A kutya karmai között kapta a legtöbb Oscar-jelölést

Székely Zoárd 2022-02-08 16:32:00
A Dűne is esélyes a legjobb film díjára.

Jane Campion A kutya karmai között című westernje kapta a legtöbb, 12 jelölést az idei Oscar-díjakra. A látványtervezői kategóriában Sipos Zsuzsanna is esélyes a díjra a Dűne című filmért – az amerikai filmakadémia keddi Los Angeles-i bejelentése szerint.

Az Oscar-jelöléseket helyi idő szerint kedden hajnalban közvetítették a filmakadémia hivatalos internetes csatornáin. A jelölteket az Emmy-díjas színész, Leslie Jordan (Will & Grace) és a színész-producer Tracee Ellis Ross (Feketék fehéren) ismertették, de különböző helyszínekről bejelentkező több vendég, köztük kórházi dolgozó és tűzoltó is részt vett a jelölések beolvasásában.

A legjobb filmek mezőnyébe tíz film jutott be a mintegy tízezer tagot számláló filmakadémia szavazatai alapján:

  • A kutya karmai között
  • Belfast,
  • CODA,
  • Ne nézz fel!,
  • Drive My Car,
  • Dűne,
  • Richard király,
  • Licorice Pizza,
  • Rémálmok sikátora,
  • West Side Story

Campion Netflix számára készült filmjét Denis Villeneuve Dűne című sci-fije követi tíz jelöléssel. Idén a filmakadémia honlapján szereplő adatok szerint 276 filmből választották ki a legjobb film-mezőny tíz Oscar-esélyesét.

A Dűnét többek között a legjobb eredeti filmzene, jelmez, adaptált forgatókönyv és látványtervezés kategóriában is jelölték. Az utóbbi mezőnyben kaphat Oscar-díjat Sipos Zsuzsanna díszletberendező és kollégája, Patrice Vermette látványtervező.

A legjobb színésznő Oscarját Jessica Chastain (Tammy Faye szemei), Olivia Colman (Az elveszett lány), Penélope Cruz (Párhuzamos anyák), Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) vagy Kristen Stewart (Spencer) kaphatja meg. A legjobb színész Oscarjáért pedig Will Smith (Richard király), Javier Bardem (Az élet Ricardóéknál), Benedict Cumberbatch (A kutya karmai között), Andrew Garfield (Tick, Tick, Boom!) és a Joel Coen Shakespeare-feldolgozásában Macbethet alakító Denzel Washington verseng.

A női mellékszereplők közül Jessie Buckley (Az elveszett lány), Ariana DeBose (West Side Story), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst (A kutya karmai között) és a Richard királyban szereplő Aunjanue Ellis lett Oscar-jelölt. A férfimezőnyből epizódalakításáért Ciarán Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA), J. K. Simmons (Az élet Ricardóéknál) és A kutya karmai között két színésze, Kodi Smit-McPhee és Jesse Plemons is jelölést kapott.

Az animációs filmek közül az Encanto, a Menekülés, a Luca, A Mitchellék a gépek ellen, valamint a Raya és az utolsó sárkány szerepel az Oscar-jelöltek listáján.

A nemzetközi film-kategória öt jelöltje: a japán Drive My Car, a dán Menekülés, az olasz Isten keze, a bhutáni Lunana: A Yak in the Classroom és A világ legrosszabb embere című norvég produkció lett.

A legjobb dokumentumfilm-kategóriában a Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised), a Menekülés, az Attica, az Ascension és a Writing With Fire ért el jelölést.

A Menekülés című dán produkció három kategóriában, az animációs filmek, a nemzetközi filmek és a dokumentumfilmek között is Oscar-díjat kaphat.    

A rendezői kategóriában A kutya karmai között című filmjével Jane Campion az egyetlen nő a jelöltek között. Díjazott lehet még Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Steven Spielberg (West Side Story) vagy a japán Hamagucsi Rjuszuke, a Drive My Car rendezője.

A legjobb filmzene díját a Ne nézz fel!, a Dűne, az Encanto, a Párhuzamos anyák és A kutya karmai közt kaphatja.

A legjobb filmdal Oscar-jelöltjei: Be Alive (Richard király), Dos Oruguitas (Encanto), Down to Joy (Belfast), No Time to Die (Nincs idő meghalni) és Somehow You Do (Four Good Days).

Az eredeti forgatókönyveknél a Belfast, a Ne nézz fel!, a Richard király, a Licorice Pizza és A világ legrosszabb embere között dől el az Oscar sorsa. Az adaptált forgatókönyveknél pedig a CODA, a Drive My Car, a Dűne, Az elveszett lány vagy A kutya karmai között szerzett jelölést.

A 94. Oscar-díjátadó gálát március 27-én, vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

 

Címlapfotó: Netflix

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.