Idén is a győri Dongóban buliztak a neonácik

Papp László Tamás 2021-10-12 13:38:00
A szórakozóhely illetékese nem kívánt nyilatkozni. Pedig a rendezvényen látható horogkeresztes zászló azért felvet egy-két kérdést. S tavaly is volt már itt egy ugyanilyen témájú koncert.

Tavalyi riportunkban is beszámoltunk róla, hogy a DONGÓ Live Music Hall nevű, a győri Puskás Tivadar utca 8. szám alatti szórakozóhelyre hirdette meg neonáci együttesek (Tar Had, Archívum, Kitörés) koncertjét a C18 nevű szervezet a Légió Hungária honlapján.

Idén is ugyanide szervezett koncertet szeptember 11-re a C18 Hungary. Melyet ezúttal nem hirdettek meg, de az AntifaInfo Budapest Facebook-oldal kiszúrta az eseményről utólag beszámoló blogbejegyzést.

Neonáci együttesek koncertjét hirdették meg egy győri szórakozóhelyre

„A szombati koncert helyszíne: DONGÓ Live Music Hall 9027 Győr, Puskás Tivadar utca 8." - közölte egy C18 nevű szervezet a Légió Hungária honlapján. „A C18 a Combat 18 rövidítése. A „combat" csatát jelent, a „18" az ábécé első és nyolcadik betűjét jelöli: „a" és „h", azaz Adolf Hitler.

„A C18 a Combat 18 rövidítése. A „combat” csatát jelent, a „18” az ábécé első és nyolcadik betűjét jelöli: „a” és „h”, azaz Adolf Hitler. A Combat 18-at a neonáci – nevét a Hitlerjugend jelmondatából származtató – Vér és Becsület (Blood & Honour) katonai szárnyaként emlegetik.
A nemzetközi hálózat helyi csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel. A Combat 18-at régebben még a magyar szélsőjobboldal is vállalhatatlannak tartotta, tagjait többször felkérték, hogy maradjanak távol rendezvényeiktől.”

írta 2018 februárjában a Népszava.

Az akkor (és részben idén is) fellépő együttesek munkássága is sokatmondó. A Tar Had Szálasi Ferencről énekelt. Az Archívum nevű, ugyancsak itt játszó zenekar 1992-ben, Kelenföldön alakult.

„A zenekar valamint a Valhalla és a Nemzeti Front ellen 1998-ban indult eljárás. A Viking-klubban ezért léptek fel símaszkban. Ítélet 2000-ben született. A zenekar tagjait felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, eltiltották a nemzetiszocialista rendezvényektõl, és rendõri felügyelet alá helyezték õket; más szóhasználatban pártfogót rendeltek melléjük. 2004-ben született meg a Viking-ügyben az ítélet, melyben az Archívum tagjait felmentették.”

írja róluk a rockerek.hu.

Az Archívum további számai: Betiltott dalok, Dalol a nyilas sereg, Leszámolás, Védd magad, Brutális támadás.

A Kitörés nevű zenekar ugyancsak fellépett az ajánló szerint. Egyik számuk címe: Ian Stuart Donaldson.

"Hail Ian Stuart! Hail Blood&Honour!"

– írták a tavalyi koncertet hirdető oldalon.

Az idei, szeptember 11-i Ian Struart Donaldson emlékkoncerten a C18 blogoldala szerint a Tar Had és az Archívum megint fellépett.

S a Vendetta nevű zenakar, akiknek dalaihoz a címüket látva - Vér és becsület, Végső megoldás, Fajkeveredés, Hitler Jugend - aligha kell kommentár.

A C18, valamint a Blood and Honour közös blogoldalán az is kiderül, ki volt a nyíltan nemzetiszocialista és rasszista Ian Stuart Donaldson, akinek emlékére megtartották a rendezvényt. 

Zenekarával a Skrewdriverrel világszerte tömegeket ismertetett meg és vonzott a nemzetiszocializmus táborába. Igényes zenéjével szólt, és szól hozzánk a mai napig is a fehér faj felsőbbrendűségéről; a dicső európai kultúráról; a szabadságról; a minket érő elnyomásról; a harc és az összefogás szükségességéről

– szól a koncertbeszámoló.

Idén a koncert helyét nem hirdették meg. De az AntifaInfo Budapest Facebook-oldal posztja szerint

Győrben a Dongó a legnagyobb rock-klub. Ennek megfelelően sokszínű a kínálat, de van olyan program, amit még ők is titkolnak: rendszeresen tartanak ott náci rendezvényeket. 2020. szeptemberében „légióhungária”, „bloodandhonour” és „c18” közös nevében – ezek jelentős személyi átfedéssel működő náci csoportok – szerveztek koncertet. A Dongó már akkor sem hirdette, de a szervezők honlapján megadták a helyszínt

– írják.

