Kinek a bűne az, hogy a szombathelyi Gothard-kastély szinte az összedőlés közelében van?

Farkas Bazsi 2021-12-18 11:45:00
Az biztos, hogy a felújítást az előző városvezetés jelentette be még 2016-ban és két év alatt el kellett volna készülnie. Illés most Koczkára, Koczka pedig Illésre mutogat.

Ha van épület, ami az elmúlt pár napban kiemelt figyelmet kapott Szombathelyen, akkor az a Gothard-kastély. Az épület évek óta üresen áll, pedig 2018 márciusától már felújítva kellene fogadnia a látogatókat. A csütörtöki szombathelyi közgyűlésnek mégis azzal kellett foglalkoznia, hogy az épület sorsáról, egészen pontosan annak a 76 millió forintnak a sorsáról döntsön, amit korábban a kastély állagmegóvására szerettek volna fordítani.

Csakhogy kiderült, hogy ennyi pénz nem elég a tető és az ahhoz kapcsolódó épületrészek helyrehozatalára, legalább 55 és fél millió forint kell még hozzá pluszba, annyi pedig nincs a város kasszájába. A képviselők arra az elhatározásra jutottak, hogy az építészek bevonásával új tervet készítenek és megnézik, hogy mire elég a pénz, majd ehhez szabják a munkákat.

De hogy jutott ide a Gothard-kastély?

Az épület előtt 2016-ban fotózkodott Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) akkori tanácsnok. Azt jelentették be, hogy 2 milliárd forint érkezik az épület felújítására és 2018-ban el is készül a munka.

Illés Károlyt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón kértem meg arra, hogy elevenítse fel a történteket, miért futott zátonyra a kastély rekonstrukciója.

2016-ban arról volt szó, hogy az ELTÉ-vel közösen találunk új funkciót a kastélynak, vagyis egy csillagvizsgáló és más fizikai bemutatók is helyet kapnak. Akkor ezt a projektet Koczka Tibor (akkori fideszes alpolgármester), mint a kultúráért felelős alpolgármester kapta meg. A koncepciós terveket ő készítette el, majd aztán kiderült, hogy 2 milliárd forint nem elég azoknak a terveknek a megvalósítására. A kormány további támogatást ne adott, túlgondolt volt az a terv, amit meg akart valósítani akkori alpolgármester társam - mondta Illés. Aki azt is hozzátette, hogy nem volt módja arra, hogy a terveket a beígért pénzhez szabják, mivel Koczka ragaszkodott az elképzeléseihez. 

Koczka Tibor (Pro Savaria) jelenlegi önkormányzati képviselő máshogy emlékszik vissza az 5 évvel ezelőtt történtekre.

Én a sport, kultúra, szociális ügyekért felelős alpolgármester voltam, Nem én intéztem a beruházásokat, mivel azok Illés Károlyhoz tartoztak. Ha nem ő volt érte a felelős, akkor miért ő tartott sajtótájékoztatót 2016 nyarán a kastély előtt? - kezdte így Koczka, akit szintén a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón faggattunk.

A korábbi alpolgármester elmondta, hogy a kastéllyal kapcsolatban neki annyi dolga volt akkor, hogy az ott lakó 11 családot elhelyezze, ez meg is történt.

2016 decemberére minden család elköltözött és jobb körülmények között kaptak lakhatást, mint amilyen a kastélyban volt. Ezt követően egy évig semmi sem történt, majd mint a körzet képviselője vettem fel a fonalat. Azt én szorgalmaztam, hogy legyen belőle valami, ezért is jött meg - a Modern Városok Programban Szombathelyre egyedül - 95 millió forint az előkészítésre. Illés Károly a többi Modern Városok projekthez mennyi előleget szerzett? Nulla forintot! 

A 2018 decemberi közgyűlés szembesült azzal, hogy kell még egymilliárd forint a megvalósításhoz. A közgyűlés megszavazta. 2019 júniusában a Miniszterelnökségen jártam, hogy egyengessem a kastély sorsát. Hogy utána mi történt az már nem az én asztalom - zárt így Koczka, utalva ezzel a 2019 októberi önkormányzati választásra, ahol a szavazók az Éljen Szombathely!-nek adtak bizalmat és leváltották a Fidesz-KDNP-t.

Szólj hozzá!

Elektromos elosztószekrényt döntött egy autó Győrben

A Tihanyi Árpád út és az Attila utca kereszteződésénél félpályán halad a forgalom.

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.