Ungár Péter: „Remélem, már bizonyítottam”

Farkas Bazsi 2021-09-20 06:21:00
Szombathelyi szerepvállalásáról, Hende Csabával való viszonyáról és egy lemosott szombathelyi buszmegállóról is beszélt az Ugytudjuknak a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője.

Nem volt könnyű időpontot egyeztetni az előválasztási hajrában Ungár Péterrel, az LMP, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, Momentum, Új Kezdet által támogatott előválasztási jelölttel. Ha már éppen Szombathely, Joskar-Ola városrészének a környékén kopogtatott, akkor abba a buszmegállóba hívtuk beszélgetni, amit nemrég ő maga mosott le. Régi ismeretségünkre tekintettel tegeződtünk.

Lezárult az előválasztás első szakasza, túl vagyunk az aláírásgyűjtésen, több mint 1200 szignót adtál le. Elégedett vagy ezzel? Egyáltalán lényeges, hogy az induláshoz szükséges 400-on túl mennyi gyűlt még össze?

Nyilván örömteli, hogy a szükséges mennyiség több mint háromszorosa jött össze, de én erre a két hétre inkább egy lehetőségként tekintettem, hogy minél több emberrel tudjak találkozni, személyesen beszélni. Mert az előválasztás legfőbb célja kiválasztani azt a jelöltet, aki le tudja győzni helyben a Fideszt, de legalább ilyen fontos, hogy minél több emberhez vigyük el közvetlenül a kormányváltás üzenetét.  

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Sűrű hét volt. Mi volt a menetrend?

Kitelepülés, kopogtatás, kitelepülés, kopogtatás végeláthatatlan sorban. Ilyenkor mindig, minden politikus elmondja, hogy fárasztó volt, de rengeteg erőt adott megtapasztalni az emberek támogatását, - és most én is kénytelen vagyok beállni ebbe a sorba: tényleg csodás érzés, hogy ennyi támogatást kapok Szombathelyen és a környező településeken.

Na essünk túl a kötelező kérdéseken: miért szeretnél Szombathely és a hozzá tartozó 11 település parlamenti képviselője lenni, amikor nincsenek helyi gyökereid? Na, és miért megy a Fidesszel szembe valaki, akinek a családja nagyon is NER-közeli?

Szerintem lassan Magyarország egyik legismertebb információja, hogy én valóban nem Szombathelyen születtem. Idekeveredtem négy évvel ezelőtt és beleszerettem a városba, a helyi politikába, az emberekbe, és viszonylag gyorsan eldöntöttem, hogy én Szombathelyt szeretném képviselni az Országgyűlésben. Biztos lehetne könnyebb utam is mandátumot szerezni, de engem ez motivál. 

Remélem, tudtam azt bizonyítani az elmúlt években, hogyha bizalmat kapok, azt meg fogom szolgálni, és hangos, látható, minden konfliktusba beleálló képviselője leszek a térségnek.

Ami pedig a családomat illeti: nem ők indulnak ezen a választáson, hanem én. Tudom, hogy nekem ellenzéki politikusként versenyhátrány a családom, de bizonyos szempontból pont ez bizonyítja, hogy az elvi elköteleződésem a kormányváltás mellett erős. Inkább járom a nehezebb utat, de nézek esténként elégedetten a tükörbe.

Amúgy mit szólt mondjuk az édesanyád, amikor megtudta, hogy Szombathely és térsége egyéni képviselője szeretnél lenni, ezzel pedig nyugdíjba küldenéd Hende Csabát?

Szerintem örült, hogy már nem abban a körzetben indulok, ahol lakik, így nem kell választania a fia és Orbán Viktor között, amikor elmegy szavazni.

Apropó, milyen most a viszonyod Hende Csabával?

Hende Csaba a mintapéldánya annak a kormánypárti politikusnak, aki már abban a tévképzetben él, hogy neki a hatalom valamilyen születési joga. Pont ezért már azt is személyes sértésnek veszi, ha valaki kritizálni meri. 
Márpedig mivel én elég sokat kritizáltam az elmúlt hónapokban, ebből következően nem túl jó a viszonyunk. De, ha valamit sikerként értékelek az elmúlt időszakból, az az, hogy Hende képviselő úr jól láthatóan ideges, kapkod, vagdalkozik, személyeskedik, - márpedig ez azt jelenti, hogy érzi a vesztét.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Mi az, ami a legjobban bosszant Hende és Szombathely „kapcsolatában”?

