36 milliárd dollárt kaszál idén a Pfizer a vakcináján

Fehér Buda 2021-11-02 16:30:20
7,5 százalékkal többet, mint azt korábban gondolták.

Javította a koronavírus elleni védőoltásból származó éves bevételi előrejelzését a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, amely sorra köti az új szerződéseket az országokkal, mivel még több vakcinára van szükség, egyfelől az emlékeztető oltások miatt, másrészt engedélyt kaptak a védőoltás alkalmazására újabb korosztályok esetében. A New York-i székhelyű vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy idén várhatóan 36 milliárd dollár bevételre tesz szert a COVID-19 elleni mRNS vakcina forgalmazásából, ami 7,5 százalékkal több az előző előrejelzésnél, írja az MTI.

A koronavírus-világjárvány megfékezésének érdekében példátlan oltási kampányok indultak szerte a világban, a hatalmas keresletnek köszöngetően a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcina a Pfizer 172 éves történetének egyik legsikeresebb termékévé vált. Más vetélytársak, így a Moderna és a Johnson & Johnson gyártási nehézségei ugyancsak hozzájárultak ahhoz, hogy a Pfizernek sikerült erősítenie vezető szerepét a koronavírus elleni védőoltások piacán. Emellett forgalomba hozta az oltóanyag emlékeztető adagjait is, miközben várja az illetékes amerikai hatóság engedélyét az 5 és 11 év közötti gyermekeknél történő oltások beadásáról.

Fotó: MTI/Varga György

A szeptember 31-ével zárult negyedévben a Pfizer bevételei éves összevetésben 134 százalékkal, 24 milliárd 94 millió dollárra emelkedtek. A bevétel legnagyobb szeletét a különböző vakcinák biztosították, az egy évvel korábbi 1,71 milliárd dollárról 14,6 milliárd dollárra nőtt a forgalom értéke. Csak a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából 13 milliárd dollár bevétele keletkezett a Pfizernek, miközben elemzők 10,88 milliárd dollárt vártak. A vállalat adózás utáni nyeresége 8 milliárd 146 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 469 millió dollárral. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 1,42 dollárra rúgott, míg egy évvel korábban 26 centre. Kiigazításokkal számolva az egy részvényre jutó nyereség 1,34 dollár volt a harmadik negyedévben, míg egy évvel korábban 59 centet tett ki.

A Pfizer éves bevételeit a 81,0 milliárd és 82,0 milliárd dollár közötti sávba várja, az egy részvényre jutó hígított nyereség (EPS) egyszeri tételek nélkül 4,13 és 4,18 dollár között alakulhat. Eddig a Pfizer 78,0-80,0 milliárd dolláros bevétel mellett 3,95-4,05 dolláros EPS-re számított. A várakozások további javítását ismét a koronavírus elleni védőoltás kiugró forgalma indokolja, ezt azonban részben ellensúlyozzák a megemelt kutatás-fejlesztési költségek, amelyeket a Covid-19 betegség elleni vakcinákra, vírusölő készítményekre és egyéb mRNS-alapú fejlesztési programokra fordítanak.

A Pfizer részvénye 0,23 százalékos mínuszban, 43,64 dolláron zárta a kereskedést hétfőn a New York-i tőzsdén, ami közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A keddi nyitás előtt bő egy órával 3,02 százalékos pluszban, 44,96 dolláron forognak a részvények az elektronikus kereskedésben. Az elmúlt 52 hét alatt 33,36 és 51,86 dollár között mozgott az árfolyam. A vállalat piaci tőkeértéke meghaladja a 244 milliárd dollárt.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.