Márki-Zay Péter: több hatalmat a helyi közösségeknek, önkormányzatoknak

ugytudjuk.hu 2022-01-29 08:06:00
Sajtóbeszélgetésre érkezett pénteken este az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Szombathelyre.

A szombathelyi Wagner Étteremben tartottak az ellenzéki pártok sajtóbeszélgetést, melyen jelen volt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, és Czeglédy Csaba képviselőjelölt is.

A beszélgetésen Márki-Zay elmondta, hogy áprilisi győzelme esetén az önkormányzatok egységes normatíva alapján kapnának pénzt fejlesztésekre, a rendszerből teljesen kizárnák a politikai vonalat.

A miniszterelnök-jelölt kijelentette, hogy az alapfokú- és az általános középfokú oktatási intézmények visszakerülhetnének az önkormányzatok kezelésébe. Ehhez később Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester hozzáfűzte, szerinte is fontos lenne, hogy például egy intézményvezetőt helyben választhassanak ki a települések. Czeglédy Csaba azt mondta, most olyan is előfordul, hogy festék sins egy osztályterem kifestéséhez, pedig már rég épületbővítésről kéne beszélni.

Fotó: Farkas Bazsi

Szó esett arról, hogy a kormány végtelen pénzt önt a kampányba, hogy valótlan dolgokat terjesszen. Pedig Márki-Zay nem akar sem fizetős egészségügyet, sem kerítésbontást. A kormányhivatalokat mindenesetre megtartaná, de a politikai kinevezéseket felülvizsgálná bennük.

De a politikai nyomás alól a sportot is felszabadítanák, mivel most egész sportágak politikusi ellenőrzés alatt állnak, nyilván a kötődő pénzek miatt. Márki-Zay azt mondta, hogy rengeteg közpénz megy el látványsportra, ám az összeget nem csökkentenék, hanem a sporttámogatási rendszer újragondolásával kivennék a politikai szálakat a szakmából, és a korrupciót megszüntetve így sokkal több valós pénzt lehetne szétosztani, amiből több sportág támogatására és utánpótlás-nevelésre is jutna.

A miniszterelnök-jelölt szót emelt a hazugsággyárak ellen, azaz arról beszélt, hogy számolatlanul öntik a közpénz milliárdokat például a közmédiába, ahová őt meg sem hívják, csak gyártják róla a hazugságokat.

Szó esett az egyre fokozódó ukrajnai konfliktusról, ahol szembeötlő, hogy Magyarország hiába tagja a NATO-nak, a szövetségeseivel való egységes fellépés helyett inkább mindenkivel szembe megy, és Oroszország kegyeit keresi. 

Gazdagék mást gondolnak, kik a szövetségesük, mint papíron

- fejtette ki a témáról véleményét Márki-Zay, aki szerint az új kormány maximálisan kiáll majd a NATO szövetségesei mellett, vége lesz annak, hogy Vlagyimir Putyin magához hívatja a magyar miniszterelnököt. 

A Belgrád - Budapest vasútvonalról elmondta, hogy ugyan a magyar kormány titkosított minden dokumentumot, a szerbek.

Így derült ki az is, Orbán Viktor kérte az útvonal módosítását, hogy az érintse a nagyobb településeket is, de a kérést a kínaiak lesöpörték az asztalról. A vasútvonalat egyébként kínai hitelből finanszírozza a Fidesz, ami 979 év alatt térül meg.

Emellet az sem elfogadható a miniszterelnök-jelölt szerint, hogy a eközben a Kínai Kommunista Pártnak építünk elitegyetemet ahelyett, hogy a magyar hallgatókat támogatnánk.

Márki-Zay Péter szerint jól áll az ellenzéki közös kampány, a korábbi vitás kérdéseket nagyrészt rendezték, de persze kisebb témákban még lehetnek érdekütköztetések.

Az ellenzék közös miniszterelnöke szerint a kormányváltáshoz az kell, hogy akinek elege van a mostani rendszerből, ők mind elmenjenek szavazni.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.