Tükörrel fogják segíteni a beláthatóságot a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Nagy Donát 2021-11-12 11:32:00
Korábban megírtuk, hogy a Perint patak hídjának korlátja eltakarja a forgalmat. Korlátcsere ugyan nem lesz, de kicsit javítanak a beláthatóságon.

Múlt héten írtunk róla, hogy bár nem kizárólag, de a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésben a tolódás egyik oka az lehet, hogy a Bemből rettentően nehéz balra kifordulni a korlátozott láthatóság miatt.

A Perint patak hídjának korlátja ugyanis teljesen eltakarja az érkező forgalmat.

A kereszteződés „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" KRESZ-táblával biztosított, így elvileg úgyis mindenképpen meg kell állni a felfestett vonalnál, majd óvatosan előrecsorogva már el lehet látni jobbra.

Marad a kilátástalanság a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Aki rendszeresen közlekedik Szombathelyen autóval a Bem József utca felől, az jól tudja már, milyen nehézkes kifordulni onnan balra, a Rohonci útra. Balról két sáv érkezik, amiből a külső lefordul a Bem József utcára, igaz, a nem helyieket ez néha meglepi, és az utolsó pillanatban rántják át az autót a belső sávba, és folytatják az útjukat Sé és Torony felé.

A tapasztalatok szerint azonban a feltorlódott kocsisor sofőrjei az enyhe emelkedőt, a balról érkező nagy forgalmat és a szintén bal oldalon "bezavaró" gyalogátkelőhelyet is beleértve ezt csak nagyon lassan tudják megtenni.

Korábbi cikkünkben – laikusként – arra voltunk kíváncsiak, hogy a Perint patak hídjának korlátját a jelenlegi T-profilú helyett át lehet-e cserélni laposra, ami átlátást biztosít az érkező forgalomra, esetleg plexiből megoldható-e a leesés elleni védelem.

A Magyar Közút szerint ezekre nincs lehetőség, válaszuk azt írták, a Stop-tábla elegendő biztosítást jelent a kereszteződésben.

 

A napokban azonban fordulat történt.

A Rohonci út, így a híd is a Magyar Közút kezelésében, azaz állami kézben van, azonban a Bem József utca, valamint az úttest melletti területek már önkormányzati tulajdonúak. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő szerint a kereszteződésben korábban már volt kihelyezve közlekedést segítő tükör, hogy könnyebben lehessen rálátni a Rohonci útra. A választókerület képviselője cikkünk, valamint a környéken élők, közlekedők jelzései nyomán levelet írt a város jegyzőjének, akinek válasza szerint már el is indították az eljárást annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a Rohonci-Bem kereszteződés.

 

A Rohonci u. - Bem u. kereszteződésében a beláthatóságot a Perint patak hídjának átépítésekor kialakított új korlát befolyásolja. A tükör kihelyezésére korábban is kaptunk javaslatot, ezért a Rohonci út kezelőjével, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival a helyszínt megtekintettük, hogy hol a legelőnyösebb az elhelyezése.

A csomóponttal szemben célszerű a tükröt kihelyezni, ott azonban a szűk jádán a gyalogosok közlekedését akadályozza, ezért csak a járda melletti korláton kívül lehet elhelyezni. A helyszín vizsgálatakor azt is megállapíitottuk, hogy a korláton kívül elhelyezett tükörből a gépjárművezetők részére a beláthatóság kis mértékben javítható a másik oldali hídkorlát és a híd túloldalán lévő ív miatt.

A tükör kihelyezését a SZOVA Nzrt-től megrendeltük, beszerzése után a kihelyezéséről azonnal gondoskodunk, így már a téli időszakban lesznek tapasztalataink.

– írja Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője. A tükör mellett azonban az útburkolati jelen is változtatnak majd, kissé előbbre fogják felfesteni azt, igaz, erre a hideg idő miatt már csak jövőre kerül sor.

Megállapításunk szerint a Bem utcai felállási vonal 0,5-0,7 méterrel előrébb történő felfestése is javíthat a beláthatóságon. A régi vonal felmarása után az új felállási vonal felfestése az "Út-híd fenntartási keret" terhére elvégezhető. Az időjárási viszonyok miatt az idei évben erre már nincs lehetőség, leghamarabb 2022áprilisában valósízható meg.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról