Nagyon drága a tűzifa

Nagy Donát 2021-12-15 07:20:20
A helyzet a rákkeltő hulladékégetést ösztönzi, az igazi megoldás egy országos házszigetelési program lenne.

A kormányzati "rezsicsökkentés" előtti állapot, vagyis 2012 novembere óta a tűzifa ára nem kevesebb mint 67 százalékkal nőtt - számolható ki a KSH adatsorából, írja a Népszava. Ugyanezen idő alatt a szén 39, a brikett pedig 35 százalékkal drágult.

Az adatok alapján 1995 óta a tűzifa hétszeresére, a brikett közel hét és félszeresére, a szén pedig közel kilencszeresére drágult.

Ehhez képest a lakossági gáz, áram és távhő ára - amiként azt a kormánypropagandából szinte az egész ország kívülről fújja - 2012 és 2014 vége között 25 százalékkal csökkent, azóta pedig nem változott.

Ma Magyarországon a földgáz után még mindig a szilárd tüzelő a második legelterjedtebb fűtőanyag. Négymillió ember melegíti otthonát fával, illetve kisebb arányban szénnel vagy brikettel. A legszegényebb kétmillió magyar 37 százaléka fűt kizárólag szilárdtüzeléssel, további 15 százalék pedig vegyesen, fával és gázzal. A kistelepüléseken a háztartások háromnegyede használ szilárd tüzelőt.

Fotó: Pixabay

A lap szerint idén novemberben több mint 11 százalékkal többet kértek a tűzifáért, mint egy évvel azelőtt. Ez jelentősen meghaladja ugyanezen időszak 7,2 százalékos országos inflációs adatát.

Emiatt tarthatatlannak nevezte a szilárd tüzelők piacán kialakult helyzetet Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország energiaszegénységszakértője.  Az egekbe szökő ár így elsősorban a falopást, valamint az - akár a feketepiacról beszerezhető - bútorlapok, hulladékok és műanyagok eltüzelését "ösztönzi", ami súlyosan rákkeltő és légúti megbetegedéseket okozó anyagokkal tölti meg a levegőt. A fával tüzelő háztartások zömének anyagi helyzetében, illetve állami támogatás híján esélytelen, hogy a lassan megfizethetetlen fűtőanyagárak bárkit korszerű megoldásokra, így lakásszigetelésre vagy akár a földgáz bekötésére ösztönöznének - vélekedett.

Feldmár Nóra szerint a helyzetet leginkább állami - akár uniós - támogatások lendíthetnék ki a holtpontról. Legcélravezetőnek - a széles körű szakmai álláspontnak megfelelően - az épületek szigetelését, majd a fűtőberendezések és a kémények korszerűsítését tartaná.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.