Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Farkas Bazsi 2021-10-18 11:19:00
Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.

A múlt héten Győrben robbant a parkolási bomba. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester ugyanis nem csak a fizető parkoló területét terjesztette ki jó néhány utcával, de a lakossági bérletek árát is felnyomta, hatszorosára drágult a belvárosi lakóknak az éves bérlete, 

így az eddigi 3900 forint helyett 25 ezer forint lesz a parkolás a belvárosi ingatlanok előtt. 

Kutatómunkába kezdtünk, hogy megnézzük mi a helyzet a Dunántúl nagyobb városaiban, és azt kell, hogy mondjuk, hogy annak, akinek két autója van még ígyis olcsóbb lesz a pakorlás Győrben, mint Szombathelyen, azzal együtt, hogy

Szombathelyen nem terveznek drágulást a parkolójegyeknél/bérleteknél.

Mindenhol két autóval számolnak, kivéve Szombathelyen

Sopron, Győr, Veszprém, Zalaegerszeg, Székesfehérvár - a környék nagyvárosai, ahol mind kivétel nélkül két autóval számolnak az önkormányzatok akkor, ha a belvárosi lakók lakossági bérletéről van szó. Az egyetlen kivétel Szombathely. 

Itt nem arról van szó, hogy bármelyik városban ingyen adnák a lakossági bérletet, mindenhol fizetni kell érte, de kivétel nélkül minden településen van valami kedvezmény a második autóra is, Szombathelyen azonban teljes áron kell megvásárolnia a lakosoknak a havi bérletet. 

És még mielőtt a belvárosi parkolásban nem jártas olvasók azt gondolnák, hogy a belvárosi lakók ezzel a bérlettel mindenhol ingyen tudnak megállni, gyorsan hozzátesszük, hogy a lakhelyhez kötött lakossági bérlettel mindössze a lakóingatlan közvetlen környezetében parkolhatnak le a sofőrök.

De nézzük, hol, mennyibe kerül a lakossági első és második bérlet

Győr - Kezdjük máris a cikk apropójának szolgáló Győrrel. Itt az a szabály, hogy a lakosok a második autóra a díjzóna havi árának feléért vásárolhatnak bérletet. Vagyis, ha a már felárazott első, 25 ezer és a legdrágább zónabérlet (300 ezer forint/év) felével számolunk, vagyis 150 ezer forinttal, akkor egy évre 175 ezer forintba kerül egy családnak a fizető parkolás.

Sopron - Az első bérlet 4265 forintba kerül egy évre, a másodikért 8535 forintot kell fizetni. Vagyis összesen 12 ezer 800 forintba fáj egy családnak az éves parkolása.

Zalaegerszeg - Az első lakossági bérletet ára jelenleg 3500 forint egy évre, a második autóra 11 ezer forintért lehet bérletet venni. Összesen tehát 14 ezer 500 forintba kerül az éves parkolás.

Veszprém - Az első és a második lakossági bérlet is 12 ezer forintba kerül egy évre. Vagyis egy családnak 24 ezer fortinba kerül egy éves parkolása.

Székesfehérvár - Nem sokat variáltak Fehérváron a lakossági fizető parkolással az első és a második kedvezményes lakossági bérlet is 5000 forintba kerül. Egy évre tehát 10 ezer forintba kerül a parkolás egy háztartásra levetítve. 

Szombathely - Egyetlen lakossági bérletet lehet csak kiváltani, ennek most 5000 forint az éves díja. A második autóra meg kell vásárolni a teljes árú bérletet, semmilyen kedvezmény nem jár rá. Ha valaki a legdrágább bérletet kell, hogy megvegye az egy hónapra 11 ezer forint. Vagyis egy családnak ebben az esetben 137 ezer forintba kerül az éves parkolása. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.