Borkaiék milliárdos Audi-földbiznisze a rendőrség szerint nem para

Nagy Donát 2022-01-05 15:30:00
A magyar hatóság szerint minden oké volt, mivel a győri önkormányzatnak nem feladata, hogy hasznot szerezzen, azt átadhatja másnak.

Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult, írja a 24.hu.

Audi-földek: hűtlen kezelés miatt folytat eljárást a rendőrség

Miután nemrég kiderült, hogy nyomozás folyik, de gyanústottat még nem hallgattak meg az Audinak furcsa körülmények között eladott győri földek ügyében, Tordai Bence párbeszédes parlamenti képviselő a rendőrséget felügyelő belügyminiszternél érdeklődött a nyomozással kapcsolatban. Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt: mint kiderült, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve „más bűncselekmény" elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást, amiről nem ad ki további információt.

Sokan beszéltek róla, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amit aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy.

Neki milliárdos buli volt, csakhogy ezzel a korábbi gyanú szerint az önkormányzatnak, és ezzel az adófizetőknek jelentős kárt okozott.

A lap azt írja, hogy az egyik feljelentő, Tényi István szerint

Rákosfalvy, illetve az érdekeltségébe tartozó SR Invest Kft. másfél milliárdért jutott hozzá földekhez, amelyet aztán 7 milliárdért tudott értékesíteni az Audinak.

A nyomozást megszüntető határozat indoklása szerint a Rákosfalvy, illetve érdekeltsége tulajdonába került földeket egyesítették más, önkormányzati területekkel. Az így létrejött 210 hektáros külterületi földet aztán átminősítették, majd Győr értékesítette az osztatlan közös tulajdonú terület tulajdonában lévő részét Borkai ügyvédje érdekeltségének.

Az indoklás kitér arra, hogy bár a város is rendelkezett forrással, hogy elővásárlási jogával élve önkormányzati tulajdonba kerüljön a terület, és így esetleg haszonra tegyen szert,

az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli.

A nyomozás szerint ugyanakkor a tranzakciók során a város – amely a vagyonkezelői szabályok szerint járt el az ügyben – vagyona még így is gyarapodott.

Az NNI megállapította azt is, hogy Rákosfalvy 2006 óta szerződéses jogviszonyban állt az önkormányzattal, így jogszerűen juthatott az Audi terjeszkedési szándékával kapcsolatos információk birtokába.

"Azon vélelmet, miszerint Rákosfalvy Zoltánnak esetlegesen átadott információ eredményezte-e azt, hogy a megvalósítási helyszínen kockázatvállalás nélküli ingatlanfelvásárlás kezdődött, alátámasztani és adatokkal igazolni nem lehetett"

– olvasható a nyomozás indoklásában.

A hatóság szerint a bennfentes információ jogosulatlan közzététele pedig csak 2016. október 28-tól büntetőjogi kategória, tehát az elkövetés idején ilyen bűncselekmény nem létezett.

A 24.hu azt írja, hogy az ügyben született másik feljelentés szerint Borkai, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, diplomata útlevéllel, a földügyletből származó pénzt Maldív szigeteki utazásai során külföldi bankszámlákon helyezte el. A nyomozók megállapították, hogy a volt fideszes politikus 2018. októberében a katari Dohába utazott, de arra nincs adat, hogy a Maldív szigeteken is járt volna. Pénzmosás viszont azért sem történhetett, mert ehhez kellett volna egy alapbűncselekmény is, az viszont a rendőrség szerint ugye nem történt.

Újra itt van a nagy csapat: Rákosfalvy társaságában síelt Borkai Zsolt

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy hetek óta terjednek a pletykák a szexbotrányba 2019-ben belebukó volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt mentális állapotáról, amelyekre Borkai végül a Telexnek reagált. „ Ami engem illet, nyugodtan leírhatják, hogy jól vagyok. És azt is, hogy a sportolói mivoltomnak köszönhetően van bennem elég erő ahhoz, hogy az átélt pokol után is folytatni tudjam az életemet.

Rákosfalvy Zoltán és Borkai Zsolt a biznisz óta is jó kapcsolatban állnak, nemrég közösen síeltek egy osztrák turistaparadicsomban.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.