A szombathelyi hallgatóknak is fontos lenne, hogy a kínai Fudan Egyetem helyett a magyar fiataloknak szánt Diákváros épüljön fel Budapesten

ugytudjuk.hu 2022-01-07 15:10:00
Gőzerővel halad a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtése.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fudan Egyetem építése elleni aláírásgyűjtésnek Szombathely is szerves része, hiszen ha megépül a kínai intézmény, az éppen a vidéki diákok lakhatása elől veszi el szó szerint a teret. 

A Diákváros több ezer diáknak adhat otthont, köztük szombathelyieknek is. Akik voltunk egyetemisták, pontosan tudjuk, hogy milyen fontos az, legalább a lakhatásunk rendben van. Azt pedig mindenki láthatja ma Magyarországon, hogy milyen nagy mértékben elszálltak az albérletárak. Vannak, akik pont azért tudnak csak egyetemre járni, mert van lehetőségük kollégiumra. Erről szól ennek az egyetemnek a kérdése

– jelentette ki Nemény.

De emellett az álláskeresési járulék folyósítási idejének meghosszabbítása is fontos téma. A polgármester szerint a különböző gyárak, és más munkahelyek automatizálása miatt egyre nehezebb munkát találni, és fontosnak tartja, hogy legyen elég idő erre.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő szerint mindenki tudja, hogy egy vidéki diáknak mennyire nehéz megoldania a lakhatást a fővárosban. Ezzel szemben a Fudan Egyetem egy külföldi projekt és tulajdon lenne, ami nem hogy enyhíti, hanem még rontja is majd a budapesti lakhatási válságot. Elmondta azt is, hogy a Fudan körül rengeteg titkolózás van a kormány részéről, például azt sem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a szerződés esetleges felbontása.

Mindenki tudja, milyen megterhelő anyagilag, ha Szombathelyről fel kell költöznie valakinek Budapestre egy felsőoktatási intézmény miatt, és utána az önálló lakhatást meg kell oldaniuk

– nyilatkozta Ungár.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Czeglédy Csaba, az ellenzék közös országgyűlési választási jelöltje elmondta, hogy a cél természetesen az, minél több szombathelyi írja alá a két ívet. Szerinte jövő héten meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, de Szombathelyen már a napokban elérik a kitűzött 2000 aláírásos cél.

Előválasztás, népszavazás és kormányváltás, ebben a sorrendben haladunk

– jelentette ki Czeglédy.

A Szociális- és Lakásbizottság elnökeként ugyanakkor a koronavírus-járvány alatt sok olyan családdal is találkozott, ahol egyik vagy mindkét szülő több, mint 90 napig keresett egy új munkahelyet, mert mire találtak egy új állást, az is megszűnt. A fő cél most az, hogy az Európában legrövidebb támogatást, azaz a 90 napot legalább 270 napra meghosszabbítsák. Kijelentette, hogy a meghosszabbított álláskeresési járadék részletszabályait úgy kell majd megállapítani, hogy azzal ne lehessen visszaélni. Országosan egyébként 16 hónap átlagosan, amíg valaki új álláshoz jut; ez Szombathelyen ugyan kevesebb, de a 90 napnál lényegesen több.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Ugytudjuk kérdésére Ungár Péter elmondta, hogy a Fudan képbekerülése előtt a magyar diákok számára megtervezett Diákvárosban 32 ezer magyar hallgatónak lett volna férőhelye. Az, hogy ez a kínai Fudan Egyetem erőltetésével mennyire csökenne le, nem tudni, mivel minden adatot titkosítottak.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Ahogy korábban írtuk, az ellenzéki pártok országszerte gyűjtik az aláírásokat két népszavazási kérdéshez, melyek a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.