Karácsony és Márky-Zay: még nem dőlt el, ki lép vissza

Papp László Tamás 2021-10-04 17:48:00
Azt kérik az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy mindkettejük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett.

Hódmezővásárhelyen tárgyalt hétfőn Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulójában történő együttműködésükről. A bő négy órás egyeztetés után együtt álltak ki a sajtó elé a Polgármesteri Hivatal előtt, de csak egy rövid nyilatkozatot mondtak, kérdezni nem lehetett – írja a Telex.

„Az ellenzéki előválasztáson két olyan jelölt indult, aki már legyőzte a Fideszt, és aki tudott már ezeknek a pártoknak az élén kormányozni, ezért nagyon sok mindenben közös a gondolkodásunk”

– mondta Karácsony Gergely a portál szerint.

Garanciát adnának a szavazóknak, hogy a programpontjaik és azok az erkölcsi, illetve politikai célok, amiket fontosnak tartanak, megvalósulnak kormányon. A garancia az lesz Karácsony szerint, hogy elhatározták, az előválasztási és országgyűlési kampányt, valamint a kormányzást is megosztják egymás között Márki-Zay Péterrel.

Arról azonban még nem döntöttek, hogy ki lépjen vissza a másik javára, azaz ki legyen kettejük közül a miniszterelnök-jelölt és ki a helyettese – számol be a Telex.

Úgy fognak indulni a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele. Azt kérik az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy mindkettejük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt.

Karácsony arról is beszélt, hogy 2022 után szeretnének együtt kormányozni, egyikük a miniszterelnök lesz, másikuk pedig a kormány második embere. A kölcsönös garanciát azzal akarják biztosítani, hogy a két szereplő között egyetértési jogot tartanak fenn, azaz mindenben közösen döntenek. Olyan kormányzati struktúrát alakítanának ki a hat párttal, amelyben mindketten megkerülhetetlenek.

Kezdeményezni fogják a többi pártnál, hogy hozzanak létre egy közjogi tanácsadó testületet Magyarország vezető alkotmányjogászaival, akik segíteni fogják őket abban, hogy helyreállítsák az alkotmányosságot Magyarországon. Abban is megállapodtak, hogy közös minimumprogramot hoznak létre, ami nem ellentétes a hat párt által létrehozott közös programmal, de közös kormányzásuk legfontosabb pilléreit tartalmazza. A következő 24 órában egyeztetnek még erről.

Karácsony bejelentette, hogy egy közjogi egyeztető tanácsot hoznak létre az új alkotmány létrehozására. Ez Márki-Zay Péter szerint garancia lesz, hogy „soha többé ne lehessen a demokráciát Magyarországon kisiklatni, mint Orbán Viktor tette 2010 után” és ne lehessen diktatúrát kiépíteni.

„Megértettük, hogy csak együtt tudunk előválasztást és választást nyerni”

– mondta Márki-Zay Péter. Arról is beszélt, hogy ők nemcsak azt a 47 százalékot képpviselik, akik az első fordulóban rászavaztak, hanem ugyanúgy a Jobbik és a Momentum szavazóit, de várják a DK-sokat is. Állítása szerint garanciát adnak Dobrev Klára szavazóinak, hogy lesz elszámoltatás, Polt Péter nem maradhat a helyén, és helyreállítják a sajtószabadságot.

Több fontos részletkérdésben megállapodtak a hétfői tárgyaláson – folytatta az MMM miniszterelnök-jelöltje.

Ilyen például egy Hadházy Ákos által vezetett elszámoltatási szervezet létrehozása, amely a 2010 előtti korrupciós ügyeket is feltárná.

Megegyeztek abban is, hogy megtartsák a családtámogatási rendszert. A nemzetpolitika is fontos lesz a szövetségüknek. A további megállapodásokat írásban fogják rögzíteni. Márki-Zay Péter

Felmerült az is, hogy skandináv mintára 2+2 évben megosztani a miniszterelnökséget, de Magyarországon erre még nem volt precedens. Abban viszont megállapodtak, hogy konszenzus nélkül nem lesz döntés az új kormányban – derül ki a Telexen.

Szólj hozzá!

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével már nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A helyzet csupán akkor változhat jó irányba, ha megfelelően kezelik a klímaváltozás okozta gondokat.