Egy maori törzs rászólt az oltásellenesekre, hogy ne használják már a harci táncukat

Fehér Buda 2021-11-15 17:28:00
A tüntetők azután rágtak be, hogy a miniszterelnök bejelentette, kötelező lesz az oltást a tanárok és az egészségügyi dolgozók számára.

Egy új-zélandi, maori törzs felszólította az oltáselleneseket, hogy ne használják a hakát, vagyis a maoriak harci táncát. A Ka Mate-ra keresztelt haka eléggé népszerű az országban, a nemzeti rugby csapat például minden meccs előtt eltáncolja azt. Jogilai a Ngati Toa törzs birtokolja a hakát, így ők dönthetik el, hogy kiknek engedik eltáncolni azt.

A múlt héten Új-Zélandon, egy oltásellenes tüntetésen viszont felbukkant a haka, emiatt szóltak a maoriak, hogy ezt nem kéne. A maoriak körében egyébként relatíve alacsony az átoltottság, a maoriak 61 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát. Az új-zélandi kormány viszont a teljes lakosság 90 százalékát beoltatná, így még messze van ez a szám, írja a BBC.

A maoriak szóvivője, Helmut Modlik egy közleményben arról írt, hogy a Ngati Toa erősen elítéli a haka ilyen használatát, mivel a felmenőik közül rengetegen haltak bele egy-egy járványba. Modlik szerint a vakcina a legjobb védelem a koronavírus ellen, már csak a családjuk védelme érdekében is érdemes lenne beoltatnia magukat a maoriaknak.

 

Raukura National Secondary Schools Kapa Haka Champions

A snapshot of our bracket at the Secondary Schools Competition.

 

A múlt héten nagyjából 2 ezer ember tüntetett az új-zélandi parlament előtt, az oltásellenesek kezében, érthetetlen módon, még Donald Trumpot éltető zászlók is lobogtak. A miniszterelnök, Jacinda Ardern közben bejeletette, hogy az országban a tanárok és az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás. 

Új-Zélandon korábban keményen felléptek a koronavírus ellen, a szigorú szabályoknak hála egy idben egyetlen koronavírusos megbetegedés sem volt az országban. A delta variáns megjelenésével viszont kénytelenek átállni a megengedőbb szabályokra, valamint megpróbálnak együtt élni a vírussal. Az országban eddig 9 ezer megbetegedésről tudnak, míg 34-en haltak meg a vírus miatt, ezek a számol a világ legjobbjai közt vannak.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.