Idén bárki könnyen leellenőrizheti, hogy behamisította-e valamelyik kamupárt az aláírását

Nagy Donát 2022-01-30 08:58:00
Az ajánlásgyűjtés ideje alatt több jelölt is támogatható, ezzel szoktak visszaélni a csalók.

Ahogy 2014-ben és 2018-ban, most tavasszal is egy választó több jelöltet is ajánlhat; ez a többes ajánlás, de majd csak egyre szavazhat április 3-án, írja a HVG. Országos listát pedig majd az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni jelöltet állított.

Vagyis az ajánlásgyűjtés a jelölt- és listaállítási folyamat fontos része: nemcsak az indulás joga, hanem az egyéni jelölt, de akár pártja politikai jövője is függhet attól, sikerül-e az 500 aláírást összegyűjteni.

A lap szerint éppen emiatt a pártok és a jelöltek mindent megtesznek a sikeres gyűjtésért – vannak, akik messzebbre is mennek. 2014-ben már gyakorivá és a kamupártok jellemzőjévé vált az ajánlásokkal való visszaélés. Csomagban adták-vették az állampolgárok személyes adatait, melyeket több párt jelöltjének ajánlóívére is bemásoltak. Mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a másolás nem mindig feltűnő, mégis törvénytelen:

az ajánlásmásolás- vagy hamisítás személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény.

Most viszont elkészült egy informatikai fejlesztés, ami hamarosan élesben is használható lesz. Az NVI által biztosított, teljesen ingyenes és bárki számára hozzáférhető “többletszolgáltatás” lényege, hogy

február 12-től az állampolgárok online ellenőrizhetik le saját ajánlásaikat – erre Magyarországon most lesz először lehetőségük a választóknak.

Ez a lehetőség a valasztas.hu oldalon, illetve a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz a jövőben.

Ha kiderül, hogy van egy vagy akár több olyan jelölt a listán, akinek a választó személyesen nem írta alá az ajánlásgyűjtő ívét, akkor csalásról van szó. Ebben az esetben a választó rendőrségi feljelentést tehet a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. Igaz, a nyomozás “átfutási ideje” miatt a csaló jelölt könnyen megúszhatja, hiszen mire a nyomozás bizonyíthatná a visszaélést, addigra a már február végén nyilvántartásba vett jelölt elindulhatott a választáson, ami talán már véget is ért.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.