Tükörrel fogják segíteni a beláthatóságot a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Nagy Donát 2021-11-12 11:32:00
Korábban megírtuk, hogy a Perint patak hídjának korlátja eltakarja a forgalmat. Korlátcsere ugyan nem lesz, de kicsit javítanak a beláthatóságon.

Múlt héten írtunk róla, hogy bár nem kizárólag, de a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésben a tolódás egyik oka az lehet, hogy a Bemből rettentően nehéz balra kifordulni a korlátozott láthatóság miatt.

A Perint patak hídjának korlátja ugyanis teljesen eltakarja az érkező forgalmat.

A kereszteződés „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" KRESZ-táblával biztosított, így elvileg úgyis mindenképpen meg kell állni a felfestett vonalnál, majd óvatosan előrecsorogva már el lehet látni jobbra.

Marad a kilátástalanság a Rohonci út és a Bem József utca kereszteződésében Szombathelyen

Aki rendszeresen közlekedik Szombathelyen autóval a Bem József utca felől, az jól tudja már, milyen nehézkes kifordulni onnan balra, a Rohonci útra. Balról két sáv érkezik, amiből a külső lefordul a Bem József utcára, igaz, a nem helyieket ez néha meglepi, és az utolsó pillanatban rántják át az autót a belső sávba, és folytatják az útjukat Sé és Torony felé.

A tapasztalatok szerint azonban a feltorlódott kocsisor sofőrjei az enyhe emelkedőt, a balról érkező nagy forgalmat és a szintén bal oldalon "bezavaró" gyalogátkelőhelyet is beleértve ezt csak nagyon lassan tudják megtenni.

Korábbi cikkünkben – laikusként – arra voltunk kíváncsiak, hogy a Perint patak hídjának korlátját a jelenlegi T-profilú helyett át lehet-e cserélni laposra, ami átlátást biztosít az érkező forgalomra, esetleg plexiből megoldható-e a leesés elleni védelem.

A Magyar Közút szerint ezekre nincs lehetőség, válaszuk azt írták, a Stop-tábla elegendő biztosítást jelent a kereszteződésben.

 

A napokban azonban fordulat történt.

A Rohonci út, így a híd is a Magyar Közút kezelésében, azaz állami kézben van, azonban a Bem József utca, valamint az úttest melletti területek már önkormányzati tulajdonúak. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő szerint a kereszteződésben korábban már volt kihelyezve közlekedést segítő tükör, hogy könnyebben lehessen rálátni a Rohonci útra. A választókerület képviselője cikkünk, valamint a környéken élők, közlekedők jelzései nyomán levelet írt a város jegyzőjének, akinek válasza szerint már el is indították az eljárást annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a Rohonci-Bem kereszteződés.

 

A Rohonci u. - Bem u. kereszteződésében a beláthatóságot a Perint patak hídjának átépítésekor kialakított új korlát befolyásolja. A tükör kihelyezésére korábban is kaptunk javaslatot, ezért a Rohonci út kezelőjével, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival a helyszínt megtekintettük, hogy hol a legelőnyösebb az elhelyezése.

A csomóponttal szemben célszerű a tükröt kihelyezni, ott azonban a szűk jádán a gyalogosok közlekedését akadályozza, ezért csak a járda melletti korláton kívül lehet elhelyezni. A helyszín vizsgálatakor azt is megállapíitottuk, hogy a korláton kívül elhelyezett tükörből a gépjárművezetők részére a beláthatóság kis mértékben javítható a másik oldali hídkorlát és a híd túloldalán lévő ív miatt.

A tükör kihelyezését a SZOVA Nzrt-től megrendeltük, beszerzése után a kihelyezéséről azonnal gondoskodunk, így már a téli időszakban lesznek tapasztalataink.

– írja Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője. A tükör mellett azonban az útburkolati jelen is változtatnak majd, kissé előbbre fogják felfesteni azt, igaz, erre a hideg idő miatt már csak jövőre kerül sor.

Megállapításunk szerint a Bem utcai felállási vonal 0,5-0,7 méterrel előrébb történő felfestése is javíthat a beláthatóságon. A régi vonal felmarása után az új felállási vonal felfestése az "Út-híd fenntartási keret" terhére elvégezhető. Az időjárási viszonyok miatt az idei évben erre már nincs lehetőség, leghamarabb 2022áprilisában valósízható meg.

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.