Januárban dől el, hogy Szombathelyé lehet-e a Brenner-villa

Fehér Buda 2021-11-25 11:58:00
A tulajdonos korábban nem értesítette az adásvételéről a szombathelyi önkormányzatot, amely viszont élt volna az elővásárlási jogával.

Még a nyáron írtunk arról, hogy élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat, ám közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Információink szerint azonban a Földhivatalnál nem volt tisztázott a város elővásárlási joga, emiatt két olyan eljárás is folyamatban van jelenleg, amelyben a szombathelyi önkormányzat érintett.

Az egyik eljárás közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata ingatlan-nyilvántartási ügyben indult a Győri Törvényszék előtt, ebben a Service Immobilien Kft. a felperes és a Vas Megyei Kormányhivatal (Földhivatali Főosztály) az alperes között. A cég azután indította a pert, hogy a Földhivatali Főosztály elutasította a felperes tulajdonjog változással kapcsolatos bejegyzési kérelmét a Brenner-villára 2021. február 3. napján kötött adásvételi szerződés kapcsán.

A bejegyzés elutasításának indoka az volt, hogy

a cég nem értesítette az adásvételről Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett elővásárlási jog jogosultját.

Az önkormányzat november 18-án már részt is vett egy tárgyaláson, a bíróság viszont 2022. január 25-re halasztotta a következő tárgyalást, ekkor várható az ítélethirdetés is.

Élne a Brenner-villa elővásárlási jogával a szombathelyi önkormányzat

Csakhogy közben a felszámoló jelezte, hogy februárban jelentkezett egy vevő. Lehet, hogy az önkormányzat kicsúszott a határidőből? A mai rendkívüli szombathelyi közgyűlésen a testület szavazott arról, hogy élne a Brenner-villa esetében az elővásárlási jogával. A villa vételára 28 millió forint + ÁFA. Csakhogy a felszámoló jelzése alapján februárban egy levélben jelezték, hogy a GM Elektro-Mechanika Kft.

A második pert pedig Szombathelyi Törvényszéken október 28-án indította az önkormányzat a SERVICE IMMOBILIEN Kft. I. rendű és az Office Immo Kft. II. rendű alperesek ellen. A pert azért indították, hogy a törvényszék megállapítsa a Brenner-villára megkötött adásvételi szerződés hatálytalanságát, így az önkormányzat érvényesíteni tudná az elővásárlási jogát. A kereset előterjesztésére azért hívta fel a Földhivatali Főosztály az Önkormányzatot, mert július 27-én ismét tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem érkezett az Office Immo Kft.-től a SERVICE IMMOBILIEN Kft. tulajdonában lévő Brenner-villára.

Az Önkormányzat elővásárlási joga nyilvánvalóan fennállt az ingatlanon, a Földhivatal hiánypótlási felhívására a SERVICE IMMOBILIEN Kft. f.a. kénytelen volt megkeresni az Önkormányzatot nyilatkozattételre, aki a 80/2021. (VIII.2.) Kgy. számú határozatában úgy döntött, hogy élni kíván elővásárlási jogával a Brenner-villára.

Az Önkormányzat az elfogadó nyilatkozatot közvetlenül a földhivatalhoz is megküldte, így előtte olyan bejegyzési kérelem volt, mely nem az elővásárlási jog jogosultja javára szólt. A földhivatal felhívására aztán az Office Immo Kft. úgy nyilatkozott, hogy

vitatja az önkormányzat jognyilatkozatát és nem hajlandó bejegyzési engedélyt csatolni az önkormányzat javára.

A Földhivatali Főosztály megállapította, hogy olyan vita van a kérelmező és az elővásárlási jog jogosultja között, melynek eldöntésére csak a bíróság jogosult, a tárgyalás időpontját még egyelőre nem tűzték ki.

 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.