Palkovics Győrben: EU-s cél, hogy 2050-re senki ne haljon meg közlekedési balesetben

Farkas Bazsi 2021-11-26 15:18:00
Új gyártásszimulációs berendezéssel bővült a Győri Szakképzési Centrum.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter  a Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által indított Road Safety - a biztonság az első elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat győri állomásán elmondta, hogy a cél teljesítésének több módja is van, és az uniós országok mindegyike más utat választott.

Az északi országok a tudatosítást választották, vagyis elmondják, miért kell a közlekedési szabályokat betartani. A déli országokban - Magyarország is inkább ide tartozna - a rendőri eszközök erőteljesebb alkalmazását helyezték előtérbe, míg Európa közepén főleg a technológiai fejlesztésre fókuszálnak - mondta a miniszter.

Utóbbi esetében olyan, az utakhoz és az autókhoz kapcsolódó megoldásokat próbálnak bevezetni, amelyek megelőzik a baleseteket. Ide tartoznak egyebek mellett az önvezető járművek is - folytatta.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A miniszter hangsúlyozta, hogy egységes megoldás sehol sincs, de e három megoldás kombinációja segítségével elérhető a 2050-re meghatározott célt.

Ugyanakkor e három megoldás közül a tudatosítás eszköze a legfontosabb - fűzte hozzá.

Palkovics László elmondta: a Humdánál ezért a közlekedésbiztonság oktatása az elsődleges cél, amelynek a leghatékonyabb és legjobb eleme az, amikor a gyermekeknek egészen kicsi korban mutatják meg, hogy mitől veszélyes a közlekedés.

Hozzátette, hogy a Road Safety sikeres, az országjáró programsorozatnak Győr már a tizedik állomása.

A miniszter elmondta, hogy Magyarországon közlekedési balesetben évente mintegy 600-an vesztik életüket.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen 130 ezren élnek, az agglomerációval együtt pedig mintegy 200 ezren, egynegyedük 18 év alatti.

A programsorozaton részt vevő első és második osztályos kisgyermekek közlekedésbiztonsági oktatásának fontosságára is kitért a képviselő.

Kara Ákos, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője szintén a gyerekek közlekedésbiztonsági oktatásának fontosságáról beszélt.

Elmondta, hogy a megyeszékhelyen és környékén folyamatosan fejlesztik a közlekedési infrastruktúrát, legutóbb a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat adták át, és már készül a bicikliút Gönyű és Komárom között is.

Weingartner Balázs, a Humda elnök-vezérigazgatója szintén sikeresnek nevezte a programsorozatot, amelyen eddig mintegy 20 ezer kisgyermek vett részt.

Az oktatás két részből áll, egy elméleti szakaszból, amelyet a gyakorlat követ a felállított tesztpályán, ahol különféle közlekedési szituációkhoz kell alkalmazkodniuk - mondta

Hozzátette, hogy a következő hetekben Veszprémbe, Székesfehérvárra, majd a fővárosba is ellátogatnak, és tavasszal is folytatják a programsorozatot - tájékoztatott az MTI.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.