A piac beárazta a magyar gazdaságot: süllyedünk

Nagy Donát 2022-01-07 10:12:26
Az elmúlt 12 évben a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben.

Az óév utolsó napjaiban az euróval 369 forint közelében kereskedtek, ami alig három forinttal marad el a történelmi mélyponttól – írja a Népszava. A banki elemzők többsége persze abban reménykedik, hogy a forintgyengülés elérte a több évtizedes mélypontját.

A lap szerint "nem nagy kunszt" a jelenlegi árfolyamról erősödni, ugyanis az elmúlt bő egy évtizedben a régió devizái közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből az euróval szemben.

2010 elején – a második Orbán-kormány megalakulásakor – 1 eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, míg most, 2021 végén már 369 forinton állt az árfolyam. Egyszerűbben: 12 év alatt 37 százalékot veszett értékéből magyar fizetőeszköz.

Azt írják, hogy ugyanezen időszak alatt a román lej az euróval szemben 17 százalékot vesztett értékéből, a lengyel złoty 12 százalékkal értékelődött le, a horvát kuna pedig 12 év alatt mindössze három százalékkal gyengült, vagyis a magyar forint például egyetlen év alatt annyit devalválódott, mint a horvát deviza 12 év alatt.

A cseh korona ezen időszak alatt a stabilitásra, illetve szolid felértékelődésre törekedett, így míg egy euró 2010 elején még 26,29 koronába került, addig 2021 végén már csak 24,8 cseh koránt kellett fizetni az uniós deviza egy egységéért.

A cseh példa azt mutatja, hogy az adott gazdaság versenyképességének javítása tartósan csakis a modern nagy hozzáadott értéket termelő tevékenységek lehetnek, amihez a kulcs a jól képzett, jól megfizetett munkaerő.

A Népszava szerint ezzel szemben a magyar kormány és jegybank inkább unortodox gazdaságpolitikát folytatott. Az MNB a rendkívül alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezetet kihasználva ultralaza monetáris politikába kezdett, miközben a kormány három százalék körüli hiányokkal kevésbé laza költségvetési politikát követett. E kettős hatására a forint leértékelődött, a hazai infláció emelkedett: 2017 végére 310 forintra nőtt az euró ára, 2018-végén már 320 forint volt az árfolyam, ami egy évvel később további 10 forinttal gyengült, és erre az erejét vesztett forintra érkezett meg a koronavírus-válság, aminek hatására ma már a 370 forintos szinttel küzd az árfolyam – mutatott rá az elemző.

Mindenesetre a kamatemeléseknek és nem utolsósorban a második félévtől jelentősen mérséklődő inflációnak köszönhetően a szakértők arra számítanak, hogy a forint az euróval szemben a 350-360-as sávban mozoghat, vagyis egy kisebb erősödésnek lesz azért helye.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.