Tudom, hogy kellemetlen a kampányszlogent belefűzni egy ilyen beszélgetésbe, de tényleg azt gondolom, hogy ez a város egyszerűen többet érdemel egy magát hűbérúrnak képzelő, a saját pártjában megbukott, sértődékeny politikusnál.

Júniusban posztoltatok egy közös fotót Czeglédy Csabával, a DK előválasztási jelöltjével. Ezt ma is megtennéd?

Persze. Sőt, kifejezetten büszke vagyok arra, hogy annak ellenére, hogy minden mérés szerint itt az egyik legkiélezettebb a verseny, közben mindvégig megmarad korrektnek. Én kifejezetten kedvelem Csabát, de azt gondolom, hogy nekem sokkal több esélyem van megverni Hende Csabát.

Szombathely polgármestere, Nemény András (Éljen Szombathely!) egy, az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy te már eddig is sokat lobbiztál Szombathelyért. Pontosan mit tudtál eddig elintézni a városnak?

Én elsősorban nagyon hangos vagyok, és pont ezért országos üggyé tudtam tenni, hogy az nem elfogadható, hogy mondvacsinált indokokra hivatkozva milliárdokat vonnak el Szombathelytől, csak azért, mert ellenzéki vezetésű. Ettől megijedt kicsit a Fidesz is, és hirtelen csak találtak egymilliárd forintot fejlesztésekre. Az más kérdés, hogy nem azokra a fejlesztésekre, amit a Nemény András-féle városvezetés akart, de mégis több ez, mint a nulla. Én ugyanakkor azt képviselem, hogy Szombathely ne elégedjen meg az alamizsnával: ha engem bíznak meg az itt élő emberek a bizalmukkal, akkor addig nem fogok leállni, amíg vissza nem szerzem azt a hárommilliárd forintot, amit elvettek ettől a várostól.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Nem csak Szombathely tartozik a választókerülethez, hanem 11 további település. Mennyire ismered az itteni helyi problémákat, egyáltalán mennyire kell ezekkel foglalkoznia egy országgyűlési képviselőnek?

Alapvetően probléma Magyarországon, hogy az elöregedés és az ehhez kapcsolódó gondoskodási válság a kisebb településeket még intenzívebben érinti. A hosszútávú cél, hogy ezen változtassunk, de ez nem fog négy év alatt megtörténni. Azért viszont igenis lehet tenni rövidtávon is, hogy az időskor ne jelentsen egyet a kiszolgáltatottsággal. Erősíteni kell a szociális ellátórendszert, meg kell emelni az idősgondozási támogatást, és meg kell próbálni minden állami szolgáltatást ugyanolyan könnyen és ugyanolyan minőségben elérhetővé tenni a kisebb településen élőknek, mint a városlakóknak.

Beszéljünk országos problémákról. Állandó témád a szociális szektor elhanyagoltsága, folyamatosan lobbizol az itt dolgozó szakemberek érdekeiért. Van eredménye?

Persze tudnék dolgokat mondani, de az őszinte válasz az, hogy a szociális szektor csak és kizárólag a kormányváltástól remélheti a helyzete javulását. A Fidesz egyszerűen semmibe veszi őket, amit minden kétséget kizáróan bizonyított, hogy még egy világjárvány során - ahol a szociális dolgozók is az életüket kockáztatták azért, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül – sem voltak hajlandóak legalább azt az egyszeri félmillió forintot megadni nekik, amit nagyon helyesen az egészségügyi dolgozók megkaptak.

Mi lenne az ágazattal, ha jövő tavasszal nem lenne a Fidesz-KDNP-nek kormányzó többsége? Egyáltalán mennyire lesz erre befolyással az, hogy ki lesz a miniszterelnök?

