Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

ugytudjuk.hu 2022-01-21 09:43:00
Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Ahogy tegnap írtunk róla, a szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kezdeményezésére. Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány leállítsa-e a Fudan kínai elitegyetem építését, ami a magyar hallgatók elől veszi el a helyet a fővárosban; a másik pedig az álláskeresési járadék hosszabb időn át történő folyósítására. Ezek egész pontosan így hangzanak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az aláírt gyűjtőíveket ma adták át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Fotó: LMP

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint nem a Fudan Egyetem megépítése, hanem a magyar hallgatók segítése a közérdek. A főpolgármester azt mondta, hogy maga az országgyűlési választás is egy népszavazás lesz arról, hogy a magánérdekek helyett újra a közérdek legyen a fontos.

Orosz Anna (Momentum) szerint sokan azt mondták nekik, az ünnepek alatt semmi értelme a gyűjtésnek. Most pedig látható, hogy ez sikerült. Nagyon köszöni mindazoknak, akik segítették a gyűjtést, és azoknak is, akik aláírták az ívet. Azt mondta, alig 10 hét maradt arra, hogy legyőzzék a rendszert, de a sok aláíró a bizonyíték arra, megéri dolgozni.

Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: a téli hidegben összegyűjtött 470 ezer aláírás a bizonyíték arra, hogy mennyi embernek van elege a Fidesz rendszeréből. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el majd szavazni tavasszal.

Komjáthi Imre (MSZP) szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, ennek ellenére a kormány most sem cselekszik, csak a saját zsebüket tömik a képviselőik. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a törvény által megengedett 120 nap helyett 30 nap alatt gyűltek össze az aláírások, amit sikernek tart. Szerinte már most nemet mondtak a magyarok arra, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresse, helyette a magyar hallgatókat kell segíteni. Kijelenti, hogy ha Áder János nem írja ki a népszavazást az országgyűlési választások napjára, azaz április 3-ára, akkor szembemegy a magyarok akaratával.

Szilágyi György (Jobbik) szerint egy igazságos, és biztonságos Magyarországra van szükség.

Kanász-Nagy Máté (LMP) pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

Márki-Zay Péter (MMM) a karantén miatt nem lehetett jelen, gondolatait Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltje szerint egy újabb lépést tettek az egységes Magyarországért. Gratulált a gyűjtésen dolgozóknak, akikkel felemelő élmény volt találkozni. Levelében azt írta, hogy most két Magyarország van, az egyikben álkérdések, hibás gazdaság és összeomló egészségügy van; a másikban viszont tenni akaró magyarok vannak, akik segíteni akarnak a hallgatóknak, és a munkájukat elvesztőknek is. Szerinte az ellenzéknek egy nap elég volt átszámolni az aláírásokat, de a Választási Iroda simán elhúzhatja ezt 60 napig is.

A sajtótájékoztató után élőlánccal juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodához.

Az ellenzéki aláírásgyűjtés egyébként december közepén indult, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A jogi procedúra azonban várhatóan "elhúzódik" annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án, így ekkor csak a kormány által hajtott nemátalakítási műtétekről lehet majd véleményt mondani.

A kormány által gyermekvédelminek mondott kérdések a következők lesznek:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.