Fegyveres nyugdíjasok üldözik az unokázós csalókat a magyar ugaron

KORG . 2022-01-16 16:59:08
Deák Kristóf új filmje izgalmas thriller és komoly társadalomkritika.

A nénik és bácsik nem viccelnek: van, akinek Kalasnyikov lóg az oldalán, másnak egy méretes Lugner jutott, de akad kispuska, vadászfegyver és Parabellum is. 

Gyuri bácsi (Papp János) tutira megy. – Most véged van, megdöglesz! – ordítja, majd pisztolyt szegez a lekötözött, unokázós csaló fejéhez. De a lövés az utolsó pillanatban mégsem csattan el.

Az unoka (12E) - végső előzetes

Vedd vissza! Vágj vissza! De soha ne nézz vissza. Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmje 2022. január 6-tól mozikban!#AzUnokaFacebook 1: https://www.facebook.com...

Igaz, ez a jelenet már a végkifejlet része, de innentől vesszük igazán komolyan Deák Kristóf Az unoka című thrillerének üzenetét. Deák már beírta nevét a filmtörténelembe, hiszen Mindenki című munkájával nemrég Oscar-díjat nyert.

A 40 éves rendezőre mi, vasiak külön is büszkék lehetünk. Édesanyja, Ács Enikő szombathelyi származású. Ő az, aki egy időben a legendás Panta Rheiben vokálozott.

A filmtől nem idegen a szürreálba hajló abszurditás sem. Mégpedig úgy, hogy végig a magyar „ugarról" mesél. A csaló megregulázásra például egy Kultúrotthonban kerül sor, ahol semmi sincs már, csak a székek. 

Találó szimbolika: előttünk kultúránk mai állapota, a cifraszűrös szólamok mögötti üresség. A film valóságának részei a koszlott középületek, a belefáradt ügyintézők, az elromló liftek, a csirke far-hát illatú lakótelepek. 

Főhősünk, Rudi (Blahó Gergely) egy Call Centerben dolgozik: monitor, füles, duma, hetente emelt teljesítmény-elvárás. Együtt él imádott nagypapájával (Jordán Tamás), Papussal, aki felnevelte őt.

Papus is imádja az unokáját. Így amikor a csalók – egy fiatal pár – rátalálnak, mindent odaad. Úgy másfél milliót és a családi ereklyét, nagypapája legendás karóráját is.

A baj ezzel beüt. Papus az izgalmaktól kórházba kerül, Rudi pedig magán nyomozásba kezd. Cél a karóra visszaszerzése, hiszen ez a tárgy a becsület meglopását jelképezi. A Center munkatársa, Zsuzsi (Döbrösi Laura) segíti a kezdetben méla, de egyre elszántabbá, a végén pedig már kemény harcossá váló fiatalembert.

A film fordulópontja a meglopott, átvert nyugdíjasok „önképző köre", ahova Rudi bekerül.

 Itt nem süteményt sütnek, nem is halászlét főznek, hanem célba lőnek. 

– Minket lenéz a társadalom, meg kell védenünk magunkat! – hangzik el. Az idősekben (micsoda pazar névsor! – Hámori Ildikó, Tordai Teri, Hűvösvölgyi Ildikó, Papp János, Voith Ági, Pogány Judit) egy a közös: mindannyian átvertek és mind bosszúra éhesek.

Beindul a gépezet: Rudi kinyomozza a bűnözők lakhelyét, Gyuri bácsi osztaga pedig lecsap. Mindezt pörgős, izgalmas, amerikai stílusú jelenetsorokba csomagolja a rendező. Megkockáztathatjuk: Deák akár új stílust is hozhat a hazai filmkészítésbe egyedi megoldásaival.

Az unoka azonban komoly erkölcsi kérdéseket is feszeget a bűnügyi vonal rétege alatt. Zsuzsi azért hagyja ott a munkahelyét, mert „Mi ugyanúgy átverjük a kisöregeket, mint a csalók. Csak mi hivatalosan és nagyban".

A legfőbb kérdést Papus karórája szegezi a nézőnek: milyen erkölcsiségű társadalom az, amelyben szinte mindenkinek akad valamilyen stiklije? 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.