Több mint 3,5 milliárd forintból fejlesztették a Rába-völgy árvízvédelmét

ugytudjuk.hu 2021-10-05 14:01:00
A folyó teljes magyarországi szakaszát érintette Szentgotthárdtól Győrig.

Több mint 3,5 milliárd forintot fordítottak a Rába-völgy árvízvédelmi fejlesztésére európai uniós és hazai források felhasználásával - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A fejlesztés - amely kilenc különböző helyszínen zajlott - a Rába folyó teljes magyarországi szakaszát értintette Szentgotthárdtól Győrig - írták a közleményben.

A projekt célja az volt, hogy komplex árvízvédelmi fejlesztésekkel javuljon a Rába völgyében élők épített és természeti környezetének árvízvédelmi biztonsága.

A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel az árvízvédelmi művek biztonságosabbá, az árvízkárok sikeresebben megelőzhetővé válnak, ami kedvezően hat a térség gazdaságára, hiszen a biztonság alapfeltétele egyebek között a turizmus fejlődésének és  a településfejlesztési törekvéseknek is.

A vízügyi szakemberek részletezése szerint a szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon, Szentgotthárd belterületén a Rába bal partján 739 méter hosszúságban megerősítették a támfal vastagságát, illetve új vasbeton támfal is épült. A folyó jobb partján 110 méter, továbbá a Lapincs jobb parti védtöltésének 180 méter hosszúságú szakaszán magasították és megvastagították a töltést, valamint a két zsilipet is átépítették.

A körmendi folyószakaszon  382 méter hosszúságban szintén vasbeton támfal épült, illetve 741 méter hosszan erősítették meg a támfalakat. Az úgynevezett Büdös-árok keresztezésénél új szivattyútelep épült, illetve a 86-os számú főúton a Rába híd alatt a környezet rendezésével, padkasüllyesztéssel javították a meder vízelvezető képességét.

A sárvári árvízvédelmi szakaszon a Rába bal parti védtöltése mentén, az Aranyos-éri zsilipnél mobil szivattyúk elhelyezésére alkalmas szivattyúállást alakítottak ki.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozó Pápoc, Ostffyasszonyfa és Kenyeri településeken 6400 méter hosszan épült meg állandó árvízvédelmi töltés, Csöngén és Kemenesszentpéteren pedig tereprendezéssel alkalmi védekezésre alkalmas magaspartokat alakítottak ki - tájékoztattak.

Győr belterületén a Rába bal parti töltése mellett elkészült az a mentett oldali szivárgó kútsor, amely árvízi helyzetben csökkentheti a talajvizet.

A projekt során a szentgotthárdi gátőrház, illetve a körmendi és sárvári védelmi központ is megújult, az árvízvédelmi beruházás részeként korszerűsítették az észlelőhálózatot, átépítették a körmendi és a sárvári vízmércét, szenzoros távmérő állomásokat, hidakra szerelhető radaros távmérő vízszintregisztráló eszközöket és lapvízmércék telepítettek.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.