Márki-Zay Péter Győrben: az Audi majd alkalmazkodik a zöldülő piaci elvárásokhoz

Pintér Bence 2021-10-12 16:31:00
A Márki-Zay kormány úgy fog működni, mint egy vállalati menedzsment, a Dobrev Klárát támogatóknak azzal kell majd elszámolniuk, hogy Orbánt tartották hatalomban, aki pedig a gyerekek testi fegyelmezésének kérdése miatt nem szavazna rá, az szerinte meg is érdemli Orbán Viktort. Márki-Zay Péterrel Győrben interjúztunk!

Győrben kampányolt hétfőn Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje (ellenfele Dobrev Klára, a DK jelöltje). A hódmezővásárhelyi polgármester fórumán közel száz érdeklődő vett részt, főleg fiatalok, akikkel beszéde után még fél óráig beszélgetett és szelfizett. A fórumról készült videó itt érhető el.

Győrben vagyunk, az ország egyik legprosperálóbb környékén, ami most már egy évtizede inkább jobbra húz. Mit tud ajánlani a győri választóknak?

Azokat a programpontokat, amelyekről a fórumon beszéltem. Felszabadítjuk a gazdaságot. Jogállam, demokrácia helyreállítása. Nem kell elmenekülni ebből az országból: bevezetjük az eurót, kiszámíthatóak lesznek a bérek, nem fogjuk elinflálni a béremeléseket. Az Audinál is emelték a béreket, aztán…

Ha már szóba került az Audi: a város gazdasága eléggé függ az Auditól, de a robbanómotoros autók gyártásának véges a határideje. Miniszterelnökként mit gondol erről az előttünk álló változásról?

Szerintem ezt egyrészt az Audi fogja megoldani, hiszen van itt egy hatalmas gyárcsarnokuk. Tehát ahogy a piac változik, az Audi is fogja követni ezt a változást. A gyártósor elektromos autók gyártására is alkalmas.

Karácsony Gergely visszalépése után az őt támogató pártok, ezen pártok politikusai nem soroltak be automatikusan ön mögé, sőt, többen (mint Hiller István, Nemény András vagy Barabás Richárd) világossá tették, hogy Dobrev Klárát támogatják az előválasztáson. Mennyire fog ez hiányozni a kampányából?

Remélem, hogy enélkül is győzni fogunk. Azzal pedig mindenkinek magának kell elszámolnia, ha Orbán Viktort tartja hatalmon.

Dobrev Klárával sokkal-sokkal nehezebb lesz legyőzni Orbán Viktort. Aki reményt akar, aki igazi változást szeretne ebben az országban, az pontosan tudja, hogy Karácsony Gergelyhez és hozzám kell csatlakozniuk. Azt gondolom, hogy tiszta a lelkiismerettel ez az egyetlen vállalható döntés.

Főleg azt látni, hogy a Karácsony mögött álló baloldali pártok idegenkednek a támogatásától. Gondolt arra, hogy a Momentum mellett Pálinkás Józsefék jobboldali pártjával, vagy akár az összefogáson kívül a szintén jobboldali Polgári Válasszal építsen kapcsolatot?

Az összefogás elindítója vagyok, én voltam az első, aki azt hirdettem, és helyben be is bizonyítottam, hogy működik. Ha a Polgári Válasz külön akar elindulni a 2022-es választáson, akkor nyilvánvalóan nem tudok együttműködni velük. De nagyon sokan támogatnak az összefogáson kívülről is: többek között a Független Kisgazdapárt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, az Új Kezdet vagy a Székely Világszövetség. Vona Gábortól Sneider Tamásig nagyon sokan szólaltak meg a régi jobbikosok közül, több jobbikos alapszervezet támogat aktívan. Ezen felül az MSZP-ben is sok politikus mellettem foglalt állást.

Karácsony Gergely nem csak önálló politikusként, de a Párbeszéd társelnökeként is támogat, nem lehet azt mondani, hogy a Párbeszéd nem támogat. Az elmúlt öt évben – és ez nagyon fontos – akik miniszterelnök-jelöltek voltak: Botka László, Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely mind engem támogatnak.

Csak Gyurcsány Ferenc az, aki Dobrev Klárát támogatja.

Ön mögött egyelőre nem áll egy erős pártszervezet. Miniszterelnökként egyben tudná tartani az ellenzéki szivárványkoalíciót?

Nagyon sok pártpolitikus próbált meg sokpárti koalíció élén vezetni egy várost, és nagyon sok helyen a koalíció feloszlott. Hódmezővásárhely ezzel szemben teljesen egyben van, nálunk nem bomlott meg az ellenzéki egység: van egy szocialista és egy jobbikos képviselőnk, és van nyolc civil. Továbbra is teljes egységben vezetjük a várost. Nekem van bizonyítékom arra, hogy képes vagyok erre.

>>A teljes interjú az Azonnali.hun olvasható, kattints érte ide!<<

Szólj hozzá!

LMP: A kormány nem tudja megindokolni a szélenergia betiltását

A zöld párt szerint a szélenergia a leginkább környezetbarát energiatermelési technológia.

Úgy néz ki lesz Wagner András sétány Szombathelyen, csak nem ott, ahol eredetileg tervezték

A Csónakázó-tó sétánya kapja meg a volt polgármester nevét.

Elbocsátási hullám sújtja a KESMA és a Mediaworks több megyei lapját is

A Vas Népét is kiadó cégek a Délmagyar szerkesztőségének felét már elküldték.

392 forintot kértek reggelre egy euróért

Közel a történelmi mélypont.

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Sokan Románián keresztül érkeztek.

Jelentős méretű aszteroida közelíti meg a Földet pénteken

Az égitestet a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolják, azonban becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani. 

Példátlan természeti csapás érte Kaposvárt

Több milliárd forintos lehet a kár a tegnapi vihar miatt.

Zivatarveszély Győr-Moson-Sopron és Vas megyében

A két megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egy korszak vége: eltávolították New York utolsó fizetős telefonfülkéjét is

A New York-i Városi Múzeumba szállítják majd, ahol az Analog City című új kiállításon látható lesz.

Világbajnokságon védheti a junior válogatott kapuját az SZKKA fiatal kapusa

Christe Dalma nagyon szeretne bizonyítani a szlovéniai U20-as világbajnokságon.

Barnamacit láttak Acsa és Püspökhatvan között

A Pilisi Parkerdő vadkamerákat helyezett ki a medve figyelésére. Ha élőben látjuk, inkább kerüljük vele a szemkontaktust.

Kitört egy tengeralatti vulkán a Föld egy olyan részén, ahol mutáns cápák vadásznak

Egy rossz sci-fi is kezdődhetne így, de a NASA számolt be a kitörésről.

Megszólaltak a szakértők a kunhegyesi fideszes polgármester 18 éves feleségének korábbi terhességéről

A szociálpszichológus szerint az ilyen fiatal lányok a bizonytalanság, a lecsúszás elől inkább belemenekülnek egy házasságba.

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve díjat nyert Cannes-ban

A Marad az űr a második magyar filmterv, amelyik megnyerte ezt a díjat.

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, mert a Momentum nem akarta megszavazni a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek

A Momentum a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem akarja megszavazni a kinevezést.