.: Az évek folyamán persze nőtt az autószám, ezzel együtt nőtt a forgalom, úgy lett egyre és egyre sűrűbb a kórház körüli állapot.

Miért az önkormányzatot kérik a nyílt levelükben, hogy társasházak helyett parkolók legyenek akkor, amikor a terület már magánkézbe került?

K.B.: Mi nem megyünk bele politikai kérdésekbe. Azért az önkormányzatot szólítottuk meg, mert ők értékesítették a területet. Volt még egy kifutási lehetőség, hogy az állam megvásárolja.

Miért nem az államnak írt a szakszervezet? Miért nem az EMMI-t kérték meg azzal, hogy segítsenek a kórház életét könnyebbé tenni. Ráadásul a minisztérium élén egy kolléga, egy orvos ül.

K.B.: Mi szombathelyi polgárok vagyunk, mi ezt itt intézzük. Vízfejjel nem szoktunk kapcsolatot teremteni. Mennyire látja realitását annak, hogy belátható időn belül a minisztériumtól választ kaptunk volna? Ezzel a logikával akár írhattunk volna az ENSZ-nek is.

Azért itt volt egy nyitott 30 nap, ami alatt az állam léphetett volna, megvásárolhatta volna a területet. Nem tette meg. 

K.B.: Mi ezt megvártuk, a sajtóból értesültünk róla, hogy az állam nem élt az elővásárlási jogával. Utána ültünk össze és írtuk meg a levelet. 

T.L.: Mi orvosok vagyunk, napi szinten nem követjük a helyi politikát. Ez most került számunkra felszínre, a 24. óra 60. percében vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy mégis csak az önkormányzat területéről volt szó, őket szólítjuk meg.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

K.B.: Polgármester úrnak volt egy jó reakciója, jó irányba mozdult el a dolog. Végső soron úgy tűnik, jó ajtón kopogtattunk, lehet az EMMI ajtaján a kopogtatásunk be sem hallatszódott volna. 

Önök szerint az milyen lenne, ha Önök vásárolnának egy telket azért, hogy családi házat építsenek, majd a szomszéd azzal keresné meg Önöket, hogy ne építsenek rá házat, mert ő sokkal jobban tudná azt a telket saját parkolójaként használni.

K.B.: Szerintem meg tudnánk beszélni. Ha én jó szomszédságot akarok, akkor meg kell ezt tudni beszélni és meg kell találni rá a megoldást. 

T.L.: Az biztos, hogy szerencsésebb lett volna ha előbb intézkedünk. De ez A parkoló ügye egyébként úgy néz ki, hogy közeledik a megoldás felé. Ugyan részleteket Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester még nem árult el, ám néhány nappal ezelőtti videóüzenetében arról beszélt, hogy tárgyalt a terület tulajdonosával, aki hajlik a parkolók építése felé. . Azonban úgy éreztük, hogy kell valamit tennünk. Egyrészt érinti a dolgozókat, másrészt talán nincs is olyan ember, akit ne érintene. Vagy ő maga kerül kórházba, vagy látogat, vagy hoz valakit. Ez egy társadalmi probléma, amivel kell foglalkozni. Ha ez eredeti tervek megvalósulnak, akkor ezen változtatni már nem lehet.

Azt tudják, hogy 2018-ban maga az igazgató úr akarta beépíteni a volt városi strand területét. Egy 20 lakásos nővérszálló épült volna, olyan lakásokkal, amik családok elhelyezésére is alkalmas.

K.B.: Mi erről nem tudunk, de ha ez így lett volna, akkor az ellen is szót emeltünk volna, hogy ne oda épüljön meg.

T.L.: Hogy akkor mi lett volna, az már talán lényegtelen is.

Lehet azt tudni, hogy a kórházi dolgozók mennyire kötöttek a kocsihoz, megoldás lenne esetleg egy vállalati tömegközlekedés, merült-e fel bármi más alternatíva a parkolási helyzet enyhítésére e tekintetben?

K.B.: Mi ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk ezt felmérni.

T.L.: Szombathely minden részéről és még a környező településekről is járnak: Kőszeg, Sárvár, Körmend.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

K.B.: Sőt még Felsőőrről is van egy orvos kolléga. Az orvosi fizetések emelkedése után ide jött át dolgozni.

Arra nem gondoltak, hogy megkeresik a SZOVÁ-t? Itt van pár percnyi sétára a Kőszegi és Király utca közötti parkolólemez, amiben alig parkol autó. Hogy mondjuk a kórházi dolgozók ott valamiféle kedvezménnyel parkolhassanak és itt máris kevesebb lenne az autó.

K.B.: Javaslom, hogy vessék fel ezt most Önök! 

T.L.: Talán ez már felesleges is, mert jó útra terelődni látszanak a dolgok.

K.B.: Tulajdonképpen nyert az ügy, mivel két komoly jelölt van az országgyűlési választásra. Az egyik a Czeglédy Csaba, a másik a Hende Csaba, mind a kettő támogatja. Kijelenthetjük, hogy a Csaba támogatja az ügyünket.

Többször hangsúlyozták, hogy nem akarnak a politikába belekeveredni. Ha egy szakszervezet egy komoly társadalmi vitát, vagy inkább diskurzust kiváltó nyílt levelet tesz közzé, ott elkerülhetetlen a politika.

K.B.: Higgadtan kezeljük.

Egyelőre nem tudni a részleteket, de valami egészen biztosan elindult, ezt maga a polgármester jelentette ki.

T.L.: A részleteket még mi sem tudjuk. Egy biztos, sajnos nincs az a parkolómennyiség, ami elég lenne.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Talán az sem segíti a helyzetet, hogy a kórház körül egy órát fizetve kettőt kap a parkoló autós. Sokan talán úgy hagyják pont ezért itt a kocsit, nem is a kórházban van dolga.

K.B.: Ebben igaza van. Nekem erre már van is elképzelésem arra ez esetre, hogy ha megépülnek az új parkolók, akkor erre a problémára mit tudunk majd javasolni.

T.L.: A motorizációt nem lehet megállítani. Azt gondolom, hogy ha most bővül a parkolási lehetőség, előbb utóbb az is kevés lesz. 

Szólj hozzá!

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.