A szombathelyi hallgatóknak is fontos lenne, hogy a kínai Fudan Egyetem helyett a magyar fiataloknak szánt Diákváros épüljön fel Budapesten

ugytudjuk.hu 2022-01-07 15:10:00
Gőzerővel halad a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtése.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fudan Egyetem építése elleni aláírásgyűjtésnek Szombathely is szerves része, hiszen ha megépül a kínai intézmény, az éppen a vidéki diákok lakhatása elől veszi el szó szerint a teret. 

A Diákváros több ezer diáknak adhat otthont, köztük szombathelyieknek is. Akik voltunk egyetemisták, pontosan tudjuk, hogy milyen fontos az, legalább a lakhatásunk rendben van. Azt pedig mindenki láthatja ma Magyarországon, hogy milyen nagy mértékben elszálltak az albérletárak. Vannak, akik pont azért tudnak csak egyetemre járni, mert van lehetőségük kollégiumra. Erről szól ennek az egyetemnek a kérdése

– jelentette ki Nemény.

De emellett az álláskeresési járulék folyósítási idejének meghosszabbítása is fontos téma. A polgármester szerint a különböző gyárak, és más munkahelyek automatizálása miatt egyre nehezebb munkát találni, és fontosnak tartja, hogy legyen elég idő erre.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő szerint mindenki tudja, hogy egy vidéki diáknak mennyire nehéz megoldania a lakhatást a fővárosban. Ezzel szemben a Fudan Egyetem egy külföldi projekt és tulajdon lenne, ami nem hogy enyhíti, hanem még rontja is majd a budapesti lakhatási válságot. Elmondta azt is, hogy a Fudan körül rengeteg titkolózás van a kormány részéről, például azt sem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a szerződés esetleges felbontása.

Mindenki tudja, milyen megterhelő anyagilag, ha Szombathelyről fel kell költöznie valakinek Budapestre egy felsőoktatási intézmény miatt, és utána az önálló lakhatást meg kell oldaniuk

– nyilatkozta Ungár.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Czeglédy Csaba, az ellenzék közös országgyűlési választási jelöltje elmondta, hogy a cél természetesen az, minél több szombathelyi írja alá a két ívet. Szerinte jövő héten meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, de Szombathelyen már a napokban elérik a kitűzött 2000 aláírásos cél.

Előválasztás, népszavazás és kormányváltás, ebben a sorrendben haladunk

– jelentette ki Czeglédy.

A Szociális- és Lakásbizottság elnökeként ugyanakkor a koronavírus-járvány alatt sok olyan családdal is találkozott, ahol egyik vagy mindkét szülő több, mint 90 napig keresett egy új munkahelyet, mert mire találtak egy új állást, az is megszűnt. A fő cél most az, hogy az Európában legrövidebb támogatást, azaz a 90 napot legalább 270 napra meghosszabbítsák. Kijelentette, hogy a meghosszabbított álláskeresési járadék részletszabályait úgy kell majd megállapítani, hogy azzal ne lehessen visszaélni. Országosan egyébként 16 hónap átlagosan, amíg valaki új álláshoz jut; ez Szombathelyen ugyan kevesebb, de a 90 napnál lényegesen több.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Ugytudjuk kérdésére Ungár Péter elmondta, hogy a Fudan képbekerülése előtt a magyar diákok számára megtervezett Diákvárosban 32 ezer magyar hallgatónak lett volna férőhelye. Az, hogy ez a kínai Fudan Egyetem erőltetésével mennyire csökenne le, nem tudni, mivel minden adatot titkosítottak.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Ahogy korábban írtuk, az ellenzéki pártok országszerte gyűjtik az aláírásokat két népszavazási kérdéshez, melyek a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”