A szombathelyi hallgatóknak is fontos lenne, hogy a kínai Fudan Egyetem helyett a magyar fiataloknak szánt Diákváros épüljön fel Budapesten

ugytudjuk.hu 2022-01-07 15:10:00
Gőzerővel halad a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtése.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fudan Egyetem építése elleni aláírásgyűjtésnek Szombathely is szerves része, hiszen ha megépül a kínai intézmény, az éppen a vidéki diákok lakhatása elől veszi el szó szerint a teret. 

A Diákváros több ezer diáknak adhat otthont, köztük szombathelyieknek is. Akik voltunk egyetemisták, pontosan tudjuk, hogy milyen fontos az, legalább a lakhatásunk rendben van. Azt pedig mindenki láthatja ma Magyarországon, hogy milyen nagy mértékben elszálltak az albérletárak. Vannak, akik pont azért tudnak csak egyetemre járni, mert van lehetőségük kollégiumra. Erről szól ennek az egyetemnek a kérdése

– jelentette ki Nemény.

De emellett az álláskeresési járulék folyósítási idejének meghosszabbítása is fontos téma. A polgármester szerint a különböző gyárak, és más munkahelyek automatizálása miatt egyre nehezebb munkát találni, és fontosnak tartja, hogy legyen elég idő erre.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő szerint mindenki tudja, hogy egy vidéki diáknak mennyire nehéz megoldania a lakhatást a fővárosban. Ezzel szemben a Fudan Egyetem egy külföldi projekt és tulajdon lenne, ami nem hogy enyhíti, hanem még rontja is majd a budapesti lakhatási válságot. Elmondta azt is, hogy a Fudan körül rengeteg titkolózás van a kormány részéről, például azt sem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a szerződés esetleges felbontása.

Mindenki tudja, milyen megterhelő anyagilag, ha Szombathelyről fel kell költöznie valakinek Budapestre egy felsőoktatási intézmény miatt, és utána az önálló lakhatást meg kell oldaniuk

– nyilatkozta Ungár.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Czeglédy Csaba, az ellenzék közös országgyűlési választási jelöltje elmondta, hogy a cél természetesen az, minél több szombathelyi írja alá a két ívet. Szerinte jövő héten meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, de Szombathelyen már a napokban elérik a kitűzött 2000 aláírásos cél.

Előválasztás, népszavazás és kormányváltás, ebben a sorrendben haladunk

– jelentette ki Czeglédy.

A Szociális- és Lakásbizottság elnökeként ugyanakkor a koronavírus-járvány alatt sok olyan családdal is találkozott, ahol egyik vagy mindkét szülő több, mint 90 napig keresett egy új munkahelyet, mert mire találtak egy új állást, az is megszűnt. A fő cél most az, hogy az Európában legrövidebb támogatást, azaz a 90 napot legalább 270 napra meghosszabbítsák. Kijelentette, hogy a meghosszabbított álláskeresési járadék részletszabályait úgy kell majd megállapítani, hogy azzal ne lehessen visszaélni. Országosan egyébként 16 hónap átlagosan, amíg valaki új álláshoz jut; ez Szombathelyen ugyan kevesebb, de a 90 napnál lényegesen több.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Ugytudjuk kérdésére Ungár Péter elmondta, hogy a Fudan képbekerülése előtt a magyar diákok számára megtervezett Diákvárosban 32 ezer magyar hallgatónak lett volna férőhelye. Az, hogy ez a kínai Fudan Egyetem erőltetésével mennyire csökenne le, nem tudni, mivel minden adatot titkosítottak.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Ahogy korábban írtuk, az ellenzéki pártok országszerte gyűjtik az aláírásokat két népszavazási kérdéshez, melyek a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.