Orbán: az orosz-magyar kapcsolatok jó karban vannak, csak a nemzetközi helyzet fokozódik

Papp László Tamás 2022-02-04 07:55:00
A miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjúban elmondta: Magyarországon is gyárthatnak Szputnyik-vakcinát.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: eddig tizenkét alkalommal tárgyalt Putyin orosz elnökkel, de ilyen különleges körülmények között még soha.

Ennek oka, hogy

a nemzetközi helyzet fokozódik

– utalt a kormányfő az ukrán helyzetre, hozzátéve: ez egy békemisszió  volt, ahol Magyarország a jégtörő szerepét töltötte be.

Van egy „magyar modell” az orosz-magyar kapcsolatokban, ami eltér a legtöbb európai országétól, mondta Orbán, ámbár német-orosz viszonylatban is dúl a szerelem, vagy ha szerelem nem is, a biznisz mindenképpen

– állította.

Orbán Viktor szerint kilenc ügy volt a tárgyalás napirendjén, ebből nyolcban sikerült megállapodniuk.

Említette, hog ezek közül a legfontosabb az energiaügy.

Amennyiben Paks II megépül, és a napelem-beruházások is megvalósulnak, 2030-ra a fosszilis energiahorozók aránya 10 százalékra fog csökkenni, de az orosz gázra most szükség van

– mondta el.

A másfél évtizedre, évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására vonatkozó megállapodásnak most 1 milliárd köbméterrel való megemelést kérte Orbán Viktor Moszkvában.

Ebben majdnem meg is állapodtak Putyinnal, már csak Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszternek kell befejeznie a tárgyalásokat.

A rezsicsökkentést az orosz gáznak köszönhetően tudjuk fenntartani

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint Szputnyikra és Szputnyik Light-ra nagy lesz a kereslet a jövőben. Jelenleg is nagyobb már  a kereslet, mint amennyit Oroszország gyártani képes, így az oroszok gyártóhelyeket keresnek. Debrecenben lesz olyan oltóanyag-üzem, ahol lehet majd Szputnyikot gyártani

– tette hozzá a miniszterelnök.

Nincs Orbán-interjú Brüsszel és LMBTQ nélkül:

Sok brüsszeli bürokrata egy, a Német-Római Birodalomhoz hasonló nagy európai birodalomban gondolkodik, nekünk viszont az az érdekünk, hogy Európa ne birodalomként működjön.

Egyre több alapjogot vesznek el a tagállamoktól, akkor adnak pénzt, ha beengedjük az LMBTQ-lobbit az iskolákba, Brüsszelnek főnyeremény lenne egy baloldali győzelem Magyarországon

– bírálta az Uniót a magyar miniszterelnök.

Orbán Vikor a kampány hangnemére is kitért, Antall Józsefet idézte: ha a magyar politikában gazembernek neveznek valakit, az annyit jelent jelent, hogy nem értenek vele egyet.

Ilyen a politikai kultúránk

– tette hozzá.

A járvány kapcsán azt mondta:

az omikron-hullám kedvező fejleményei miatt nem kell a harmadik oltáshoz kötni az oltási igazolást május 1-ig.

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.