Tükörrel fogják segíteni a beláthatóságot a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Nagy Donát 2021-11-12 11:32:00
Korábban megírtuk, hogy a Perint patak hídjának korlátja eltakarja a forgalmat. Korlátcsere ugyan nem lesz, de kicsit javítanak a beláthatóságon.

Múlt héten írtunk róla, hogy bár nem kizárólag, de a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésben a tolódás egyik oka az lehet, hogy a Bemből rettentően nehéz balra kifordulni a korlátozott láthatóság miatt.

A Perint patak hídjának korlátja ugyanis teljesen eltakarja az érkező forgalmat.

A kereszteződés „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" KRESZ-táblával biztosított, így elvileg úgyis mindenképpen meg kell állni a felfestett vonalnál, majd óvatosan előrecsorogva már el lehet látni jobbra.

Marad a kilátástalanság a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Aki rendszeresen közlekedik Szombathelyen autóval a Bem József utca felől, az jól tudja már, milyen nehézkes kifordulni onnan balra, a Rohonci útra. Balról két sáv érkezik, amiből a külső lefordul a Bem József utcára, igaz, a nem helyieket ez néha meglepi, és az utolsó pillanatban rántják át az autót a belső sávba, és folytatják az útjukat Sé és Torony felé.

A tapasztalatok szerint azonban a feltorlódott kocsisor sofőrjei az enyhe emelkedőt, a balról érkező nagy forgalmat és a szintén bal oldalon "bezavaró" gyalogátkelőhelyet is beleértve ezt csak nagyon lassan tudják megtenni.

Korábbi cikkünkben – laikusként – arra voltunk kíváncsiak, hogy a Perint patak hídjának korlátját a jelenlegi T-profilú helyett át lehet-e cserélni laposra, ami átlátást biztosít az érkező forgalomra, esetleg plexiből megoldható-e a leesés elleni védelem.

A Magyar Közút szerint ezekre nincs lehetőség, válaszuk azt írták, a Stop-tábla elegendő biztosítást jelent a kereszteződésben.

 

A napokban azonban fordulat történt.

A Rohonci út, így a híd is a Magyar Közút kezelésében, azaz állami kézben van, azonban a Bem József utca, valamint az úttest melletti területek már önkormányzati tulajdonúak. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő szerint a kereszteződésben korábban már volt kihelyezve közlekedést segítő tükör, hogy könnyebben lehessen rálátni a Rohonci útra. A választókerület képviselője cikkünk, valamint a környéken élők, közlekedők jelzései nyomán levelet írt a város jegyzőjének, akinek válasza szerint már el is indították az eljárást annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a Rohonci-Bem kereszteződés.

 

A Rohonci u. - Bem u. kereszteződésében a beláthatóságot a Perint patak hídjának átépítésekor kialakított új korlát befolyásolja. A tükör kihelyezésére korábban is kaptunk javaslatot, ezért a Rohonci út kezelőjével, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival a helyszínt megtekintettük, hogy hol a legelőnyösebb az elhelyezése.

A csomóponttal szemben célszerű a tükröt kihelyezni, ott azonban a szűk jádán a gyalogosok közlekedését akadályozza, ezért csak a járda melletti korláton kívül lehet elhelyezni. A helyszín vizsgálatakor azt is megállapíitottuk, hogy a korláton kívül elhelyezett tükörből a gépjárművezetők részére a beláthatóság kis mértékben javítható a másik oldali hídkorlát és a híd túloldalán lévő ív miatt.

A tükör kihelyezését a SZOVA Nzrt-től megrendeltük, beszerzése után a kihelyezéséről azonnal gondoskodunk, így már a téli időszakban lesznek tapasztalataink.

– írja Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője. A tükör mellett azonban az útburkolati jelen is változtatnak majd, kissé előbbre fogják felfesteni azt, igaz, erre a hideg idő miatt már csak jövőre kerül sor.

Megállapításunk szerint a Bem utcai felállási vonal 0,5-0,7 méterrel előrébb történő felfestése is javíthat a beláthatóságon. A régi vonal felmarása után az új felállási vonal felfestése az "Út-híd fenntartási keret" terhére elvégezhető. Az időjárási viszonyok miatt az idei évben erre már nincs lehetőség, leghamarabb 2022áprilisában valósízható meg.

Szólj hozzá!

Győzike: Gratulálok Edina, nincs is jobb a cigány kolbásznál!

Így kommentálta a celeb Kulcsár Edina új párkapcsolatát.

Dobjatok el mindent, íme a Moon Knight új trailere!

Roppant izgalmasnak ígérkezik a Marvel új sorozata.

Ungár Péter: Az Orbán-kormány munkaerőhiányt és megalázóan alacsony kereseteket nyújt szociális ágazatnak

Az ország szociális intézményeiben megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány.

Két autó ütközött a 84-es főúton Sárvárnál, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Egy ember életét vesztette. Teljesen lezárták az érintett szakaszt.

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években még a budai Várban is vett lakást.

Egy Oscar-díjas film művésze lép fel pénteken Szombathelyen

A mindössze 35 éves Christoph Koncz egy 1707-es készítésű ex Brüstlein Stradivarius-on fog játszani a Bartók Teremben.

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.