Sólyomszem - írta a fél szemére vak egyesületi elnökre a Kapost főszerkesztője, Huszka Imre

Farkas Bazsi 2021-10-18 14:08:47
Az Átlátszónak is dolgozó újságíró szerint ő nem tudta, hogy a férfi fogyatékossággal él. A gúnyt kapó Fejes István azonban azt állítja, hogy Huszka egészen biztosan tisztában volt vele, hogy fél szemére nem lát.

Még szeptember 18-án jelent meg a kaposvári Kapost.hu portál Facebook-oldalán az "Ember a markolókanálban: primitív hazugságokkal próbálja kimosni magát Horváth Ákos az illegális közúti versenyzés botrányából" című cikk posztja. Ehhez szólt hozzá a Kaposváriakért Egyesület elnöke Fejes István.

Fejes aztán nem sokkal kommentjére az oldal nevében kapott választ, amiben az azt író admin Sólyomszemnek nevezte a születésétől fogva egyik szemére látássérült férfit. 

A Kapost impresszumában Huszka Imre szerepel, mint az oldal szerkesztője. Hozzá fordultunk hát, hogy megtudjuk, a kommentet ő írta-e, amennyiben pedig valóban ő volt, úgy tudta-e korábban, hogy Fejes látássérült. A szerkesztőtől egyúttal azt is megkérdeztük, hogy milyen gazdasági társaság áll a kapost.hu kiadói tevékenysége mögött.

Huszka válaszában ragaszkodott hozzá, hogy azt csakis terjedelmében közölhetjük, íme:

„Tisztelt Farkas Balázs! A KAPOS-T Facebook oldalán megjelenő kommentekért „Paizs Lajos" a felelős, akinek a személye az Ön számára nyilván nem ismeretlen, miután ő volt korábban, Ön előtt a szintén Ungár Péter érdekeltségi körébe tartozó kaposvári LMP-s pártpropaganda-oldal, a kpsvr.hu „felelős kiadója".

Az Ön által említett ügyről ennélfogva kevés információm van: Fejes István egészségi állapotáról, miután azt felénk a legszigorúbb magánügynek tekintik, Önnel ellentétben, aki a távoli Szombathelyen meglepő részletek birtokában van, semmit nem tudok. Nekem csupán egy sötét, tekintetet elrejtő szemüvegről vannak emlékeim, melyet futó találkozásaink mindegyikén viselt.

A „Sólyomszem" becenevet, melyen városszerte emlegetik, egészen más miatt kapta tudomásom szerint: 2019-ben, amint azt a KAPOS-T is megírta, egy megbeszélésen lelövéssel fenyegette meg Nadrai Norbertet, aki a kaposvári önkormányzati választáson az egyik vetélytárs, a „Szőlősgazdák" listavezetője volt. A történet a KAPOS-T írásában, melynek állításait az érintett, Fejes István sem cáfolta soha, s amelyeket tanúkkal tudok igazolni, részletesen olvasható:

https://www.kapost.hu/haboru-valasztasi-hirek/

Amint talán ön is tudja, Sólyomszem J. F. Cooper Az utolsó mohikán c. regényének egyik szereplője, aki legendás céllövő tudományáról híres – innen tehát a becenév. Egyebekben, ha Ön Fejes Istvánnak a kaposvári közéletben folytatott kártékony, toxikus tevékenységével kíván részleteiben megismerkedni, szívesen állok rendelkezésére.

Második kérdésére adott válaszom egy fokkal egyszerűbb: semmilyen."

Fotó: kpsvr.hu

Természetesen megkerestük Fejes Istvánt is, aki válaszában ezt írta:

Úgy gondolom, hogy kevés aljasabb dolog van annál, mint amikor valaki egy embertársunk testi hiátusán élcelődik vagy gúnyolódik. Ennél még rosszabb, ha az illető mindezt nagyobb nyilvánosság előtt teszi – például egy ún híroldal mögé rejtőzve – kihasználva, hogy mondandója sok emberhez ér el. 

Nos nyilván engem is mélységesen sértett, amikor a szóban forgó illető „Sólyomszemként” aposztrofálva gúnyolódott rajtam. 

És ha ezt még lehet tovább fokozni, akkor az mindenképpen az, amikor a bocsánatkérés helyett szánalmas magyarázkodásba bonyolódva próbálja menteni a menthetetlent. Nézzük tételesen: 

1. a szemüveg, amit hordok az fényre sötétedő lencsével van ellátva, ami napsütésben valóban sötét, de ha nincs napfény, akkor teljesen átlátszó, zárt térben meg különösen. Huszka Imrével még 2019 tavaszán folytattunk egy bő órás beszélgetést egy kávéházban, ahol egymással szemben méteres távolságban ülve kizárt, hogy ne vette volna észre nyilvánvaló testi hiányosságomat. Azóta is több alkalommal találkoztunk, a választási plakátomon is jól látszik ez, szóval állítása nyilvánvalóan teljesen valótlan.

2. A Sólyomszem gúnynév állítólagos eredetének magyarázata pedig önmagában is szánalmas, annak hivatkozási alapja csupán kitaláció. A Kapos-T írásokban megjelenő számtalan hazugság cáfolata teljesen felesleges erőfeszítés – ez többször bebizonyosodott. Az írója oly mértékben tévedhetetlennek képzeli magát, hogy képtelen bármilyen korrekcióra, és amennyiben valaki ezt mégis megpróbálja, azt kapásból behelyezi a „notórius hazudozó” skatulyába, ahonnan kikerülni lehetetlen. Szóval az, hogy a Kapos-T valamely írását nem cáfoltuk az semmit sem jelent.

Huszka nem csak a Kapost szerkesztője, de az Átlátszó kaposvári tudósítója is. Megkerestük Bodoky Tamást, a lap főszerkesztőjét, hogy megtudjuk, vállalható-e egy olyan munkatárs - még ha külsős tudósító is -, aki személyeskedéssel, gúnyolódással válaszol vissza egy látássérült közéleti szereplőnek.

Bodoky válaszában azt írta, hogy Huszka a megnyilvánulását nem az Átlátszó oldalán, annak nevében tette meg, hanem a saját oldalán írta meg, így ahhoz nekik közük nincsen.  

Az Átlátszó azokért a cikkekért tud felelősséget vállalni, amik nálunk jelennek meg. Azokban garantáltan nincs és nem is lesz személyeskedés, minősítgetés, sértegetés. Ugyanakkor nem gondoljuk azt, hogy rendőrködnünk kellene a vidéki tudósítóink, vagy bárki más privát véleménynyilvánítása, annak esetlegesen kifogásolható stílusa fölött a Facebookon vagy máshol - írta a lap főszerkesztője.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.