Kinek a bűne az, hogy a szombathelyi Gothard-kastély szinte az összedőlés közelében van?

Farkas Bazsi 2021-12-18 11:45:00
Az biztos, hogy a felújítást az előző városvezetés jelentette be még 2016-ban és két év alatt el kellett volna készülnie. Illés most Koczkára, Koczka pedig Illésre mutogat.

Ha van épület, ami az elmúlt pár napban kiemelt figyelmet kapott Szombathelyen, akkor az a Gothard-kastély. Az épület évek óta üresen áll, pedig 2018 márciusától már felújítva kellene fogadnia a látogatókat. A csütörtöki szombathelyi közgyűlésnek mégis azzal kellett foglalkoznia, hogy az épület sorsáról, egészen pontosan annak a 76 millió forintnak a sorsáról döntsön, amit korábban a kastély állagmegóvására szerettek volna fordítani.

Csakhogy kiderült, hogy ennyi pénz nem elég a tető és az ahhoz kapcsolódó épületrészek helyrehozatalára, legalább 55 és fél millió forint kell még hozzá pluszba, annyi pedig nincs a város kasszájába. A képviselők arra az elhatározásra jutottak, hogy az építészek bevonásával új tervet készítenek és megnézik, hogy mire elég a pénz, majd ehhez szabják a munkákat.

De hogy jutott ide a Gothard-kastély?

Az épület előtt 2016-ban fotózkodott Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) akkori tanácsnok. Azt jelentették be, hogy 2 milliárd forint érkezik az épület felújítására és 2018-ban el is készül a munka.

Illés Károlyt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón kértem meg arra, hogy elevenítse fel a történteket, miért futott zátonyra a kastély rekonstrukciója.

2016-ban arról volt szó, hogy az ELTÉ-vel közösen találunk új funkciót a kastélynak, vagyis egy csillagvizsgáló és más fizikai bemutatók is helyet kapnak. Akkor ezt a projektet Koczka Tibor (akkori fideszes alpolgármester), mint a kultúráért felelős alpolgármester kapta meg. A koncepciós terveket ő készítette el, majd aztán kiderült, hogy 2 milliárd forint nem elég azoknak a terveknek a megvalósítására. A kormány további támogatást ne adott, túlgondolt volt az a terv, amit meg akart valósítani akkori alpolgármester társam - mondta Illés. Aki azt is hozzátette, hogy nem volt módja arra, hogy a terveket a beígért pénzhez szabják, mivel Koczka ragaszkodott az elképzeléseihez. 

Koczka Tibor (Pro Savaria) jelenlegi önkormányzati képviselő máshogy emlékszik vissza az 5 évvel ezelőtt történtekre.

Én a sport, kultúra, szociális ügyekért felelős alpolgármester voltam, Nem én intéztem a beruházásokat, mivel azok Illés Károlyhoz tartoztak. Ha nem ő volt érte a felelős, akkor miért ő tartott sajtótájékoztatót 2016 nyarán a kastély előtt? - kezdte így Koczka, akit szintén a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón faggattunk.

A korábbi alpolgármester elmondta, hogy a kastéllyal kapcsolatban neki annyi dolga volt akkor, hogy az ott lakó 11 családot elhelyezze, ez meg is történt.

2016 decemberére minden család elköltözött és jobb körülmények között kaptak lakhatást, mint amilyen a kastélyban volt. Ezt követően egy évig semmi sem történt, majd mint a körzet képviselője vettem fel a fonalat. Azt én szorgalmaztam, hogy legyen belőle valami, ezért is jött meg - a Modern Városok Programban Szombathelyre egyedül - 95 millió forint az előkészítésre. Illés Károly a többi Modern Városok projekthez mennyi előleget szerzett? Nulla forintot! 

A 2018 decemberi közgyűlés szembesült azzal, hogy kell még egymilliárd forint a megvalósításhoz. A közgyűlés megszavazta. 2019 júniusában a Miniszterelnökségen jártam, hogy egyengessem a kastély sorsát. Hogy utána mi történt az már nem az én asztalom - zárt így Koczka, utalva ezzel a 2019 októberi önkormányzati választásra, ahol a szavazók az Éljen Szombathely!-nek adtak bizalmat és leváltották a Fidesz-KDNP-t.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák