Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Farkas Bazsi 2021-10-18 11:19:00
Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.

A múlt héten Győrben robbant a parkolási bomba. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester ugyanis nem csak a fizető parkoló területét terjesztette ki jó néhány utcával, de a lakossági bérletek árát is felnyomta, hatszorosára drágult a belvárosi lakóknak az éves bérlete, 

így az eddigi 3900 forint helyett 25 ezer forint lesz a parkolás a belvárosi ingatlanok előtt. 

Kutatómunkába kezdtünk, hogy megnézzük mi a helyzet a Dunántúl nagyobb városaiban, és azt kell, hogy mondjuk, hogy annak, akinek két autója van még ígyis olcsóbb lesz a pakorlás Győrben, mint Szombathelyen, azzal együtt, hogy

Szombathelyen nem terveznek drágulást a parkolójegyeknél/bérleteknél.

Mindenhol két autóval számolnak, kivéve Szombathelyen

Sopron, Győr, Veszprém, Zalaegerszeg, Székesfehérvár - a környék nagyvárosai, ahol mind kivétel nélkül két autóval számolnak az önkormányzatok akkor, ha a belvárosi lakók lakossági bérletéről van szó. Az egyetlen kivétel Szombathely. 

Itt nem arról van szó, hogy bármelyik városban ingyen adnák a lakossági bérletet, mindenhol fizetni kell érte, de kivétel nélkül minden településen van valami kedvezmény a második autóra is, Szombathelyen azonban teljes áron kell megvásárolnia a lakosoknak a havi bérletet. 

És még mielőtt a belvárosi parkolásban nem jártas olvasók azt gondolnák, hogy a belvárosi lakók ezzel a bérlettel mindenhol ingyen tudnak megállni, gyorsan hozzátesszük, hogy a lakhelyhez kötött lakossági bérlettel mindössze a lakóingatlan közvetlen környezetében parkolhatnak le a sofőrök.

De nézzük, hol, mennyibe kerül a lakossági első és második bérlet

Győr - Kezdjük máris a cikk apropójának szolgáló Győrrel. Itt az a szabály, hogy a lakosok a második autóra a díjzóna havi árának feléért vásárolhatnak bérletet. Vagyis, ha a már felárazott első, 25 ezer és a legdrágább zónabérlet (300 ezer forint/év) felével számolunk, vagyis 150 ezer forinttal, akkor egy évre 175 ezer forintba kerül egy családnak a fizető parkolás.

Sopron - Az első bérlet 4265 forintba kerül egy évre, a másodikért 8535 forintot kell fizetni. Vagyis összesen 12 ezer 800 forintba fáj egy családnak az éves parkolása.

Zalaegerszeg - Az első lakossági bérletet ára jelenleg 3500 forint egy évre, a második autóra 11 ezer forintért lehet bérletet venni. Összesen tehát 14 ezer 500 forintba kerül az éves parkolás.

Veszprém - Az első és a második lakossági bérlet is 12 ezer forintba kerül egy évre. Vagyis egy családnak 24 ezer fortinba kerül egy éves parkolása.

Székesfehérvár - Nem sokat variáltak Fehérváron a lakossági fizető parkolással az első és a második kedvezményes lakossági bérlet is 5000 forintba kerül. Egy évre tehát 10 ezer forintba kerül a parkolás egy háztartásra levetítve. 

Szombathely - Egyetlen lakossági bérletet lehet csak kiváltani, ennek most 5000 forint az éves díja. A második autóra meg kell vásárolni a teljes árú bérletet, semmilyen kedvezmény nem jár rá. Ha valaki a legdrágább bérletet kell, hogy megvegye az egy hónapra 11 ezer forint. Vagyis egy családnak ebben az esetben 137 ezer forintba kerül az éves parkolása. 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.