A helyi sajtó beszámolt róla, ezért 2021-ben már a nácik sem adták meg a pontos helyszínt. De a Dongó készséggel állt rendelkezésükre, így 2021. szeptember 11-én horogkeresztekkel dekorált náci rendezvényre került sor a koncertteremben

– teszik hozzá. S valóban: a már idézett blogoldalon közölt egyik fotón jól látszik az önkényuralmi jelkép, ahogy a DONGÓ Live Music Hall felirat is. 

Fotó az idei koncertről.

Fotó: 318hungary.blogspot.com

Lehet azzal védekezni, hogy csak pénzért adják ki a helyet, de az a helyzet, hogy az a koncertterem, az a hely, ami befogadja a nácikat az ezzel a befogadással támogatja a náci tömeggyilkosok utódait. A Dongó, amíg beengedi a nácikat, addig náci-támogató hely marad

– zárul a poszt.

Úgy tavaly, mint idén írásban, aztán telefonon kerestük meg a szórakozóhelyet.

Fotó az idei koncertről.

Fotó: 318hungary.blogspot.com

2020 szeptemberében közölt riportunknál az első megkeresésre még felvették a telefont. Kérdésünkre, hogy van-e ott ilyen rendezvény, a hely telefonos elérhetőségén utolért személy (aki állítása szerint nem a hely vezetője) kitérő választ adott. Azt mondta, hogy zártkörű rendezvény lesz. Mikor rákérdeztünk, hogy ez a konkrét rendezvény azonos-e a zártkörűvel, azt az illető tagadta.

Fotó az idei koncertről.

Fotó: 318hungary.blogspot.com

Ennek az információnak ellentmondott, hogy a Légió Hungária honlapján akkor ezt a helyet hirdették.

A helyszínen járva pedig a 19 órás kapunyitás után oda siető fekete ruhás fiatalokról készítettünk fotót.

A tavalyi koncertre igyekvők.

Fotó: Papp László Tamás

Írásban újból feltettük nekik a kérdést: a zártkörű rendezvény, és a fent említett koncert ugyanaz-e? A 20 órától kezdődő rendezvény nyilvános vagy zárt? Illetve tudtak-e a fenti szervezetek politikai, világnézeti jellegéről? De nem válaszoltak, illetve ekkor már hiába kerestük őket telefonon.

Az idei rendezvénnyel kapcsolatban is megkerestük a szórakozóhelyet. Arról kérdezük őket:

Mi a véleményük arról, hogy a Facebook-poszt alapján a Dongó egy, nyíltan rasszista, neonáci, önkényuralmi jelképet használó szervezet rendezvényének adott helyet?

Mi az álláspontjuk az ügyben született elítélő állásfoglalásról? Kívánják-e azt kommentálni, arra reagálni?

A DONGÓ az írásos megkeresésünkre nem reagált, s telefonon is elzárkóztak a nyilatkozattól. Ha mégis reagálnának, frissítjük a cikket.

Nem csak e koncert kapcsán írtunk a győri neonáci szervezetekről. Idén áprilisban a Légió Hungária Győr bombázására emlékezett.

Viszont a rendezvényt korábban pont az akkori járványügyi korlátozásokra hivatkozva mondták le, illetve a rendőrség felé be se jelentették.

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysághoz az Ön által említett rendezvénnyel kapcsolatban, illetve az elmúlt időszakban - tekintettel a tavalyi évben kezdődő járványhelyzet miatt a kormányzat által elrendelt gyülekezési tilalomra - nem érkezett rendezvényekkel kapcsolatos bejelentés, illetve kérelem, valamint rendőri intézkedésre sem került sor e tárgykörben”

– írta akkor érdeklődésünkre a rendőrség.

A neonácik először lemondták a Győr bombázására való megemlékezést, aztán mégis megtartották

Hétvégi cikkünkben számoltunk be róla, hogy az egyik vezetőségi tagjuk által a Black Lives Matter-szobor ledöntésében is részt vevő, valamint tavaly Győrbe neonáci koncertet hirdető Légió Hungária a járványhelyzetre hivatkozva lemondta a Győr 1944. április 13-i bombázására való megemlékezést. „A szombati koncert helyszíne: DONGÓ Live Music Hall 9027 Győr, Puskás Tivadar utca 8."

A szervezet honlapjára kikerült fotón (lásd fent) jól látszott, hogy a résztvevők száma meghaladja a 10 főt.

„A Légió Hungária honlapján szereplő - és az Ön által észrevételezett - eseményről készült bejegyzést további vizsgálat lefolytatása érdekében az illetékes Győri Rendőrkapitányság részére megküldtük”

– közölte a főkapitányság akkor a válaszában. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.