Borkaiék milliárdos Audi-földbiznisze a rendőrség szerint nem para

Nagy Donát 2022-01-05 15:30:00
A magyar hatóság szerint minden oké volt, mivel a győri önkormányzatnak nem feladata, hogy hasznot szerezzen, azt átadhatja másnak.

Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult, írja a 24.hu.

Audi-földek: hűtlen kezelés miatt folytat eljárást a rendőrség

Miután nemrég kiderült, hogy nyomozás folyik, de gyanústottat még nem hallgattak meg az Audinak furcsa körülmények között eladott győri földek ügyében, Tordai Bence párbeszédes parlamenti képviselő a rendőrséget felügyelő belügyminiszternél érdeklődött a nyomozással kapcsolatban. Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt: mint kiderült, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve „más bűncselekmény" elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást, amiről nem ad ki további információt.

Sokan beszéltek róla, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amit aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy.

Neki milliárdos buli volt, csakhogy ezzel a korábbi gyanú szerint az önkormányzatnak, és ezzel az adófizetőknek jelentős kárt okozott.

A lap azt írja, hogy az egyik feljelentő, Tényi István szerint

Rákosfalvy, illetve az érdekeltségébe tartozó SR Invest Kft. másfél milliárdért jutott hozzá földekhez, amelyet aztán 7 milliárdért tudott értékesíteni az Audinak.

A nyomozást megszüntető határozat indoklása szerint a Rákosfalvy, illetve érdekeltsége tulajdonába került földeket egyesítették más, önkormányzati területekkel. Az így létrejött 210 hektáros külterületi földet aztán átminősítették, majd Győr értékesítette az osztatlan közös tulajdonú terület tulajdonában lévő részét Borkai ügyvédje érdekeltségének.

Az indoklás kitér arra, hogy bár a város is rendelkezett forrással, hogy elővásárlási jogával élve önkormányzati tulajdonba kerüljön a terület, és így esetleg haszonra tegyen szert,

az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli.

A nyomozás szerint ugyanakkor a tranzakciók során a város – amely a vagyonkezelői szabályok szerint járt el az ügyben – vagyona még így is gyarapodott.

Az NNI megállapította azt is, hogy Rákosfalvy 2006 óta szerződéses jogviszonyban állt az önkormányzattal, így jogszerűen juthatott az Audi terjeszkedési szándékával kapcsolatos információk birtokába.

"Azon vélelmet, miszerint Rákosfalvy Zoltánnak esetlegesen átadott információ eredményezte-e azt, hogy a megvalósítási helyszínen kockázatvállalás nélküli ingatlanfelvásárlás kezdődött, alátámasztani és adatokkal igazolni nem lehetett"

– olvasható a nyomozás indoklásában.

A hatóság szerint a bennfentes információ jogosulatlan közzététele pedig csak 2016. október 28-tól büntetőjogi kategória, tehát az elkövetés idején ilyen bűncselekmény nem létezett.

A 24.hu azt írja, hogy az ügyben született másik feljelentés szerint Borkai, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, diplomata útlevéllel, a földügyletből származó pénzt Maldív szigeteki utazásai során külföldi bankszámlákon helyezte el. A nyomozók megállapították, hogy a volt fideszes politikus 2018. októberében a katari Dohába utazott, de arra nincs adat, hogy a Maldív szigeteken is járt volna. Pénzmosás viszont azért sem történhetett, mert ehhez kellett volna egy alapbűncselekmény is, az viszont a rendőrség szerint ugye nem történt.

Újra itt van a nagy csapat: Rákosfalvy társaságában síelt Borkai Zsolt

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy hetek óta terjednek a pletykák a szexbotrányba 2019-ben belebukó volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt mentális állapotáról, amelyekre Borkai végül a Telexnek reagált. „ Ami engem illet, nyugodtan leírhatják, hogy jól vagyok. És azt is, hogy a sportolói mivoltomnak köszönhetően van bennem elég erő ahhoz, hogy az átélt pokol után is folytatni tudjam az életemet.

Rákosfalvy Zoltán és Borkai Zsolt a biznisz óta is jó kapcsolatban állnak, nemrég közösen síeltek egy osztrák turistaparadicsomban.

Szólj hozzá!

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.

47 sértettet vert át egy szombathelyi internetes csaló

Olyan termékeket árult, amik nem is léteztek.

Kara Ákos gratulált Pintér Bencének

A fideszes képviselő Győr érdekében felajánlotta együttműködését.

A következő napokban beköszönt a kánikula

A déli vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ne etessük a vízimadarakat!

Figyelmeztet a Magyar Madártani Társaság.

Hétfő este szúnyogot gyérítenek Győrben

Melegködös és ULV technológiával működő gyérítés is lesz.

Megölték a prostitúcióra kényszerített sértettet Győrben, a testét pedig elrejtették

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat egy házaspárral szemben.

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.