A Fidesz szerint adót emeltek a "baloldali önkormányzatok", most kiderül, hogy mi igaz ebből

ugytudjuk.hu 2021-10-11 07:20:00
Nem lőjük le a poént.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára cstütörtökön azt mondta: a járvány alatt a baloldali vezetésű települések ahelyett, hogy segítették volna a vállalkozásokat, adókat emeltek. 

Mivel kiváncsiak voltunk ezekre az állítólagos adóemelésekre, ezért megkerestük a szombathelyi önkormányzatot, mi az ő álláspontjuk ennek kapcsán.

"A kormány még 2020 decemberében tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek, vagy módosítsanak adószabályaikon, vagyis Zsigó Róbert állítása már csak emiatt sem helytálló"

- közölték érdeklődésünkre.

Ezzel szemben - mint írják - Szombathely városvezetése dr. Nemény András polgármester döntései alapján az alábbi módokon segítette a helyi vállalkozásokat:

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került, helyi érdekeltségű vállalkozások segítése érdekében módosította a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet,

"Ezzel megteremtette a lehetőségét az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kedvezmény megadásának a közterület azon használói részére, akik a jelen helyzetben tevékenységüket szüneteltetik, de építményüket, vendéglátó előkertjüket, árusító standjukat nem bontották el. Azon közterület-használók számára, akik bejelentették a veszélyhelyzetre tekintettel a közterület-használatuk szüneteltetését, ám építményüket, vendéglátó előkertjüket, árusító standjukat nem bontották el, és a Rendeletben foglalt egyéb feltételeknek megfelelnek, polgármester úr 2020. április 1. napjától biztosította a kedvezményes közterület-használati díjat."

Hozzátették: a kormány – későbbi – intézkedése szerint pedig május 4-től augusztus 31-ig lett ingyenes a terasz-használat 2020-ban.

Mint írják: a városvezetés a helyi vendéglátósok képviselőivel személyesen is egyeztetett a városházán januárban, ugyanis "az akkor már nagyon nehéz helyzetbe került szektort a szintén nehéz helyzetben lévő önkormányzat is megpróbálta segíteni". Ennek jegyében döntött a 2021-es évben a teraszokat érintő közterület-használati díjak elengedéséről, mely megelőzte a kormány erre vonatkozó hasonló döntését.

Végül tájékoztatásuk szerint a Savaria Napok és Borfesztiválon az önkormányzat kedvezményes kitelepülési lehetőséget biztosított a helyi vállalkozásoknak, a városi médiafelületeken pedig külön reklámkampányt folytattak a helyi vállalkozók segítésére.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.

Ferenc pápa által aláírt vatikáni mezt kapott Messi

Tavaly októberben az argentin aranylabdás küldött egy általa dedikált PSG-mezt a pápának.

Még csak most fontolgatják, hogy a covid-gyorsteszt hatósági áras legyen

A Gazdasági Versenyhivatalnak öt covid-hullám kellett hozzá, hogy javaslatot tegyenek a kormánynak, miközben sok országban lassan két éve ingyenesek a tesztek.

Vb-bronzérmes dán játékos érkezhet a Győri Audi ETO KC-hoz

Line Haugstednek sajtóhírek szerint már csak az orvosi vizsgálatok vannak hátra.

A BKV szerint emberi mulasztás okozhatta a hétvégi metróbalesetet

Az egyik metrószerelvény tilos jelzésre indult el.

Egy szombathelyi nő megfenyegette a gyermekét nevelő gyámot

Csak felügyelet mellett láthatta gyermekeit, ahol inkább saját sérelmeivel volt elfoglalva, és egyre indulatosabbá is vált.

Játék! Mi az: a focistáknak ingyenes, az embereknek fizetniük kell érte?

A sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezik a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.