Ferenc pápa Kassán már az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt

Fehér Buda 2021-09-14 20:00:11
A pápa szerint el kell jutni a párbeszédig.

A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, s azoktól el kell jutni a párbeszédig - jelentette ki Ferenc pápa kedden Kassán, ahol szlovákiai látogatása harmadik napján a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott. A pápa ezután kassai fiatalokkal is találkozott, akiknek a gyökértelenség és a pillanatnak élés veszélyeiről is beszélt, írja az MTI. A katolikus egyházfő mintegy fél órát töltött a több mint négyezer fős roma közösségnek otthont adó lakótelepen, amelyet a látogatást megelőzően kitakarítottak, kidíszítettek, és megjavították az odavezető utat is. A pápa programjának nagy része a szalézi rend közösségi központja előtt zajlott, ahol a szervezők szerint mintegy kétezren gyűltek össze.

"Drága testvéreim, túl gyakran voltunk tanúi előítéleteknek, kegyelmet nem ismerő bíróságoknak, hátrányos megkülönböztetéseknek, gyalázkodó szavaknak és gesztusoknak. Emiatt mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek emberségünkben. A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, el kell jutni a párbeszédig, a bezárkózástól a befogadásig" - idézte Ferenc pápa szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A katolikus egyházfő hozzáfűzte: ahol jelen van a gondoskodás és a türelem, ott idővel megjelennek ennek gyümölcsei is.

Fotó: Vatican News Facebook-oldal

A pápa a lakótelepről távozva a kassai Lokomotív stadionban folytatta programját, ahol helyi fiatalokkal találkozott. Az egyházfőt a szervezők szerint mintegy 20 ezren várták a stadionban, köztük idősebbek is. A pápa ott elmondott beszédében az "ideiglenesség kultúrájától történő megszabadulás" fontosságáról és az egész életre szóló szeretetről beszélt.

"Nem azért vagyunk itt, hogy egyik napról a másikra éljünk, hanem azért, hogy az életünk kalandos utazás legyen" - fogalmazott a Szentatya, rámutatva: ma az ideiglenesség kultúrájától történő megszabadulás jelenti a valódi egyediséget és forradalmat, az, ha sikerül a pillanat fölé kerekedve egész életen át teljes lényünkkel szeretni.

Az egyházfő szólt a gyökértelenség veszélyeiről is. Azt tanácsolta a fiataloknak: beszélgessenek szüleikkel és nagyszüleikkel, s óvakodjanak attól, hogy elszakadjanak a valós élettől, s annak helyét a virtuális világ vegye át. Ferenc pápa szlovákiai látogatása szerda délután ér véget. A katolikus egyházfő látogatása utolsó napjának nagy részét Sastín búcsújáróhelyen tölti, ahol délelőtt több püspökkel együtt imatalálkozón vesz részt, majd ugyanott szabadtéri misét tart. Ez utóbbi a pápalátogatás legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.