Márki-Zay Péter: több hatalmat a helyi közösségeknek, önkormányzatoknak

ugytudjuk.hu 2022-01-29 08:06:00
Sajtóbeszélgetésre érkezett pénteken este az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Szombathelyre.

A szombathelyi Wagner Étteremben tartottak az ellenzéki pártok sajtóbeszélgetést, melyen jelen volt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, és Czeglédy Csaba képviselőjelölt is.

A beszélgetésen Márki-Zay elmondta, hogy áprilisi győzelme esetén az önkormányzatok egységes normatíva alapján kapnának pénzt fejlesztésekre, a rendszerből teljesen kizárnák a politikai vonalat.

A miniszterelnök-jelölt kijelentette, hogy az alapfokú- és az általános középfokú oktatási intézmények visszakerülhetnének az önkormányzatok kezelésébe. Ehhez később Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester hozzáfűzte, szerinte is fontos lenne, hogy például egy intézményvezetőt helyben választhassanak ki a települések. Czeglédy Csaba azt mondta, most olyan is előfordul, hogy festék sins egy osztályterem kifestéséhez, pedig már rég épületbővítésről kéne beszélni.

Fotó: Farkas Bazsi

Szó esett arról, hogy a kormány végtelen pénzt önt a kampányba, hogy valótlan dolgokat terjesszen. Pedig Márki-Zay nem akar sem fizetős egészségügyet, sem kerítésbontást. A kormányhivatalokat mindenesetre megtartaná, de a politikai kinevezéseket felülvizsgálná bennük.

De a politikai nyomás alól a sportot is felszabadítanák, mivel most egész sportágak politikusi ellenőrzés alatt állnak, nyilván a kötődő pénzek miatt. Márki-Zay azt mondta, hogy rengeteg közpénz megy el látványsportra, ám az összeget nem csökkentenék, hanem a sporttámogatási rendszer újragondolásával kivennék a politikai szálakat a szakmából, és a korrupciót megszüntetve így sokkal több valós pénzt lehetne szétosztani, amiből több sportág támogatására és utánpótlás-nevelésre is jutna.

A miniszterelnök-jelölt szót emelt a hazugsággyárak ellen, azaz arról beszélt, hogy számolatlanul öntik a közpénz milliárdokat például a közmédiába, ahová őt meg sem hívják, csak gyártják róla a hazugságokat.

Szó esett az egyre fokozódó ukrajnai konfliktusról, ahol szembeötlő, hogy Magyarország hiába tagja a NATO-nak, a szövetségeseivel való egységes fellépés helyett inkább mindenkivel szembe megy, és Oroszország kegyeit keresi. 

Gazdagék mást gondolnak, kik a szövetségesük, mint papíron

- fejtette ki a témáról véleményét Márki-Zay, aki szerint az új kormány maximálisan kiáll majd a NATO szövetségesei mellett, vége lesz annak, hogy Vlagyimir Putyin magához hívatja a magyar miniszterelnököt. 

A Belgrád - Budapest vasútvonalról elmondta, hogy ugyan a magyar kormány titkosított minden dokumentumot, a szerbek.

Így derült ki az is, Orbán Viktor kérte az útvonal módosítását, hogy az érintse a nagyobb településeket is, de a kérést a kínaiak lesöpörték az asztalról. A vasútvonalat egyébként kínai hitelből finanszírozza a Fidesz, ami 979 év alatt térül meg.

Emellet az sem elfogadható a miniszterelnök-jelölt szerint, hogy a eközben a Kínai Kommunista Pártnak építünk elitegyetemet ahelyett, hogy a magyar hallgatókat támogatnánk.

Márki-Zay Péter szerint jól áll az ellenzéki közös kampány, a korábbi vitás kérdéseket nagyrészt rendezték, de persze kisebb témákban még lehetnek érdekütköztetések.

Az ellenzék közös miniszterelnöke szerint a kormányváltáshoz az kell, hogy akinek elege van a mostani rendszerből, ők mind elmenjenek szavazni.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.