Fertő tó: visszavonták az önleleplező közbeszerzési kiírást

Pintér Bence 2021-12-11 10:48:00
Azért kértek gyorsított közbeszerzést, mert ha leáll a munka, visszatérnek az állatok. A Greenpeace megtámadta a kiírást, ezután visszavonták azt. Vasárnap Sopronban tüntetnek is a Fertő-tóért.

Múlt héten robbantotta a hírt az Átlátszó, hogy az állatok zavaró jelenléte miatt gyorsított eljárásban keresik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló luxusberuházás kivitelezőjét.

A közbeszerzési kiírás szerint azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Ezzel a Greenpeace szerint az állami cég maga ismerte el, hogy célja kifejezetten az állatok elűzése a nemzeti parkból. A civil szervezete ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve.

Úgy tűnik, sikeresen: pénteken a pályázatot kiíró állami cég visszavonta a közbeszerzést.

Abszurd indoklással adott különengedélyt a kormányhivatal

A helyiek és természetvédő szervezetek évek óta tiltakoznak a 100 százalékos állami beruházás keretében megvalósuló Fertő Part nevű projekt ellen, mert az szerintük súlyosan veszélyezteti a minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület élővilágát, és a Fertő-táj világörökségi státuszát. A tiltakozók szerint jogsértő beruházásra nemcsak, hogy kiadta az engedélyt a természetvédelmi hatóság szerepét is ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de még azt is jóváhagyta bármiféle vizsgálat nélkül, amikor a beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. utóbb engedélymódosításban azt kérte, hogy az itt élő állatok vegetációs és költési időszakát figyelmen kívül hagyva egész évben építkezhessen – áll a Greenpeace közleményében.

A kormányhivatalnak ebben a határozatában szerepelt az a megdöbbentő indoklás, hogy a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (...) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték”.

„Magyarán: azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet” – foglalta ezt össze a környezetvédő szervezet közleménye.

A Greenpeace 2021 áprilisában peres úton támadta meg ezt a határozatot, a per jelenleg is zajlik a Győri Törvényszéken. Ha nem lenne önmagában elég abszurd, hogy a magyar állam arra hivatkozva épít hatalmas üdülőközpontot egy Natura 2000 besorolás alá is eső nemzeti parkban, hogy az állatok majd úgyis elmennek onnan, a Zrt. fent idézett közbeszerzési kiírása most ráadásul még önleleplező bizonyítékot is szolgáltat.

Az állatok megpróbálnak visszatérni szétdúlt otthonukba

A beruházó cég a most visszavont közbeszerzés indoklával a Greenpeace szerint nyíltan bevallotta egyébként, hogy ugyan

az elűzött állatok megpróbálnak vissza-visszatérni szétdúlt otthonukba, az építkezés gyorsításával kifejezetten az a célja, hogy ezzel a kellemetlen szokásukkal egyszer és mindenkorra hagyjanak fel.

Az állami cég ezzel az eljárással a környdzetvédő szervezet szerint a következő törvénysértéseket valósítaná meg: 

  • a terület biológiai sokféleségének fenntartása ellen tesz (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv., továbbiakban Tvt.) Tvt. 5. § (2)
  • nem őrzi meg a táj természetes és természetközeli állapotát /Tvt. 6. § (2)/
  • helyreállíthatatlanul szándékozik károsítani a területet / Tvt. 7. § (3) /
  • a természetes élővilágnak maradandó károsodást okoz, biológiai sokféleségét számottevően csökkenti / Tvt. 16. § (2) /
  • védett állatfajokat valószínűsíthetően zavar, károsít, sőt kínoz, elpusztít, lakóhelyeiket pedig nyilvánvalóan pusztítja (Tvt. 43. § (1) szerint „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.")  

„A magyar természetvédelem több mint tíz éves tudatos tönkretételét, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja ez az egész abszurd történet. Miközben az államnak az lenne a feladata, hogy egy végsőkig kizsigerelt bolygón legalább azokat a megmaradt természetes területeket megvédje, amelyeket még nem pusztítottunk el, a magyar állam egy felesleges luxusberuházás kedvéért ott játssza ki a saját törvényeit, ahol csak tudja” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

Most vasárnap Udvaros Dorottyával demonstrál a Fertő tó barátai Egyesület és a Greenpeace abból az alkalomból, hogy most lesz éppen 20 éve, hogy a Fertő-táj Világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól. A civilek a beruházó cég soproni irodája elé mennek a beruházás leállítását követelve. 

Szólj hozzá!

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.