Borkaiék milliárdos Audi-földbiznisze a rendőrség szerint nem para

Nagy Donát 2022-01-05 15:30:00
A magyar hatóság szerint minden oké volt, mivel a győri önkormányzatnak nem feladata, hogy hasznot szerezzen, azt átadhatja másnak.

Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult, írja a 24.hu.

Audi-földek: hűtlen kezelés miatt folytat eljárást a rendőrség

Miután nemrég kiderült, hogy nyomozás folyik, de gyanústottat még nem hallgattak meg az Audinak furcsa körülmények között eladott győri földek ügyében, Tordai Bence párbeszédes parlamenti képviselő a rendőrséget felügyelő belügyminiszternél érdeklődött a nyomozással kapcsolatban. Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt: mint kiderült, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve „más bűncselekmény" elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást, amiről nem ad ki további információt.

Sokan beszéltek róla, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amit aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy.

Neki milliárdos buli volt, csakhogy ezzel a korábbi gyanú szerint az önkormányzatnak, és ezzel az adófizetőknek jelentős kárt okozott.

A lap azt írja, hogy az egyik feljelentő, Tényi István szerint

Rákosfalvy, illetve az érdekeltségébe tartozó SR Invest Kft. másfél milliárdért jutott hozzá földekhez, amelyet aztán 7 milliárdért tudott értékesíteni az Audinak.

A nyomozást megszüntető határozat indoklása szerint a Rákosfalvy, illetve érdekeltsége tulajdonába került földeket egyesítették más, önkormányzati területekkel. Az így létrejött 210 hektáros külterületi földet aztán átminősítették, majd Győr értékesítette az osztatlan közös tulajdonú terület tulajdonában lévő részét Borkai ügyvédje érdekeltségének.

Az indoklás kitér arra, hogy bár a város is rendelkezett forrással, hogy elővásárlási jogával élve önkormányzati tulajdonba kerüljön a terület, és így esetleg haszonra tegyen szert,

az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli.

A nyomozás szerint ugyanakkor a tranzakciók során a város – amely a vagyonkezelői szabályok szerint járt el az ügyben – vagyona még így is gyarapodott.

Az NNI megállapította azt is, hogy Rákosfalvy 2006 óta szerződéses jogviszonyban állt az önkormányzattal, így jogszerűen juthatott az Audi terjeszkedési szándékával kapcsolatos információk birtokába.

"Azon vélelmet, miszerint Rákosfalvy Zoltánnak esetlegesen átadott információ eredményezte-e azt, hogy a megvalósítási helyszínen kockázatvállalás nélküli ingatlanfelvásárlás kezdődött, alátámasztani és adatokkal igazolni nem lehetett"

– olvasható a nyomozás indoklásában.

A hatóság szerint a bennfentes információ jogosulatlan közzététele pedig csak 2016. október 28-tól büntetőjogi kategória, tehát az elkövetés idején ilyen bűncselekmény nem létezett.

A 24.hu azt írja, hogy az ügyben született másik feljelentés szerint Borkai, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, diplomata útlevéllel, a földügyletből származó pénzt Maldív szigeteki utazásai során külföldi bankszámlákon helyezte el. A nyomozók megállapították, hogy a volt fideszes politikus 2018. októberében a katari Dohába utazott, de arra nincs adat, hogy a Maldív szigeteken is járt volna. Pénzmosás viszont azért sem történhetett, mert ehhez kellett volna egy alapbűncselekmény is, az viszont a rendőrség szerint ugye nem történt.

Újra itt van a nagy csapat: Rákosfalvy társaságában síelt Borkai Zsolt

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy hetek óta terjednek a pletykák a szexbotrányba 2019-ben belebukó volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt mentális állapotáról, amelyekre Borkai végül a Telexnek reagált. „ Ami engem illet, nyugodtan leírhatják, hogy jól vagyok. És azt is, hogy a sportolói mivoltomnak köszönhetően van bennem elég erő ahhoz, hogy az átélt pokol után is folytatni tudjam az életemet.

Rákosfalvy Zoltán és Borkai Zsolt a biznisz óta is jó kapcsolatban állnak, nemrég közösen síeltek egy osztrák turistaparadicsomban.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.