A Fidesz szerint adót emeltek a "baloldali önkormányzatok", most kiderül, hogy mi igaz ebből

ugytudjuk.hu 2021-10-11 07:20:00
Nem lőjük le a poént.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára cstütörtökön azt mondta: a járvány alatt a baloldali vezetésű települések ahelyett, hogy segítették volna a vállalkozásokat, adókat emeltek. 

Mivel kiváncsiak voltunk ezekre az állítólagos adóemelésekre, ezért megkerestük a szombathelyi önkormányzatot, mi az ő álláspontjuk ennek kapcsán.

"A kormány még 2020 decemberében tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek, vagy módosítsanak adószabályaikon, vagyis Zsigó Róbert állítása már csak emiatt sem helytálló"

- közölték érdeklődésünkre.

Ezzel szemben - mint írják - Szombathely városvezetése dr. Nemény András polgármester döntései alapján az alábbi módokon segítette a helyi vállalkozásokat:

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került, helyi érdekeltségű vállalkozások segítése érdekében módosította a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet,

"Ezzel megteremtette a lehetőségét az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kedvezmény megadásának a közterület azon használói részére, akik a jelen helyzetben tevékenységüket szüneteltetik, de építményüket, vendéglátó előkertjüket, árusító standjukat nem bontották el. Azon közterület-használók számára, akik bejelentették a veszélyhelyzetre tekintettel a közterület-használatuk szüneteltetését, ám építményüket, vendéglátó előkertjüket, árusító standjukat nem bontották el, és a Rendeletben foglalt egyéb feltételeknek megfelelnek, polgármester úr 2020. április 1. napjától biztosította a kedvezményes közterület-használati díjat."

Hozzátették: a kormány – későbbi – intézkedése szerint pedig május 4-től augusztus 31-ig lett ingyenes a terasz-használat 2020-ban.

Mint írják: a városvezetés a helyi vendéglátósok képviselőivel személyesen is egyeztetett a városházán januárban, ugyanis "az akkor már nagyon nehéz helyzetbe került szektort a szintén nehéz helyzetben lévő önkormányzat is megpróbálta segíteni". Ennek jegyében döntött a 2021-es évben a teraszokat érintő közterület-használati díjak elengedéséről, mely megelőzte a kormány erre vonatkozó hasonló döntését.

Végül tájékoztatásuk szerint a Savaria Napok és Borfesztiválon az önkormányzat kedvezményes kitelepülési lehetőséget biztosított a helyi vállalkozásoknak, a városi médiafelületeken pedig külön reklámkampányt folytattak a helyi vállalkozók segítésére.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.