Januárban dől el, hogy Szombathelyé lehet-e a Brenner-villa

Fehér Buda 2021-11-25 11:58:00
A tulajdonos korábban nem értesítette az adásvételéről a szombathelyi önkormányzatot, amely viszont élt volna az elővásárlási jogával.

Még a nyáron írtunk arról, hogy élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat, ám közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Információink szerint azonban a Földhivatalnál nem volt tisztázott a város elővásárlási joga, emiatt két olyan eljárás is folyamatban van jelenleg, amelyben a szombathelyi önkormányzat érintett.

Az egyik eljárás közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata ingatlan-nyilvántartási ügyben indult a Győri Törvényszék előtt, ebben a Service Immobilien Kft. a felperes és a Vas Megyei Kormányhivatal (Földhivatali Főosztály) az alperes között. A cég azután indította a pert, hogy a Földhivatali Főosztály elutasította a felperes tulajdonjog változással kapcsolatos bejegyzési kérelmét a Brenner-villára 2021. február 3. napján kötött adásvételi szerződés kapcsán.

A bejegyzés elutasításának indoka az volt, hogy

a cég nem értesítette az adásvételről Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett elővásárlási jog jogosultját.

Az önkormányzat november 18-án már részt is vett egy tárgyaláson, a bíróság viszont 2022. január 25-re halasztotta a következő tárgyalást, ekkor várható az ítélethirdetés is.

Élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat

Csakhogy közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Lehet, hogy az önkormányzat kicsúszott a határidőből? A mai rendkívüli szombathelyi közgyűlésen a testület szavazott arról, hogy élne a Brenner-villa esetében az elővásárlási jogával. A villa vételára 28 millió forint + ÁFA. Csakhogy a felszámoló jelzése alapján februárban egy levélben jelezték, hogy a GM Elektro-Mechanika Kft.

A második pert pedig Szombathelyi Törvényszéken október 28-án indította az önkormányzat a SERVICE IMMOBILIEN Kft. I. rendű és az Office Immo Kft. II. rendű alperesek ellen. A pert azért indították, hogy a törvényszék megállapítsa a Brenner-villára megkötött adásvételi szerződés hatálytalanságát, így az önkormányzat érvényesíteni tudná az elővásárlási jogát. A kereset előterjesztésére azért hívta fel a Földhivatali Főosztály az Önkormányzatot, mert július 27-én ismét tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem érkezett az Office Immo Kft.-től a SERVICE IMMOBILIEN Kft. tulajdonában lévő Brenner-villára.

Az Önkormányzat elővásárlási joga nyilvánvalóan fennállt az ingatlanon, a Földhivatal hiánypótlási felhívására a SERVICE IMMOBILIEN Kft. f.a. kénytelen volt megkeresni az Önkormányzatot nyilatkozattételre, aki a 80/2021. (VIII.2.) Kgy. számú határozatában úgy döntött, hogy élni kíván elővásárlási jogával a Brenner-villára.

Az Önkormányzat az elfogadó nyilatkozatot közvetlenül a földhivatalhoz is megküldte, így előtte olyan bejegyzési kérelem volt, mely nem az elővásárlási jog jogosultja javára szólt. A földhivatal felhívására aztán az Office Immo Kft. úgy nyilatkozott, hogy

vitatja az önkormányzat jognyilatkozatát és nem hajlandó bejegyzési engedélyt csatolni az önkormányzat javára.

A Földhivatali Főosztály megállapította, hogy olyan vita van a kérelmező és az elővásárlási jog jogosultja között, melynek eldöntésére csak a bíróság jogosult, a tárgyalás időpontját még egyelőre nem tűzték ki.

 

Szólj hozzá!

Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Rengeteg álhírt terjesztenek a vállalatról és a vezetőjéről, aminek a vírusban elhunytak és családtagjaik isszák meg a levét.

A Fidesz szerint minden sarkon a nemváltásról győzködik a gyerekeket

A kormánypárt közleménye egy valamit bizonyít: nincs olyan párhuzamos valóság, amit ne vetítenének a híveik elé.

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

van még itt cikk a témában:

Egy férfi holttestét találták ma reggel Szombathelyen a Gyöngyös-patakban

A testet a Sportház mögötti szakaszon, egy járókelő vette észre.

Megjelent a madárinfluenza Szombathelyen, közben pedig még mindig tömegesen hullanak el a belváros galambjai

A Kormányhivatal korábbi megkeresésünkre azt mondta, nincs itt semmi látnivaló. Most a szombathelyi jegyzőhöz fordultunk.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.