Monori Norbert megyei negyedosztályból építette fel magát újra és lett a Szombathelyi Haladás hasznos játékosa

Vágvölgyi Bálint 2022-01-20 16:53:00
A fiatal csatárnak nem volt egyszerű útja.

Sok fitala focistának okoz nehézséget, hogy az utánpótlásból kikerülve a felnőttek is bizonyíthassák a képességeiket. Akár egy sérülés, akár az keményebb, fizikálisabb játék, akár az eredménykényszer miatt, de sok játékos lemorzsolódik. Persze olyanra is találhatunk példát, akinek sikerül magát újra: Monori Norbert ilyen. A Szombathelyi Haladás csatárának eddigi pályafutását a bunteto.com foglalta össze.

Monori kiskorától kezdve focistának készült, 15 évesen a Videotonhoz került, ahol négy szezon alatt végigjárta az utánpótláscsapatokat, a felnőttek között azonban nem kapott lehetőséget. A székesfehérvári csapatbanaz MLSZ adatbankja szerint háromszor volt az NB III-as keret tagja, pályára nem lépett. A több játéklehetőség miatt a Veszprém megyei első osztályú Balatonfüredhez igazolt, ahol azonban sérülések miatt nem jutott szóhoz, amikor pedig mégis, akkor csereként küldték pályára. Egy szezon után elment a Balaton-parti csapattól, és hazatért Budajenőre, akik a megyei negyedik osztályban szerepteltek.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Büntető ennél a pontnál hozzáteszi, hogy ezt a történetet eddig szokványosnak is lehetne nevezni. Egy fiatal játékos eltűnik a süllyesztőben, mert a felnőttek között nem kap elég lehetőséget és nem tud kibontakozni. Lehetne hibáztatni Monori korábbi klubjait, de Monori számai a Videoton utánpótlásában nem voltak igazán erősek:  24/1-es, 21/0-ás, 18/4-es és 22/1-es mérkőzés/gól mutató hozott össze az ott eltöltött idő alatt, a Balatonfüred pedig Monori játékoa nélkül is eredményes volt: 30 találkozón 127 gólt szereztek.

A portál itt Lőrincz Ábel, a dán SönderjyskE elemzője a honlapnak adott korábbi interjúban a magyar és a dán utánpótlás-nevelés összehasonlításakor aazt mondta:

„Az is egyfajta kulturális különbség, hogy a dán utánpótlás-nevelésben próbálják ugyanazt a tíz-tizenöt játékost végigvinni a rendszeren, türelemmel, mintegy a holland alapfilozófiát követve, nevezetesen, hogy nem küldünk el tehetséget. Attól, mert valakinek az U16-ban van egy nehezebb időszaka, még bent marad a rendszerben, segítik, hogy újra a legjobbját nyújtsa.”

Türelem híján sok olyan fiatal végzi az NB III-ban vagy a megyei bajnokságokban, akik nem sokkal korábban élvonalbeli vagy másodosztályú csapatok utánpótlásában nevelkedtek. Monori is ilyen volt, aki még nem töltötte be 20. életévét, de már ajánlatok és lehetőségek nélkül maradt és vissza kellett térnie gyermekkori klubjához, Budajenőre.

Monori Norbert első Haladásos gólját ünnepli

Ahol sikerült újra felépítenie magát. A nagypálya mellett kispályás tornákra is járt és futsalozott is. A 2019-2020-as szezon őszén hét bajnokin 25 gólt szerzett, ez pedig felkeltette a megye I-es Zsámbéknak figyelmét, akik végül le is igazolták. Bodó László edző megadta Monorinak azt a bizalmat, amire a fiatal játékosnak szüksége volt, az eredmény pedig nem maradt el. Első teljes idényében bajnoki címet és megyei kupát nyert a csapattal, emellett a gólkirályi címet is bezsebelte és az év játékosának is megválasztották. Ez a teljesítmény pedig magasabb osztályú csapatok edzőinek figyelmét is felkeltette.

Ilyen volt Németh Szabolcs is, aki még a Dorog edzőjeként hallott Monoriról. Németh 2021 nyarán a Szombathelyi Haladás vezetőedzője lett, ahol megadta játékosnak a lehetőséget a bizonyítása. A támadó egy Nyíregyháza elleni idegenbeli meccsen mutatkozott be új csapatában, három nappal később pedig hazai környezetben is pályára léphetett a Békéscsaba ellen. Ezen a meccsen megszerezte első Halis gólját is - ősszel 15 mérkőzésen végül három gólig jutott.

Monori Norbertnek 2019 nyarán szinte a nulláról kellett elkezdnie újraépítenie magát, két évvel később pedig már az NB II élmezőnyéhez tartozó Haladásban is megállja a helyét és bizonyítja, hogy akárhonnan lehet visszaút.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.