Elesett a szombathelyi Fő tér térkövén, és kezét törte egy 74 éves nő

Papp László Tamás 2022-02-04 17:38:00
Az önkormányzat szerint nem ők felelősek a balesetért.

„Elutasította az Önkormányzat a kártérítési igényemet, amiért a Fő téren 2021. október 8-án. a térköveken elestem. Szerintük a járda tökéletesen alkalmas a biztonságos gyalogos közlekedésre”

– írta január 25-i Facebook-begyzésében a károsult, Kiss Gyuláné.

74 éves múltam, összevertem a térdemet, a jobb kezemen orsócsont törést szenvedtem. Költöztem, nem tudtam semmit pakolni, az öltözködés sem ment segítség nélkül. Csak taxival tudtam orvoshoz menni 3 hónapig. Nem beszélve az állandó fájdalomról...Súlyos csontritkulásom van, a gyógyulás a gyógytornász szerint fél év

– sorolta panaszait az idős asszony, aki a Facebookon írtakat telefonon is megerősítette az Ugytudjuk.hu-nak.

A polgármesteri keretből is adhattak volna fájdalomdíjjul egy méltányos összeget. EGY FILLÉRT NEM FIZETNEK! Na mit szóltok? Segitőkész az önkormányzat ugye? Büszkék lehetnek magukra! Gratulálok!

– zárta posztját a károsult.

Az asszony az elutasító döntés szerint

a Szentháromság-szobortól délnyugati irányban a Fő tér 9.  szám alatti ingatlan felé cca 9 m-re lévő térkő burkolatú területet

jelölte meg a baleset helyszínének.

A baleset helyszíne

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az önkormányzat álláspontja úgy szól:

 „...a megjelölt helyszín és környezete a biztonságos gyalogos közlekedésre tökéletesen alkalmas, a fent hivatkozott jegyzőkönyvben rögzítettek szerint a területen sem a megjelölt időszakban, sem azóta építési, helyreállÍtási munkálatok nem voltak”

tehát szerintük

...a baleset nem a közterületi földrészlet burkolatának állapota miatt következett be, így Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának kártérítési felelőssége nem megállapítható.

Károlyi Ákos jegyzőt is megkerestük az üggyel kapcsolatban, aki válaszában idézte a hatályos, közlekedésre vonatkozó törvényt.

„Az út kezelője a kezelői kötelezettségének megszegésével okozott kárt a polgári jog általános szabályai szerint köteles megtéríteni”

A jogszabály alapján

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a biztosítása útján intézi kártérítési ügyeit. Ahhoz, hogy az ügy a biztosító felé továbbítható legyen, a kártérítési eljárás objektív vizsgálatához szükséges a káreseményt kiváltó minden körülmény ismerete

– fogalmazott válaszában a jegyző, hozzátéve azt is:

Amennyiben a kárbejelentő hiányosan kerül benyújtásra, a Polgármesteri Hivatal a pontos helyszín és a kártérítési eljárás lefolytatásához szükséges adatok megismerése érdekében térképet küld, felsorolja a kivizsgáláshoz szükséges, benyújtandó dokumentumok, adatok listáját.

A helyszíni bejáráson tapasztaltakról jegyzőkönyv, a megjelölt helyszínről fényképfelvételek készülnek. Az így rendelkezésre álló információk alapján kerül vizsgálatra az önkormányzat kártérítési felelőssége.

Az önkormányzat a nevezett ügyben is a fentiek alapján járt el.

– szól a válasz.

Amennyiben a károsult nem fogadja el a döntést, a polgari jog általános szabályai szerint kártérítést igényelhet bíróság útján az önkormányzattal szemben.

– derül ki ugyanitt.

Arról is érdeklődünk: ebben az önkormányzati ciklusban hány ilyen baleset történt, hány esetben, és milyen összegben fizetett kártérítést az önkormányzat, s hány esetben utasította el a kárigényt?

2019. október 13. napjától napjainkig a jelen kártérítési eljáráson kívül két gyalogos baleset kártérítési kérelme érkezett az Önkormányzathoz

– válaszolták.

Az egyik eset tavaly, a másik tavalyelőtt történt.

A 2020. évi balesetnél a baleset körülményei tlsztázottak voltak, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kártérítési felelőssége megalapozott volt.

A 2021. évi baleset elutasításra került, mivel a károsult nem a KRESZ szabályozásainak megfelelően közlekedett, amikor elesett.

– írta Károlyi Ákos.

Tavaly Szombathelyen 919 ezer 333 forint került kártérítés címén kifizetésre, melyből 514 ezer 433 forintot az önkormányzat, 404 ezer 900 forintot pedig az önkormányzat szerződött biztosítója fizetett ki.

Ebben az önkormányzati ciklusban eddig összesen 3 millió 601 ezer 385 forint kártérítést fizettek, melyből 1 millió 608 ezer 910 forintot az önkormányzat, 1 millió 992 ezer 475 forintot pedig annak biztosítója fizetett ki a károsultaknak

– tájékoztatta az Ugytudjukot a szombathelyi jegyző.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.