Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

ugytudjuk.hu 2022-01-21 09:43:00
Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Ahogy tegnap írtunk róla, a szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kezdeményezésére. Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány leállítsa-e a Fudan kínai elitegyetem építését, ami a magyar hallgatók elől veszi el a helyet a fővárosban; a másik pedig az álláskeresési járadék hosszabb időn át történő folyósítására. Ezek egész pontosan így hangzanak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az aláírt gyűjtőíveket ma adták át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Fotó: LMP

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint nem a Fudan Egyetem megépítése, hanem a magyar hallgatók segítése a közérdek. A főpolgármester azt mondta, hogy maga az országgyűlési választás is egy népszavazás lesz arról, hogy a magánérdekek helyett újra a közérdek legyen a fontos.

Orosz Anna (Momentum) szerint sokan azt mondták nekik, az ünnepek alatt semmi értelme a gyűjtésnek. Most pedig látható, hogy ez sikerült. Nagyon köszöni mindazoknak, akik segítették a gyűjtést, és azoknak is, akik aláírták az ívet. Azt mondta, alig 10 hét maradt arra, hogy legyőzzék a rendszert, de a sok aláíró a bizonyíték arra, megéri dolgozni.

Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: a téli hidegben összegyűjtött 470 ezer aláírás a bizonyíték arra, hogy mennyi embernek van elege a Fidesz rendszeréből. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el majd szavazni tavasszal.

Komjáthi Imre (MSZP) szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, ennek ellenére a kormány most sem cselekszik, csak a saját zsebüket tömik a képviselőik. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a törvény által megengedett 120 nap helyett 30 nap alatt gyűltek össze az aláírások, amit sikernek tart. Szerinte már most nemet mondtak a magyarok arra, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresse, helyette a magyar hallgatókat kell segíteni. Kijelenti, hogy ha Áder János nem írja ki a népszavazást az országgyűlési választások napjára, azaz április 3-ára, akkor szembemegy a magyarok akaratával.

Szilágyi György (Jobbik) szerint egy igazságos, és biztonságos Magyarországra van szükség.

Kanász-Nagy Máté (LMP) pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

Márki-Zay Péter (MMM) a karantén miatt nem lehetett jelen, gondolatait Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltje szerint egy újabb lépést tettek az egységes Magyarországért. Gratulált a gyűjtésen dolgozóknak, akikkel felemelő élmény volt találkozni. Levelében azt írta, hogy most két Magyarország van, az egyikben álkérdések, hibás gazdaság és összeomló egészségügy van; a másikban viszont tenni akaró magyarok vannak, akik segíteni akarnak a hallgatóknak, és a munkájukat elvesztőknek is. Szerinte az ellenzéknek egy nap elég volt átszámolni az aláírásokat, de a Választási Iroda simán elhúzhatja ezt 60 napig is.

A sajtótájékoztató után élőlánccal juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodához.

Az ellenzéki aláírásgyűjtés egyébként december közepén indult, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A jogi procedúra azonban várhatóan "elhúzódik" annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án, így ekkor csak a kormány által hajtott nemátalakítási műtétekről lehet majd véleményt mondani.

A kormány által gyermekvédelminek mondott kérdések a következők lesznek:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.