Belebukott Völner Pál a vádemelésbe - lemond az államtitkár

Pintér Bence 2021-12-07 11:13:00
A képviselői mandátumról azért nem. Összeszedtük, mit kell tudni a kormány igencsak sokoldalú tagjáról és a Fidesz politikusáról.

"Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár – olvasható a politikus közleményében, amit a 24.hu-nak juttatott el.

De mit kell tudni a vádemelésbe pillanatok alatt belebukó Völner Pálról?

A végrehajtó vezetőjétől a vádak szerint kenőpénzt elfogadó Völner Pál négy éve arról beszélt: bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését.

Mint arról beszámoltunk, az ügyészség kezdeményezte Völner Pál fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség szerint a fideszes államtitkár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszú időn át fogadott el kenőpénzt Völner Pál fideszes politikus, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Völner hivatalos életrajza szerint 1962-ben született Győrben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára járt, 1988-ban szerzett jogi diplomát. 1988-tól jogi előadóként, illetve jogtanácsosként dolgozott, 1990-től pedig ügyvédként – nyolc évig a Nyergesújfalui Ügyvédi Irodában, majd 1998-tól a Dr. Völner Ügyvédi Irodában. 2006-ban a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke lett – ettől az évtől szünetelteti ügyvédi tevékenységét. 

2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Szintén 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává. 2014 és 2015 között az Országgyűlés Gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.

Ő írta alá a megfigyelései engedélyeket a miniszter szerint

A politikus idén azonban első sorban azért került be a hírekbe, mert a Pegasus-botrányban központi szerepet kapott. Idén nyáron derült ki, hogy több száz magyar állampolgár, köztük újságírók, civilek, vállalkozók, ellenzéki szereplők telefonjára egy izraeli megfigyelőprogramot telepítettek, amivel gyakorlatilag a telefonon átfutó összes információt meg tudták szerezni, be tudják kapcsolni távolról a mikrofont és a kamerát. Ezt elviekben csak terroristákkal szemben vethetné be az állam. Az is kiderült, hogy a magyar kormány is megvásárolta ezt a megfigyelőszoftvert az izraeli cégtől.

Összefoglaljuk röviden a Pegasus-botrányt

Animációs videóban magyarázzuk el a nemzetközi megfigyelési botrányt, kiemelve a magyar vonatkozásokat és a magyar kormányzat reakcióit.Ez a videó is az olva...

Varga Judit igazságügyi miniszter aztán később azt nyilatkozta, hogy a minisztériumon belül a megfigyelések engedélyezése ki van szervezve Völner Pál államtitkárnak.

Ám amikor Völnert a Telex erről kérdezte volna, a fideszes politikus elfutott a riporter elől, és nem volt hajlandó válaszolni egy kérdésre sem.

Megtaláltuk a Pegasus-ügy egyik kulcsfiguráját

Pintér Sándor egy kérdésre csak egyszer válaszol. Palkovics László nem tudja, miért nem árulta el a kormány, hogy megvették a Pegasust. Varga Mihály nem láto...

Völner: A bírósági végrehajtás minősége fontos a közbizalom miatt

Völnert most azzal gyanúsítják, hogy rendszeresen kapott kenőpénzt a Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjétől, Schadl Györgytől, akit le is tartóztattak. Ebből a szempontból érdekes lehet Völner egy 2017-es előadása, amiben arról beszélt, hogy minden jogalkotási lépésüket az a cél motiválta, hogy az igazságügybe vetett közbizalmat minden lehetséges módon erősítsék.

Völner akkor azt mondta: bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jog érvényesülését, valamint a jogba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését.

A bírósági határozatok tiszteletben tartása, a jogerős bírósági döntések teljesítése – akár jogszerű kényszerítés útján is – a jogállamisággal kapcsolatos alkotmányos értékekhez tartozik. Amennyiben ugyanis a végrehajtási rendszer gyenge és könnyen kijátszható, az óhatatlanul a bírósági határozatok lebecsüléséhez, jogbizonytalansághoz, a jogtudat romlásához, a jogállamiság sérelméhez vezet. Mindebből az következik, hogy a bírósági végrehajtás intézményrendszerének megfelelő működése általános jogállami érdeket szolgál

– jelezte Völner 2017-ben.

„Az igazságügyi tárca azonban sosem tévesztheti szem elől, hogy bármilyen jogszabályt készít elő, annak végső célja az igazságszolgáltatással, a jogi hivatásrendekkel szembeni közbizalom erősítése, megóvása” – zárta akkori előadását az államtitkár, akit most azzal gyanúsítanak, hogy a végrehajtók vezetőjétől fogadott el nagy összegű kenőpénzeket.

Szólj hozzá!

Viszlát tüköraszfalt - Befoltozták a kőszegi Gyöngyös utcát

A 104 millió forintból felújított utcát tavaly februárban adták át.

A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert

Szabó Attila eddigi elnök a jövőben tiszteletbeli, alapító elnök lesz.

Elhunyt a Haladás korábbi kézilabdázója, Simsik Cynthia

A sportoló a 2018/2019-es szezonban erősítette a zöld-fehéreket.

Mit lehet tenni, ha elromlik a golyósoros teherautó kormánymű?

A nagyobb járművekben megtalálható golyósoros csavarorsós kormánygépek gyors ütemben terjedtek el. Ez a hidraulikus szervókormány fejlesztett verziójának köszönhető.

Két újabb végrehajtás jelent meg a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. neve mellett

A cégjegyzék szerint továbbra is Szántó Erzsébet az ügyvezető.

Gyalogátkelőn gázoltak Vasváron

A sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.