A piac beárazta a magyar gazdaságot: süllyedünk

Nagy Donát 2022-01-07 10:12:26
Az elmúlt 12 évben a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben.

Az óév utolsó napjaiban az euróval 369 forint közelében kereskedtek, ami alig három forinttal marad el a történelmi mélyponttól – írja a Népszava. A banki elemzők többsége persze abban reménykedik, hogy a forintgyengülés elérte a több évtizedes mélypontját.

A lap szerint "nem nagy kunszt" a jelenlegi árfolyamról erősödni, ugyanis az elmúlt bő egy évtizedben a régió devizái közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből az euróval szemben.

2010 elején – a második Orbán-kormány megalakulásakor – 1 eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, míg most, 2021 végén már 369 forinton állt az árfolyam. Egyszerűbben: 12 év alatt 37 százalékot veszett értékéből magyar fizetőeszköz.

Azt írják, hogy ugyanezen időszak alatt a román lej az euróval szemben 17 százalékot vesztett értékéből, a lengyel złoty 12 százalékkal értékelődött le, a horvát kuna pedig 12 év alatt mindössze három százalékkal gyengült, vagyis a magyar forint például egyetlen év alatt annyit devalválódott, mint a horvát deviza 12 év alatt.

A cseh korona ezen időszak alatt a stabilitásra, illetve szolid felértékelődésre törekedett, így míg egy euró 2010 elején még 26,29 koronába került, addig 2021 végén már csak 24,8 cseh koránt kellett fizetni az uniós deviza egy egységéért.

A cseh példa azt mutatja, hogy az adott gazdaság versenyképességének javítása tartósan csakis a modern nagy hozzáadott értéket termelő tevékenységek lehetnek, amihez a kulcs a jól képzett, jól megfizetett munkaerő.

A Népszava szerint ezzel szemben a magyar kormány és jegybank inkább unortodox gazdaságpolitikát folytatott. Az MNB a rendkívül alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezetet kihasználva ultralaza monetáris politikába kezdett, miközben a kormány három százalék körüli hiányokkal kevésbé laza költségvetési politikát követett. E kettős hatására a forint leértékelődött, a hazai infláció emelkedett: 2017 végére 310 forintra nőtt az euró ára, 2018-végén már 320 forint volt az árfolyam, ami egy évvel később további 10 forinttal gyengült, és erre az erejét vesztett forintra érkezett meg a koronavírus-válság, aminek hatására ma már a 370 forintos szinttel küzd az árfolyam – mutatott rá az elemző.

Mindenesetre a kamatemeléseknek és nem utolsósorban a második félévtől jelentősen mérséklődő inflációnak köszönhetően a szakértők arra számítanak, hogy a forint az euróval szemben a 350-360-as sávban mozoghat, vagyis egy kisebb erősödésnek lesz azért helye.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.