Kinek a bűne az, hogy a szombathelyi Gothard-kastély szinte az összedőlés közelében van?

Farkas Bazsi 2021-12-18 11:45:00
Az biztos, hogy a felújítást az előző városvezetés jelentette be még 2016-ban és két év alatt el kellett volna készülnie. Illés most Koczkára, Koczka pedig Illésre mutogat.

Ha van épület, ami az elmúlt pár napban kiemelt figyelmet kapott Szombathelyen, akkor az a Gothard-kastély. Az épület évek óta üresen áll, pedig 2018 márciusától már felújítva kellene fogadnia a látogatókat. A csütörtöki szombathelyi közgyűlésnek mégis azzal kellett foglalkoznia, hogy az épület sorsáról, egészen pontosan annak a 76 millió forintnak a sorsáról döntsön, amit korábban a kastély állagmegóvására szerettek volna fordítani.

Csakhogy kiderült, hogy ennyi pénz nem elég a tető és az ahhoz kapcsolódó épületrészek helyrehozatalára, legalább 55 és fél millió forint kell még hozzá pluszba, annyi pedig nincs a város kasszájába. A képviselők arra az elhatározásra jutottak, hogy az építészek bevonásával új tervet készítenek és megnézik, hogy mire elég a pénz, majd ehhez szabják a munkákat.

De hogy jutott ide a Gothard-kastély?

Az épület előtt 2016-ban fotózkodott Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) akkori tanácsnok. Azt jelentették be, hogy 2 milliárd forint érkezik az épület felújítására és 2018-ban el is készül a munka.

Illés Károlyt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón kértem meg arra, hogy elevenítse fel a történteket, miért futott zátonyra a kastély rekonstrukciója.

2016-ban arról volt szó, hogy az ELTÉ-vel közösen találunk új funkciót a kastélynak, vagyis egy csillagvizsgáló és más fizikai bemutatók is helyet kapnak. Akkor ezt a projektet Koczka Tibor (akkori fideszes alpolgármester), mint a kultúráért felelős alpolgármester kapta meg. A koncepciós terveket ő készítette el, majd aztán kiderült, hogy 2 milliárd forint nem elég azoknak a terveknek a megvalósítására. A kormány további támogatást ne adott, túlgondolt volt az a terv, amit meg akart valósítani akkori alpolgármester társam - mondta Illés. Aki azt is hozzátette, hogy nem volt módja arra, hogy a terveket a beígért pénzhez szabják, mivel Koczka ragaszkodott az elképzeléseihez. 

Koczka Tibor (Pro Savaria) jelenlegi önkormányzati képviselő máshogy emlékszik vissza az 5 évvel ezelőtt történtekre.

Én a sport, kultúra, szociális ügyekért felelős alpolgármester voltam, Nem én intéztem a beruházásokat, mivel azok Illés Károlyhoz tartoztak. Ha nem ő volt érte a felelős, akkor miért ő tartott sajtótájékoztatót 2016 nyarán a kastély előtt? - kezdte így Koczka, akit szintén a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón faggattunk.

A korábbi alpolgármester elmondta, hogy a kastéllyal kapcsolatban neki annyi dolga volt akkor, hogy az ott lakó 11 családot elhelyezze, ez meg is történt.

2016 decemberére minden család elköltözött és jobb körülmények között kaptak lakhatást, mint amilyen a kastélyban volt. Ezt követően egy évig semmi sem történt, majd mint a körzet képviselője vettem fel a fonalat. Azt én szorgalmaztam, hogy legyen belőle valami, ezért is jött meg - a Modern Városok Programban Szombathelyre egyedül - 95 millió forint az előkészítésre. Illés Károly a többi Modern Városok projekthez mennyi előleget szerzett? Nulla forintot! 

A 2018 decemberi közgyűlés szembesült azzal, hogy kell még egymilliárd forint a megvalósításhoz. A közgyűlés megszavazta. 2019 júniusában a Miniszterelnökségen jártam, hogy egyengessem a kastély sorsát. Hogy utána mi történt az már nem az én asztalom - zárt így Koczka, utalva ezzel a 2019 októberi önkormányzati választásra, ahol a szavazók az Éljen Szombathely!-nek adtak bizalmat és leváltották a Fidesz-KDNP-t.

Szólj hozzá!

Idén eddig 43 vasúti átjárós baleset történt Magyarországon

Ez több, mint amennyi tavaly egész évben volt.

Segítséget kértek Rapport Richárdnak a kormánytól februárban, de elhajtották őket

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea próbált kilincselni az EMMI-nél, sikertelenül. Azt írta, most újra megpróbálja a honvédelmi tárcánál, ahová a sport került az új kormányban.

Hidegfronti hétvégére számíthatunk

Kellemes kirándulóidő kopogtatott be.

Továbbjutott az Egis Körmend

Győzelemmel zárták a napot a vasiak.

Az intenzívre került Bodrogi Gyula

Mentő vitte el a nemzet színészét csütörtök reggel, mert nem kapott levegőt.

A címvédő Győri Audi ETO KC három év után ismét duplázna

A hétvégén rendezik a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét.

Kocsis Máté belengette, hogy elveszik a pártok pénzét

A Fidesz-frakcióvezetője szerint ideje, hogy az ellenzéki pártok kivegyék a részüket a rezsivédelemből.

Benzinkutak: Az új rendelet értelmezhetetlen és betarthatatlan, durvulnak a vásárlók

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a külföldiek diszkriminálása Európai Uniós jogot sért, ráadásul a kiszolgáló személyzetnek feleslegesen kell konfrontálódni az ügyfelekkel, amikor mondjuk fűnyíróba vinnének benzint.

Új egészségügyi államtitkár: a szükséges döntések 85 százalékát Budapesten, Excel-táblázatok alapján meg lehet hozni

Takács Péter szerint az esetek nagy részében szükségtelen leegyeztetni a megyei kórházakkal vagy a háziorvosokkal, hogy az, amit az íróasztal mögött kitaláltak, megvalósítható-e a gyakorlatban.

Hűvösre teszik Jodie Fostert

A sarkkörön fog játszódni a színésznő főszereplésével forgatott True Detective negyedik évad.

Visszaadta mandátumát Táplánszentkereszt egyik képviselője, Anduska Katalin

Információink szerint a zöldhulladék-lerakó ügye áll a lemondás hátterében.

14 és 16 éves lányait gyilkolta meg egy férfi Aszódon

A gyilkosságok után egy mozdony elé vetette magát, életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport Richárd zászlóváltása ellen

El szeretnék kerülni, hogy a szombathelyi sakknagymester román színekben folytassa pályafutását.

Csupa-csupa külföldi ellenfelekkel játszik edzőmeccset a nyáron a Szombathelyi Haladás

Egy ausztriai edzőtábor is szerepel a zöld-fehérek felkészülési programjában.

3000 tonnányi Kinder terméket vontak vissza szalmonella-fertőzés miatt Európában

Több száz gyermek betegedett meg, közülük többeket kórházban kezeltek.

Péntektől kétféle ár lesz a kutakon: megjelentek a benzinárstop új szabályai

Magyarul és angolul is ki kell rakni a tájékoztatást a kútoszlop közelében.

Napos, meleg időt hoz a péntek

Éjszaka viszont hidegfront érkezik.