Karácsony Gergely programjának része, hogy a szociális dolgozók visszamenőleg megkapják a félmillió forintos bérkiegészítést.
Ez a nulladik pont. A valódi megoldás azonban egy átfogó béremelési program, melynek keretében a szektor béreit fel kell zárkóztatni az egészségügyi dolgozókéhoz. Erre megvan a forrás, csak a Fidesz egyszerűen másra költi.

Tudsz mondani példát, hogy mi az, amire a kormány az elmúlt, vegyünk csak 4 évet, feleslegesen költött, és hol lett volna jobb helye?

Azért, ha ezt mind felsorolnám, az meghaladná ennek az interjúnak a kereteit, ezért visszatérve az előző kérdéshez, csak egy példát említenék: a kormány kétszer annyit költött a vadászati világkiállításra, mint arra, hogy a szociális dolgozók is megkapják az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan az egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítést, elismerésül azért, mert a saját életüket kockáztatva küzdöttek a frontvonalban azért, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül. Na, ez az egy állítás önmagában elég ok a kormányváltásra.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Az LMP Karácsony Gergelyt támogatja miniszterelnök-jelöltként, de, ha Dobrev Klára (DK) nyeri az előválasztást, akkor vele is együtt tudnál dolgozni?

Természetesen. Mi két okból támogatjuk Karácsony Gergelyt: egyrészt zöld pártként ő áll hozzánk a legközelebb, másrészt ő az egyetlen a jelöltek közül, aki éles helyzetben már valóban legyőzte a Fideszt. De Dobrev Klárát is kiváló, felkészült jelöltnek tartom, aki jó miniszterelnök lenne. 

Mi a véleményed arról a felvetésről, amit Czeglédy Csaba is hangoztatott a vitán, hogy nem érdemes rád szavazni, mert listáról úgy is bejutsz?

Egyrészt még az LMP-n belül sem történt meg a listaállítás, azt majd a párt kongresszusa eldönti, hogy kit delegál a közös listára. De ez a felvetés szerintem az előválasztás teljes félreértelmezése: 

a tét itt nem az, hogy nekem vagy Czeglédy Csabának lesz-e helye a következő parlamentben. A tét az, hogy olyan jelöltet választunk-e, aki meg tudja verni Hende Csabát és így hozzá tud járulni a kormányváltáshoz. Én azért indulok, mert hiszek abban, hogy erre a feladatra én vagyok a legalkalmasabb. 

Amúgy nem érzed azt, hogy ez egy szélmalomharc? Mármint, egekben van a választók ingerküszöbe. Sem a kínai államtól felvett kölcsönből építendő Fudan, sem pedig a nyugati országokban valószínűleg egy kormány bukását magával hozó Pegazus-ügy nem vitt tömegeket az utcára.

Nem, én rendkívül optimista vagyok. Két évvel ezelőtt, ahol az ellenzék megfelelő energiát tudott mozgósítani, ott elverte a Fideszt, márpedig azóta leginkább csak az változott, hogy a kormány még magára haragított néhány százezer embert a szociális dolgozóktól kezdve a vendéglátósokon át egészen azokig, akik szerint harminc évvel a rendszerváltás után finoman szóval se elfogadható az újságírók és politikusok megfigyelése.

Nem véletlenül kértem, hogy itt találkozzunk, ugyanis nemrég helyi aktivistákkal és a Joskar-Ola önkormányzati képviselőjével, Kelemen Krisztiánnal (Éljen Szombathely!) lemostad ezt a buszmegállót. Elég kampányfogás-ízű az előválasztás küszöbén egy efféle akció, nem?

Szerintem a jelenlegi városvezetés egyik legszimpatikusabb tulajdonsága pont az, hogy az ilyen típusú akciók rendszeresek maradtak a választási győzelem után is, én pedig ezekhez szívesen csatlakoztam az előválasztás előtt, és szívesen fogok utána is.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Zárjunk egy teljesen politikamentes témával. Mikor kezdtél el bokszolni és miért?

Körül-belül három éve kezdtem bokszolni, és nagyon megszerettem. Annyi előnye biztos van, hogy a kormánypárti képviselők többségével szemben így legalább nem a parlamenti vitákban kell levezetnem a felgyülemlett frusztrációimat.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák