Belebukott Völner Pál a vádemelésbe - lemond az államtitkár

Pintér Bence 2021-12-07 11:13:00
A képviselői mandátumról azért nem. Összeszedtük, mit kell tudni a kormány igencsak sokoldalú tagjáról és a Fidesz politikusáról.

"Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár – olvasható a politikus közleményében, amit a 24.hu-nak juttatott el.

De mit kell tudni a vádemelésbe pillanatok alatt belebukó Völner Pálról?

A végrehajtó vezetőjétől a vádak szerint kenőpénzt elfogadó Völner Pál négy éve arról beszélt: bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését.

Mint arról beszámoltunk, az ügyészség kezdeményezte Völner Pál fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség szerint a fideszes államtitkár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszú időn át fogadott el kenőpénzt Völner Pál fideszes politikus, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Völner hivatalos életrajza szerint 1962-ben született Győrben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára járt, 1988-ban szerzett jogi diplomát. 1988-tól jogi előadóként, illetve jogtanácsosként dolgozott, 1990-től pedig ügyvédként – nyolc évig a Nyergesújfalui Ügyvédi Irodában, majd 1998-tól a Dr. Völner Ügyvédi Irodában. 2006-ban a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke lett – ettől az évtől szünetelteti ügyvédi tevékenységét. 

2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Szintén 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává. 2014 és 2015 között az Országgyűlés Gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.

Ő írta alá a megfigyelései engedélyeket a miniszter szerint

A politikus idén azonban első sorban azért került be a hírekbe, mert a Pegasus-botrányban központi szerepet kapott. Idén nyáron derült ki, hogy több száz magyar állampolgár, köztük újságírók, civilek, vállalkozók, ellenzéki szereplők telefonjára egy izraeli megfigyelőprogramot telepítettek, amivel gyakorlatilag a telefonon átfutó összes információt meg tudták szerezni, be tudják kapcsolni távolról a mikrofont és a kamerát. Ezt elviekben csak terroristákkal szemben vethetné be az állam. Az is kiderült, hogy a magyar kormány is megvásárolta ezt a megfigyelőszoftvert az izraeli cégtől.

Összefoglaljuk röviden a Pegasus-botrányt

Animációs videóban magyarázzuk el a nemzetközi megfigyelési botrányt, kiemelve a magyar vonatkozásokat és a magyar kormányzat reakcióit.Ez a videó is az olva...

Varga Judit igazságügyi miniszter aztán később azt nyilatkozta, hogy a minisztériumon belül a megfigyelések engedélyezése ki van szervezve Völner Pál államtitkárnak.

Ám amikor Völnert a Telex erről kérdezte volna, a fideszes politikus elfutott a riporter elől, és nem volt hajlandó válaszolni egy kérdésre sem.

Megtaláltuk a Pegasus-ügy egyik kulcsfiguráját

Pintér Sándor egy kérdésre csak egyszer válaszol. Palkovics László nem tudja, miért nem árulta el a kormány, hogy megvették a Pegasust. Varga Mihály nem láto...

Völner: A bírósági végrehajtás minősége fontos a közbizalom miatt

Völnert most azzal gyanúsítják, hogy rendszeresen kapott kenőpénzt a Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjétől, Schadl Györgytől, akit le is tartóztattak. Ebből a szempontból érdekes lehet Völner egy 2017-es előadása, amiben arról beszélt, hogy minden jogalkotási lépésüket az a cél motiválta, hogy az igazságügybe vetett közbizalmat minden lehetséges módon erősítsék.

Völner akkor azt mondta: bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jog érvényesülését, valamint a jogba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését.

A bírósági határozatok tiszteletben tartása, a jogerős bírósági döntések teljesítése – akár jogszerű kényszerítés útján is – a jogállamisággal kapcsolatos alkotmányos értékekhez tartozik. Amennyiben ugyanis a végrehajtási rendszer gyenge és könnyen kijátszható, az óhatatlanul a bírósági határozatok lebecsüléséhez, jogbizonytalansághoz, a jogtudat romlásához, a jogállamiság sérelméhez vezet. Mindebből az következik, hogy a bírósági végrehajtás intézményrendszerének megfelelő működése általános jogállami érdeket szolgál

– jelezte Völner 2017-ben.

„Az igazságügyi tárca azonban sosem tévesztheti szem elől, hogy bármilyen jogszabályt készít elő, annak végső célja az igazságszolgáltatással, a jogi hivatásrendekkel szembeni közbizalom erősítése, megóvása” – zárta akkori előadását az államtitkár, akit most azzal gyanúsítanak, hogy a végrehajtók vezetőjétől fogadott el nagy összegű kenőpénzeket.

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.