Összeállt Márki-Zay "árnyékkormánya"

Papp László Tamás 2022-01-04 17:25:00
Ők lesznek egy-egy szakterület felelősei a következő néhány hónapban, az országgyűlési választásokig.

Eldőlt, hogy kik lesznek Márki-Zay Péter, pontosabban az ellenzéki együttműködés kampányában a „beszélő fejek”

írja a Magyar Hang.

Azokat szokták így nevezni, akik egy-egy szakterület kommunikációját viszik, vagyis az adott témában ők képviselik az ellenzék és miniszterelnök-jelöltjük álláspontját. A listát böngészve találni azért meglepetéseket is a névsorban

– említi a lap.

Márki-Zay Péter már hetekkel ezelőtt is beszélt róla, hogy elkezdett felállítani egyfajta árnyékkormányt.

Nem a leendő minisztereket kell ezalatt érteni, hanem azokat az embereket, akik egy-egy szakterület felelősei lesznek a következő néhány hónapban, az országgyűlési választásokig biztosan.

A Magyar Hang értesülései szerint számos témára már ki is választották az illetékeseket, akik az adott kérdés elsődleges kommunikátorai, „beszélő fejei” lesznek.

A lap úgy tudja:

Az önkormányzatiság kérdésében a kiválasztott Wittinghoff Tamás, aki 30 éve Budaörs polgármestere. 2010 óta a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként indul és eddig mindig győzött is a helyhatósági voksoláson. Ez már csak azért is jelenthet kisebb meglepetést, hiszen Márki-Zay Péter egyik fő támogatója Karácsony Gergely főpolgármester, aki ugyan még csak másfél éve, de mégis az ország fővárosát vezeti

– szól a cikk.

Az egészségügy területének kommunikációját elsősorban Komáromi Zoltán fogja vinni, ő a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa, egyébként háziorvos. A Magyar Hang forrásai azt elismerték, hogy a szektor egy részéhez nyilvánvalóan ért, és a megfelelő tapasztalata valamint tudása is megvan, ugyanakkor az egészségügy mégiscsak nagyobb terület annál, mint amennyire a háziorvosok érdemben rálátnak.

A munkavállalói jogok és érdekek képviselete az MSZP-s Komjáthi Imre feladata lesz. A szocialista párt elnökhelyettese még 1995-ben a BorsodChem Zrt.-nél lakatos szakmunkásként kezdett, majd akkor vált országosan is ismertté, amikor 2013-ban egyik főszervezője volt a második éhségmenetnek. MSZP-s politikusként azóta is elsősorban a munkavállalók mellett szólal fel.

A rendvédelem ügyének kommunikációjával Lengyel Róbertet bízták meg. Korábban 24 éven át volt a rendőrség állományának hivatásos tagja, 2014 óta pedig Siófok független polgármestere. Márki-Zay Péter vele közösen jelentette be néhány héttel ezelőtt Röszkén a migránsos óriásplakát-kampányt, ezek azok – a kormányéihoz hasonló kék alapú – plakátok, amelyeken azt hirdették, hogy Soros György 0 migránst telepített be, míg a Fidesz 55 ezret.

Az oktatásért a momentumos Tóth Endre fog felelni. Ő eleve oktatáspolitikusnak hirdeti magát, egyébként ő lesz az egységes ellenzéki jelölt – a volt MSZP-elnök Molnár Gyulát legyőzve – a Budafokot és Újbuda egy részét magában foglaló választókerületben. A Magyar Hangnak volt olyan forrása, aki itt is némileg meglepődött, hiszen a fiatalítás és az újítás egy fontos célja Márki-Zay Péternek, de sokkal inkább testhezállónak látták volna ezt a feladatot például Pálinkás József esetében. 

A gazdasági kérdésekben a kommunikátor Király Júlia lesz. Ő a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt, később több kereskedelmi bankban vállalt vezető szerepet, 2007-2013 között pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt. Korábban már kiállt Márki-Zay Péter mellett, emiatt – mint közölte – a kormány „fenyegető üzenetet” küldött addigi munkahelyének, a K&H Bankot tulajdonló, brüsszeli székhelyű KBC vezetésének. Ezután a bankban betöltött igazgatósági tagságáról le is mondott.

Az alkotmányozás kérdéskörében a témában már eddig is többször megszólaló Fleck Zoltán lesz az elsődleges kommunikátor. Néhány hete már adott is egy nagy interjút a 444-nek, amiből kiderült, hogy eldőlt a hónapok óta tartó vita, az ellenzéki összefogás radikális lépésre készül: ha tavasszal győznek, feles többséggel is nekimennek az alaptörvénynek

– írja a Magyar Hang.

A szociális ügyek kommunikációjáért az LMP-s Kanász-Nagy Máté fog felelni. Pártjának 2020 óta férfi társelnöke, önmagát is úgy jellemzi, mint szociálpolitikus.

Az egyházi ügyekért a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik talán legismertebb tagja, Lukácsi Katalin felel majd. Ismert róla, hogy korábban a KDNP tagja volt, ám onnan kilépett és azóta vállal közéleti szerepet. Végzettségét tekintve pedig hitoktató, eleve gyakran megnyilvánul ilyen kérdésekben.

A sport témakörének kommunikációját az egykori olimpiai bajnok magyar vízilabdázó Steinmetz Ádámra bízzák, aki jelenleg a Jobbikban politizál

– említi a Magyar Hang.

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.