A Radó sétányon lévő étterem Győr egyik legszebb pontján található.
Már a bejáratnál lévő dekoráció is azt jelzi: kalóztanya ajtaján lépünk be.
S odabent is erre utaló díszletek fogadnak.
Az étterem - Captain Drake's Pub - névadója mellett...
...James Cook tekint ránk a falról...
...a bárpult melletti rész pedig hajóbelsőt formáz.
Mi kintebb ültünk le, a dekoráció itt a karácsonyra utal.
Az előételnek rendelt, wasabival tálalt füstölt lazactatárral (2650 forint) nem volt gond, tényleg harapni lehetett rajta a füstöt, a szó legjobb értelmében, a wasabi pedig úgy büntet, ahogy kell neki.
A vargányás sajtkrémleves 1390 forintért ugyancsak jónak mondható.
Az adventi ajánlatból választott főételek mezőnye azonban ennél jóval vegyesebb képet mutatott.
Az aszalt szilvával, gesztenyével töltött pulykamell mandulabundában sütve, sütőtökös burgonyapürével (3790 forint) alapvetően rendben volt.
Nem hagytam a tányéron jóformán semmit belőle. De egy ilyen kompozíciótól ütősebb ízhatást várnék.
A nejem harcsapaprikást rendelt formázott túrós csuszával.
Ami viszont csalódást okozott neki, így a maradékot én próbáltam eltüntetni, de nem sikerült.
Jó néhány helyen ettünk már harcsapaprikást, s ez, amit itt kapunk (finoman szólva) nem kapott dobogós helyezést.
Egyszerűen gyengének bizonyult.
A túró, tejföl és a tészta aránya nem volt megfelelő, de maga a hal se teljesítette az elvárást, amit 4450 forint esetén megfogalmazódik a kedves vendégben.
Az anyósom választása az adventi menün kívülre esett: fogasfilé pankómorzsában sütve vajas parázsburgonyával, leveles salátával, wasabi majonézzel 3990 forintért.
Erről viszont csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Korábban mások is nagyon dicsérték, ajánlották, s nem véletlenül.
A parázsburgonya omlós, ízletes, a wasabi majonézt pedig azok is bátran fogyaszhatják, akik a japán szósz hírnevétől visszariadnak. Ugyanis meg van szelídítve. Ez volt az ebéd fénypontja.
A desszertnek kért New York chesecake zabkeksszel és málnaszósszal (1590 forint) ugyanaz a kategória, mint az aszaltszilvás-gesztenyés pulykamell: egészében OK, de nincs benne semmi plusz.
A klasszikus gesztenyepüré amaréna meggyel viszont 1250 forintért a műfaj legjobbja, ritkán van dolgunk ennél finomabbal.
Összesen (két sörrel, kétszer két deci fehér borral, valamint egy kólával felütött négycetnyi Chivas Regallal együtt) 25.340 forint volt a számla.
A gasztronómiai élmények után pedig érdemes megcsodálni az asztalunk melletti teremben lévő hajómakettet.
Miként a festmények némelyikét is.
A térképekről nem is beszélve.
A mosdó egyébként haszonlóan kulturált és patikatisztaságú, akár a teljes étterem.
Melynek hangulatát tovább fokozza a mennyezetről lógó hajókötél...
...illetve a hordókba ültetett fénydekorációk.
Összességében azt mondhatjuk:nem először voltunk itt, s nem is utoljára.
A gasztroportyák pedig természetesen 2022-ben is folytatódnak!
Boldog Karácsonyt és Újévet kíván minden kedves olvasónak az Ugytudjuk-gasztrokommandó!