És most csend, vagy mehettek vissza a balettbe ugrálni!

Nagy Donát 2021-10-02 17:56:42
10 érdekesség a ma 35 éves Macskafogóról.

1986. október 2-án mutatták be Magyarország azóta kultikussá vált rajzfilmjét, a Macskafogót - emlékszik meg a világ egyik legjobb animációs filmjéről az IGN. A mára egyértelműen klasszikus művet nem volt egyszerű elkészíteni, ám azóta generációk nőttek fel rajta és immáron 35 éve idézik szállóigévé vált mondatait.

Eme alkalomból a lap összeszedett 10 érdekes tényt az alkotásról:

1. A 4 gengszter
Még tervben sem volt a kémfilm-paródia ötlete, amikor Nepp József rajzfilmrendező szembetalálkozott a Manhattan Transfer - Four Brothers, azaz Négy Fivér című számával. A dal annyira megtetszett neki a Four Brothers, hogy mindenképpen szeretett volna egy olyan filmet készíteni, amiben ez a dal valamilyen formában szerepelhet. Ez lett a 4 gengszter, amit a bérgyilkos patkányok adnak elő. 

Macskafogó - A négy gengszer

Megjelenés éve: 1986kalandfilmkémfilmRendező Ternovszky BélaForgatókönyvíró Nepp JózsefZene ...


2. Anyakönyvezés
A film főhősét is azért nevezték el Grabowskinak, mert akkoriban divatos volt Amerikában is a kissé lengyel-cseh hangzású névvel ellátni a főszereplőt. 

3. Valuta
A kezdeti financiális problémákat egy kanadai és egy német producer közreműködése oldották meg, az előbbinek azonban komoly elvárásai voltak. Először amerikai filmes szakembereket hozatott, mert nem bízott a magyarok munkájában, majd kikötötte, hogy semmilyen vér nem lehet a Macskafogóban. Később attól tartott, hogy a túl negatív ábrázolásuk miatt a gyerekek megutálják a macskákat, ezért mindenképpen bele kellett szuszakolni egy lánymacskát is a filmbe. Ez lett Safranek kislánya, Cathy, aki szeretett egerekkel barátkozni. 

MACSKAFOGÓ /részlet / "Mint az közismert"

Na látja Grabovszky megy ez!- Az asztallapot akartam.- Bejön hozzánk egy generál szervízre és egy hét alatt rendbe hozzuk- Reménytelen Mr. Poljakov, valami...

4. Grabowski egy robot?
A rendező nagyon szerette a túlzóan erős hősfigurákat, így a film végén azt akarta megmutatni, hogy Grabowski valójában egy robot, aki Chino-sannal egy dugalj segítségével lettek volna egymáséi. 

5. Oscar-jelölési kísérlet
Mivel a nyolcvanas években inkább gyerekmesének tartották az animációs filmeket és 2002-ig nem volt külön kategóriája az Oscaron, hazánk a Legjobb külföldi film kategóriában nevezte a Macskafogót, azonban végül nem került be a jelöltek közé. Megjegyzés: az első "a legjobb animációs film" díj nyertese: a 2001-es Shrek volt.

Macskafogó - Miu - Mi újság?

A Macskafogó 1986-ban bemutatott egész estés magyar-német-kanadai rajzfilm, amelynek rendezője Ternovszky Béla. A producere Kunz Román, az írója Nepp József,...

6. A figurák kicsit Disney-sek
Maros Zoltán, a film figuráinak a tervezője érdekes módon a Macskafogó után távozott a Pannónia Filmstúdiótól. A Pityke őrmesterről is ismert filmes a Disney párizsi stúdiójában folytatta tovább munkáját, ahol olyan filmeknél működött közre, mint A Notre dame-i toronyőr, a Herkules vagy a Tarzan.

7. A folytatás
Egy 2007-es interjúban a rendező elárulta, hogy nem is inkább a Pannónia Filmstúdió rendszerváltás utáni csődje bírt visszatartó erővel, hanem egyszerűen nem akartak a történetnek folytatást készíteni. Sajnos végül mégis megalkották, de a végleges verzió már nagyban eltért attól, ami felett Nepp József 2004 óta dolgozott. Végül nemcsak a sajtó, de az internet népe is a földbe döngölte a gagyi folytatást.

8. Előzményfilm
Egy időben egy spin-off is tervben volt. Eredetileg Macskamesék címmel futott volna 12 epizódon keresztül, méghozzá az 1986-os filmből megszokottól teljesen eltérő karakterekkel. Az alkotók elmondása szerint több televíziós csatorna és külföldi befektető is érdeklődött a projekt iránt, de a magyar államtól nem kaptak elegendő támogatást a teljes sorozatra, így azt törölték.

MACSKAFOGÓ /részlet/ Teufel és Mr. Gatto telefonbeszélgetés

Mr. Giovanni Gatto lakása!- Teufel! Kapcsolja cicus az elnök urat!- Sajnálom lehetetlen.- Mr. Gatto éppen mosakszik. - Ez fontos ügy cicus, vigye azt ...

9. Felújított verzió
2015-ben a film egykori készítői és elszánt rajongók egy kisebb csoportja összefogott, hogy felújítsa a 1986-os kultfilmet. A Macskafogónak csupán egyetlen, erősen sérült negatívja maradt fenn, így pénzt kezdtek el gyűjteni a restaurálásra. El is kezdték azt képkockáról képkockára beszkennelni, ám a Nemzeti Filmalap közbelépett, hogy saját hatáskörben végezze el a további munkálatokat. Sajnos azóta a kezdeményezésről nem sokat hallani.

10. Kultusz
Bár maguk a készítők sem értik, miért szeretik ennyire a filmet, a Macskafogó máig nem veszített frissességéből, humora időtállónak bizonyult, és nagy hatással volt a hazai popkultúrára. Így napjainkban is ugyanolyan elánnal fogyasztható, mint egykoron.

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.