Ungár: Az állam az egyik legrosszabb munkáltató Magyarországon

Farkas Bazsi 2022-02-04 20:07:09
A politikus szerint sokan hagyják ott a szociális, az egészségügyi, az oktatási, a kulturális szektort, hogy a kereskedelemben helyezkedjenek el.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az állam az egyik legrosszabb munkáltató Magyarországon, a tavaly bejelentett béremelések pedig nem oldottak meg semmit.

Példaként említette, hogy egy kétgyermekes, 27 év munkaviszonnyal rendelkező, diplomás szociális dolgozó egy nyugat-magyarországi megyei jogú város intézményében 221 ezer forintot keres a béremelés után, míg egy egygyermekes, 12 éve dolgozó, felsőfokú végzettségű, 84 értelmi fogyatékossággal élőt gondozó társa 260 ezer forintos bért kap.

Ungár Péter hangsúlyozta, sokan hagyják ott a szociális, az egészségügyi, az oktatási, a kulturális szektort, hogy a kereskedelemben helyezkedjenek el, mert ott magasabbak a bérek. Ha ezek az emberek elhagyják a pályájukat, akkor leáll Magyarország - hangoztatta.

Ha nem lesz radikális béremelés ezeken a területeken, akkor nem lesznek jó közszolgálatások sem - közölte, az állami szektorban élők megbecsülését kérve.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese, a Liberálisok elnöke szorgalmazta magas hozzáadott értékű munkát igénylő munkahelyek, a tudásalapú gazdaság és az ahhoz kapcsolódó megfelelő oktatási rendszer megteremtését, miután szerinte az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben tudatosan tartotta alacsonyan a béreket.

Ígéretet tett arra, hogy ha az ellenzék alakíthat kormányt az április választás után, akkor bővítik a rugalmas munkavégzés lehetőségeit, például a részmunkaidős foglalkoztatást, a távmunkát.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője közölte, az ellenzéki pártok arra törekednek, hogy ha valaki kimaradt az elmúlt években Orbánék jövőképéből, ők is megtalálhassák a számításukat Magyarországon.

Európa legrövidebb és leszűkmarkúbb rendszerének nevezte az álláskeresési járadékot. Bírálta, hogy az ötnél kevesebb főt alkalmazó vállalkozások - több mint másfél millió ember - kimaradt a kereseti statisztikákból, pedig az ő vélhetően az átlagnál is alacsonyabb bérük nem javítaná Orbánék pozícióját.

A közmunkaprogramról szólva azt mondta, az a céljuk, hogy a piacon is hasznosítható képzettséget szerezzenek a programban résztvevők - tudósított az MTI.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.