Márki-Zay Péter Győrben: az Audi majd alkalmazkodik a zöldülő piaci elvárásokhoz

Pintér Bence 2021-10-12 16:31:00
A Márki-Zay kormány úgy fog működni, mint egy vállalati menedzsment, a Dobrev Klárát támogatóknak azzal kell majd elszámolniuk, hogy Orbánt tartották hatalomban, aki pedig a gyerekek testi fegyelmezésének kérdése miatt nem szavazna rá, az szerinte meg is érdemli Orbán Viktort. Márki-Zay Péterrel Győrben interjúztunk!

Győrben kampányolt hétfőn Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje (ellenfele Dobrev Klára, a DK jelöltje). A hódmezővásárhelyi polgármester fórumán közel száz érdeklődő vett részt, főleg fiatalok, akikkel beszéde után még fél óráig beszélgetett és szelfizett. A fórumról készült videó itt érhető el.

Győrben vagyunk, az ország egyik legprosperálóbb környékén, ami most már egy évtizede inkább jobbra húz. Mit tud ajánlani a győri választóknak?

Azokat a programpontokat, amelyekről a fórumon beszéltem. Felszabadítjuk a gazdaságot. Jogállam, demokrácia helyreállítása. Nem kell elmenekülni ebből az országból: bevezetjük az eurót, kiszámíthatóak lesznek a bérek, nem fogjuk elinflálni a béremeléseket. Az Audinál is emelték a béreket, aztán…

Ha már szóba került az Audi: a város gazdasága eléggé függ az Auditól, de a robbanómotoros autók gyártásának véges a határideje. Miniszterelnökként mit gondol erről az előttünk álló változásról?

Szerintem ezt egyrészt az Audi fogja megoldani, hiszen van itt egy hatalmas gyárcsarnokuk. Tehát ahogy a piac változik, az Audi is fogja követni ezt a változást. A gyártósor elektromos autók gyártására is alkalmas.

Karácsony Gergely visszalépése után az őt támogató pártok, ezen pártok politikusai nem soroltak be automatikusan ön mögé, sőt, többen (mint Hiller István, Nemény András vagy Barabás Richárd) világossá tették, hogy Dobrev Klárát támogatják az előválasztáson. Mennyire fog ez hiányozni a kampányából?

Remélem, hogy enélkül is győzni fogunk. Azzal pedig mindenkinek magának kell elszámolnia, ha Orbán Viktort tartja hatalmon.

Dobrev Klárával sokkal-sokkal nehezebb lesz legyőzni Orbán Viktort. Aki reményt akar, aki igazi változást szeretne ebben az országban, az pontosan tudja, hogy Karácsony Gergelyhez és hozzám kell csatlakozniuk. Azt gondolom, hogy tiszta a lelkiismerettel ez az egyetlen vállalható döntés.

Főleg azt látni, hogy a Karácsony mögött álló baloldali pártok idegenkednek a támogatásától. Gondolt arra, hogy a Momentum mellett Pálinkás Józsefék jobboldali pártjával, vagy akár az összefogáson kívül a szintén jobboldali Polgári Válasszal építsen kapcsolatot?

Az összefogás elindítója vagyok, én voltam az első, aki azt hirdettem, és helyben be is bizonyítottam, hogy működik. Ha a Polgári Válasz külön akar elindulni a 2022-es választáson, akkor nyilvánvalóan nem tudok együttműködni velük. De nagyon sokan támogatnak az összefogáson kívülről is: többek között a Független Kisgazdapárt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, az Új Kezdet vagy a Székely Világszövetség. Vona Gábortól Sneider Tamásig nagyon sokan szólaltak meg a régi jobbikosok közül, több jobbikos alapszervezet támogat aktívan. Ezen felül az MSZP-ben is sok politikus mellettem foglalt állást.

Karácsony Gergely nem csak önálló politikusként, de a Párbeszéd társelnökeként is támogat, nem lehet azt mondani, hogy a Párbeszéd nem támogat. Az elmúlt öt évben – és ez nagyon fontos – akik miniszterelnök-jelöltek voltak: Botka László, Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely mind engem támogatnak.

Csak Gyurcsány Ferenc az, aki Dobrev Klárát támogatja.

Ön mögött egyelőre nem áll egy erős pártszervezet. Miniszterelnökként egyben tudná tartani az ellenzéki szivárványkoalíciót?

Nagyon sok pártpolitikus próbált meg sokpárti koalíció élén vezetni egy várost, és nagyon sok helyen a koalíció feloszlott. Hódmezővásárhely ezzel szemben teljesen egyben van, nálunk nem bomlott meg az ellenzéki egység: van egy szocialista és egy jobbikos képviselőnk, és van nyolc civil. Továbbra is teljes egységben vezetjük a várost. Nekem van bizonyítékom arra, hogy képes vagyok erre.

>>A teljes interjú az Azonnali.hun olvasható, kattints érte ide!<<

Szólj hozzá!

Két meccses eltiltást kapott Holdampf Gergő

A Haladás labdarúgóját a Soroksár elleni meccsen állították ki.

Kanadai válogatott irányítóval pótolta a Győr távozó amerikai kosarasát

Shay Colley érkezik a hét végén váratlanul távozott Aari McDonald helyére.

Szanyi Tibor pártjának képviselője egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártok képviselőit

Az. Ellenzéki. Képviselő. Javaslatára. A Fidesznek nyilván tetszeni fog a javaslat.

Ungár: csak zöld fordulattal csökkenthető a rezsi

Erre pedig az LMP a garancia a politikus szerint.

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, napi hatvan halottal lehet számolni

A járványelemző azt javasolja, hogy a második oltás után legkésőbb 5-6 hónappal kérjük a harmadikat.

Öten haltak meg az M1-esen történt balesetben

Bábolnánál terelik le a forgalmat.

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Józsefvárosban az utcán

A tragédia a Baross utca és a Szigetvári utca sarkán történt.

300 kiló szemetet szedtek össze a szombathelyi Nagyszálló tövéből

Két és fél órába telt a járda megtisztítása. A keletkezett költségeket a város ki fogja számlázni az épület tulajdonosának.

Rigában folytatná jó sorozatát a Falco

Idegenbeli rangadó vár a BL-ben a sárga-feketékre.

Orosz jobbszélsőt igazolt a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

A szlovén Aneja Beganovic-csal azonban szerződést bontott a klub.

Elpusztult a világ legidősebb orrszarvúja

A testét bebalzsamozzák és kiállítják egy tudományos múzeumban.

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

van még itt cikk a témában: