A kiadó lakások nem, de az eladó lakások drágábbak lettek Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2022-01-13 18:04:00
Bár a koronavírus első hullámának sikerült némileg csökkentenie az árakat a lakáspiacon és az albérletpiacon is, mostanra azonban inkább már mérsékelt áremelkedésről és stagnálásról beszélhetünk. Így van ez Szombathelyen is.

Ennyit drágultak a szombathelyi lakások egy év alatt

Az ingatlannet.hu 2021-es statisztikai adatai alapján Szombathelyen mind a téglalakások, mind a panellakások átlagára emelkedett. Az is igaz mindkét lakástípusra, hogy az emelkedés mértéke óvatos volt, az előző évekhez képest. A panellakások átlagára viszont nagyobbat ugrott, mint a téglaépítéses társaiké.

A Szombathelyen eladásra kínált panelek a tavalyi évet átlag 330 ezer Ft/m2 áron kezdték és az év végére megközelítették a 400 ezer Ft/m2-es határt. Ezzel több, mint 20%-os dráguláson mentek keresztül. A téglalakások azonban csak fele ennyit drágultak Szombathelyen. Januári átlagos négyzetméter áruk 540 ezer Ft/m2-ről kezdtek el fokozatosan emelkedni, de végül nem érték el a 600 ezer Ft/m2-t az év utolsó szakaszában.

Azt is látnunk kell, hogy a mérsékelt áremelkedésnek nem a koronavírus az egyetlen oka, ugyanis már a 2020-as év végén megmutatkozott a stagnálás, amikor a járványidőszaknak még jele sem volt. Kecskeméten és még sok másik településen az árak egy természetes folyamat következtében nem változtak 2021-ben.

 

2022-ben sem valószínű, hogy a görbék hirtelen emelkedésbe vagy éppen csökkenésbe csapnának át. Még akkor sem várható nagyobb meglepetés, ha szembesülnünk kell a koronavírus következő hullámával.

A szombathelyi albérletárak emelkedése csak ideiglenes volt

2021 januárjában a Szombathelyen kiadásra kínált lakások havi átlagdíja 2400 Ft/m2 volt. Ez nem sokban változott meg az év közepére, amikor az átlag négyzetméterár csak több száz forinttal lett drágább. Az emelkedés azonban nem volt tartós, már a nyár véget vetett ennek.

Az egyetemi élet beindulásával az albérletárak is bátrabban lépkedtek felfelé az egyetemi városokban. Szombathelyen azonban épp egy ellentétes folyamat vette kezdetét. Októberre egészen 2000 Ft/m2-re zuhant a szombathelyi kiadó lakások átlag bérleti díja. Az év vége újabb fordulópontot hozott a városban és az albérletárak visszatértek az év eleji szintre.

Az albérletárak tehát 2021-ben egyáltalán nem szálltak el, Szombathelyen kifejezetten egy adott árszínvonal körül mozogtak. 2022-ben azonban már nagyobb esély van arra, hogy egy olyan szárnyalást lássuk, mint a koronavírus megjelenése előtt. A tavalyi évben már kezdett újra növekedni kereslet, és idén van esély az élénkülésre további fokozására.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.

Már szállítja az ígért orosz gázt Magyarországra a Gazprom

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg lehetetlen beszerezni elég gázt, ha kihagyjuk az oroszokat.