Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

ugytudjuk.hu 2022-01-21 09:43:00
Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Ahogy tegnap írtunk róla, a szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kezdeményezésére. Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány leállítsa-e a Fudan kínai elitegyetem építését, ami a magyar hallgatók elől veszi el a helyet a fővárosban; a másik pedig az álláskeresési járadék hosszabb időn át történő folyósítására. Ezek egész pontosan így hangzanak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az aláírt gyűjtőíveket ma adták át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Fotó: LMP

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint nem a Fudan Egyetem megépítése, hanem a magyar hallgatók segítése a közérdek. A főpolgármester azt mondta, hogy maga az országgyűlési választás is egy népszavazás lesz arról, hogy a magánérdekek helyett újra a közérdek legyen a fontos.

Orosz Anna (Momentum) szerint sokan azt mondták nekik, az ünnepek alatt semmi értelme a gyűjtésnek. Most pedig látható, hogy ez sikerült. Nagyon köszöni mindazoknak, akik segítették a gyűjtést, és azoknak is, akik aláírták az ívet. Azt mondta, alig 10 hét maradt arra, hogy legyőzzék a rendszert, de a sok aláíró a bizonyíték arra, megéri dolgozni.

Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: a téli hidegben összegyűjtött 470 ezer aláírás a bizonyíték arra, hogy mennyi embernek van elege a Fidesz rendszeréből. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el majd szavazni tavasszal.

Komjáthi Imre (MSZP) szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, ennek ellenére a kormány most sem cselekszik, csak a saját zsebüket tömik a képviselőik. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a törvény által megengedett 120 nap helyett 30 nap alatt gyűltek össze az aláírások, amit sikernek tart. Szerinte már most nemet mondtak a magyarok arra, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresse, helyette a magyar hallgatókat kell segíteni. Kijelenti, hogy ha Áder János nem írja ki a népszavazást az országgyűlési választások napjára, azaz április 3-ára, akkor szembemegy a magyarok akaratával.

Szilágyi György (Jobbik) szerint egy igazságos, és biztonságos Magyarországra van szükség.

Kanász-Nagy Máté (LMP) pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

Márki-Zay Péter (MMM) a karantén miatt nem lehetett jelen, gondolatait Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltje szerint egy újabb lépést tettek az egységes Magyarországért. Gratulált a gyűjtésen dolgozóknak, akikkel felemelő élmény volt találkozni. Levelében azt írta, hogy most két Magyarország van, az egyikben álkérdések, hibás gazdaság és összeomló egészségügy van; a másikban viszont tenni akaró magyarok vannak, akik segíteni akarnak a hallgatóknak, és a munkájukat elvesztőknek is. Szerinte az ellenzéknek egy nap elég volt átszámolni az aláírásokat, de a Választási Iroda simán elhúzhatja ezt 60 napig is.

A sajtótájékoztató után élőlánccal juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodához.

Az ellenzéki aláírásgyűjtés egyébként december közepén indult, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A jogi procedúra azonban várhatóan "elhúzódik" annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án, így ekkor csak a kormány által hajtott nemátalakítási műtétekről lehet majd véleményt mondani.

A kormány által gyermekvédelminek mondott kérdések a következők lesznek:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Szólj hozzá!

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.

Péntek: napos idő lesz meg fátyolfelhők

A Kisalföldön azért zápor, zivatar is előfordulhat.

Az EP különleges nemzetközi törvényszéket hozna létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Eme bíróság elé állítanák Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajnában elkövetett bűntettek miatt.

Meghalt Vangelis

A Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása zeneszerzője egy franciaországi kórházban hunyt el.

Majdnem 44 kilométeren keresztül driftelt egy elektromos autó

Új Guinness-rekordot állított fel ezzel a sofőr.