Fegyveres nyugdíjasok üldözik az unokázós csalókat a magyar ugaron

KORG . 2022-01-16 16:59:08
Deák Kristóf új filmje izgalmas thriller és komoly társadalomkritika.

A nénik és bácsik nem viccelnek: van, akinek Kalasnyikov lóg az oldalán, másnak egy méretes Lugner jutott, de akad kispuska, vadászfegyver és Parabellum is. 

Gyuri bácsi (Papp János) tutira megy. – Most véged van, megdöglesz! – ordítja, majd pisztolyt szegez a lekötözött, unokázós csaló fejéhez. De a lövés az utolsó pillanatban mégsem csattan el.

Az unoka (12E) - végső előzetes

Vedd vissza! Vágj vissza! De soha ne nézz vissza. Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmje 2022. január 6-tól mozikban!#AzUnokaFacebook 1: https://www.facebook.com...

Igaz, ez a jelenet már a végkifejlet része, de innentől vesszük igazán komolyan Deák Kristóf Az unoka című thrillerének üzenetét. Deák már beírta nevét a filmtörténelembe, hiszen Mindenki című munkájával nemrég Oscar-díjat nyert.

A 40 éves rendezőre mi, vasiak külön is büszkék lehetünk. Édesanyja, Ács Enikő szombathelyi származású. Ő az, aki egy időben a legendás Panta Rheiben vokálozott.

A filmtől nem idegen a szürreálba hajló abszurditás sem. Mégpedig úgy, hogy végig a magyar „ugarról" mesél. A csaló megregulázásra például egy Kultúrotthonban kerül sor, ahol semmi sincs már, csak a székek. 

Találó szimbolika: előttünk kultúránk mai állapota, a cifraszűrös szólamok mögötti üresség. A film valóságának részei a koszlott középületek, a belefáradt ügyintézők, az elromló liftek, a csirke far-hát illatú lakótelepek. 

Főhősünk, Rudi (Blahó Gergely) egy Call Centerben dolgozik: monitor, füles, duma, hetente emelt teljesítmény-elvárás. Együtt él imádott nagypapájával (Jordán Tamás), Papussal, aki felnevelte őt.

Papus is imádja az unokáját. Így amikor a csalók – egy fiatal pár – rátalálnak, mindent odaad. Úgy másfél milliót és a családi ereklyét, nagypapája legendás karóráját is.

A baj ezzel beüt. Papus az izgalmaktól kórházba kerül, Rudi pedig magán nyomozásba kezd. Cél a karóra visszaszerzése, hiszen ez a tárgy a becsület meglopását jelképezi. A Center munkatársa, Zsuzsi (Döbrösi Laura) segíti a kezdetben méla, de egyre elszántabbá, a végén pedig már kemény harcossá váló fiatalembert.

A film fordulópontja a meglopott, átvert nyugdíjasok „önképző köre", ahova Rudi bekerül.

 Itt nem süteményt sütnek, nem is halászlét főznek, hanem célba lőnek. 

– Minket lenéz a társadalom, meg kell védenünk magunkat! – hangzik el. Az idősekben (micsoda pazar névsor! – Hámori Ildikó, Tordai Teri, Hűvösvölgyi Ildikó, Papp János, Voith Ági, Pogány Judit) egy a közös: mindannyian átvertek és mind bosszúra éhesek.

Beindul a gépezet: Rudi kinyomozza a bűnözők lakhelyét, Gyuri bácsi osztaga pedig lecsap. Mindezt pörgős, izgalmas, amerikai stílusú jelenetsorokba csomagolja a rendező. Megkockáztathatjuk: Deák akár új stílust is hozhat a hazai filmkészítésbe egyedi megoldásaival.

Az unoka azonban komoly erkölcsi kérdéseket is feszeget a bűnügyi vonal rétege alatt. Zsuzsi azért hagyja ott a munkahelyét, mert „Mi ugyanúgy átverjük a kisöregeket, mint a csalók. Csak mi hivatalosan és nagyban".

A legfőbb kérdést Papus karórája szegezi a nézőnek: milyen erkölcsiségű társadalom az, amelyben szinte mindenkinek akad valamilyen stiklije? 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.