Januárban dől el, hogy Szombathelyé lehet-e a Brenner-villa

Fehér Buda 2021-11-25 11:58:00
A tulajdonos korábban nem értesítette az adásvételéről a szombathelyi önkormányzatot, amely viszont élt volna az elővásárlási jogával.

Még a nyáron írtunk arról, hogy élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat, ám közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Információink szerint azonban a Földhivatalnál nem volt tisztázott a város elővásárlási joga, emiatt két olyan eljárás is folyamatban van jelenleg, amelyben a szombathelyi önkormányzat érintett.

Az egyik eljárás közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata ingatlan-nyilvántartási ügyben indult a Győri Törvényszék előtt, ebben a Service Immobilien Kft. a felperes és a Vas Megyei Kormányhivatal (Földhivatali Főosztály) az alperes között. A cég azután indította a pert, hogy a Földhivatali Főosztály elutasította a felperes tulajdonjog változással kapcsolatos bejegyzési kérelmét a Brenner-villára 2021. február 3. napján kötött adásvételi szerződés kapcsán.

A bejegyzés elutasításának indoka az volt, hogy

a cég nem értesítette az adásvételről Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett elővásárlási jog jogosultját.

Az önkormányzat november 18-án már részt is vett egy tárgyaláson, a bíróság viszont 2022. január 25-re halasztotta a következő tárgyalást, ekkor várható az ítélethirdetés is.

Élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat

Csakhogy közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Lehet, hogy az önkormányzat kicsúszott a határidőből? A mai rendkívüli szombathelyi közgyűlésen a testület szavazott arról, hogy élne a Brenner-villa esetében az elővásárlási jogával. A villa vételára 28 millió forint + ÁFA. Csakhogy a felszámoló jelzése alapján februárban egy levélben jelezték, hogy a GM Elektro-Mechanika Kft.

A második pert pedig Szombathelyi Törvényszéken október 28-án indította az önkormányzat a SERVICE IMMOBILIEN Kft. I. rendű és az Office Immo Kft. II. rendű alperesek ellen. A pert azért indították, hogy a törvényszék megállapítsa a Brenner-villára megkötött adásvételi szerződés hatálytalanságát, így az önkormányzat érvényesíteni tudná az elővásárlási jogát. A kereset előterjesztésére azért hívta fel a Földhivatali Főosztály az Önkormányzatot, mert július 27-én ismét tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem érkezett az Office Immo Kft.-től a SERVICE IMMOBILIEN Kft. tulajdonában lévő Brenner-villára.

Az Önkormányzat elővásárlási joga nyilvánvalóan fennállt az ingatlanon, a Földhivatal hiánypótlási felhívására a SERVICE IMMOBILIEN Kft. f.a. kénytelen volt megkeresni az Önkormányzatot nyilatkozattételre, aki a 80/2021. (VIII.2.) Kgy. számú határozatában úgy döntött, hogy élni kíván elővásárlási jogával a Brenner-villára.

Az Önkormányzat az elfogadó nyilatkozatot közvetlenül a földhivatalhoz is megküldte, így előtte olyan bejegyzési kérelem volt, mely nem az elővásárlási jog jogosultja javára szólt. A földhivatal felhívására aztán az Office Immo Kft. úgy nyilatkozott, hogy

vitatja az önkormányzat jognyilatkozatát és nem hajlandó bejegyzési engedélyt csatolni az önkormányzat javára.

A Földhivatali Főosztály megállapította, hogy olyan vita van a kérelmező és az elővásárlási jog jogosultja között, melynek eldöntésére csak a bíróság jogosult, a tárgyalás időpontját még egyelőre nem tűzték ki.

 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.