Borkaiék milliárdos Audi-földbiznisze a rendőrség szerint nem para

Nagy Donát 2022-01-05 15:30:00
A magyar hatóság szerint minden oké volt, mivel a győri önkormányzatnak nem feladata, hogy hasznot szerezzen, azt átadhatja másnak.

Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult, írja a 24.hu.

Audi-földek: hűtlen kezelés miatt folytat eljárást a rendőrség

Miután nemrég kiderült, hogy nyomozás folyik, de gyanústottat még nem hallgattak meg az Audinak furcsa körülmények között eladott győri földek ügyében, Tordai Bence párbeszédes parlamenti képviselő a rendőrséget felügyelő belügyminiszternél érdeklődött a nyomozással kapcsolatban. Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt: mint kiderült, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve „más bűncselekmény" elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást, amiről nem ad ki további információt.

Sokan beszéltek róla, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amit aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy.

Neki milliárdos buli volt, csakhogy ezzel a korábbi gyanú szerint az önkormányzatnak, és ezzel az adófizetőknek jelentős kárt okozott.

A lap azt írja, hogy az egyik feljelentő, Tényi István szerint

Rákosfalvy, illetve az érdekeltségébe tartozó SR Invest Kft. másfél milliárdért jutott hozzá földekhez, amelyet aztán 7 milliárdért tudott értékesíteni az Audinak.

A nyomozást megszüntető határozat indoklása szerint a Rákosfalvy, illetve érdekeltsége tulajdonába került földeket egyesítették más, önkormányzati területekkel. Az így létrejött 210 hektáros külterületi földet aztán átminősítették, majd Győr értékesítette az osztatlan közös tulajdonú terület tulajdonában lévő részét Borkai ügyvédje érdekeltségének.

Az indoklás kitér arra, hogy bár a város is rendelkezett forrással, hogy elővásárlási jogával élve önkormányzati tulajdonba kerüljön a terület, és így esetleg haszonra tegyen szert,

az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli.

A nyomozás szerint ugyanakkor a tranzakciók során a város – amely a vagyonkezelői szabályok szerint járt el az ügyben – vagyona még így is gyarapodott.

Az NNI megállapította azt is, hogy Rákosfalvy 2006 óta szerződéses jogviszonyban állt az önkormányzattal, így jogszerűen juthatott az Audi terjeszkedési szándékával kapcsolatos információk birtokába.

"Azon vélelmet, miszerint Rákosfalvy Zoltánnak esetlegesen átadott információ eredményezte-e azt, hogy a megvalósítási helyszínen kockázatvállalás nélküli ingatlanfelvásárlás kezdődött, alátámasztani és adatokkal igazolni nem lehetett"

– olvasható a nyomozás indoklásában.

A hatóság szerint a bennfentes információ jogosulatlan közzététele pedig csak 2016. október 28-tól büntetőjogi kategória, tehát az elkövetés idején ilyen bűncselekmény nem létezett.

A 24.hu azt írja, hogy az ügyben született másik feljelentés szerint Borkai, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, diplomata útlevéllel, a földügyletből származó pénzt Maldív szigeteki utazásai során külföldi bankszámlákon helyezte el. A nyomozók megállapították, hogy a volt fideszes politikus 2018. októberében a katari Dohába utazott, de arra nincs adat, hogy a Maldív szigeteken is járt volna. Pénzmosás viszont azért sem történhetett, mert ehhez kellett volna egy alapbűncselekmény is, az viszont a rendőrség szerint ugye nem történt.

Újra itt van a nagy csapat: Rákosfalvy társaságában síelt Borkai Zsolt

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy hetek óta terjednek a pletykák a szexbotrányba 2019-ben belebukó volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt mentális állapotáról, amelyekre Borkai végül a Telexnek reagált. „ Ami engem illet, nyugodtan leírhatják, hogy jól vagyok. És azt is, hogy a sportolói mivoltomnak köszönhetően van bennem elég erő ahhoz, hogy az átélt pokol után is folytatni tudjam az életemet.

Rákosfalvy Zoltán és Borkai Zsolt a biznisz óta is jó kapcsolatban állnak, nemrég közösen síeltek egy osztrák turistaparadicsomban.

Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.