A kormány szerint nem 3,8, hanem 1,1 milliárdos támogatást kapott a Karcag városa a Sámándob felhúzására

Fehér Buda 2021-09-14 18:00:00
A Sámándob építésének ára egy év alatt közel ötven százalékot ugrott, de Pintér Sándor szerint eltérnek a számok.

A 2015-ös milánói világkiállításon Magyarországot egy Sámándob és egy hozzá tartozó bárka szerű szerkezet népszerűsítette, kezdi Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője azt az írásban feltett kérdését, amelyet Kásler Miklósnak (Fidesz-KNDP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének tett fel. Ungár felidézi, hogy a kiállítás után több hazai város is szemet vetett a Sámándobra és remélték, hogy településük következő jelképe lehet.

A versenyt végül Karcag nyerte, de nem volt pénzük felújítani és újra összerakatni a kiállítási darabot. Azt az Átlásztó írta meg, hogy ehhez végül nemrég a kormánytól 3,8 milliárd forintot kapott a karcagi önkormányzat, 50 százalékkal többet, mint amennyiért tavaly húzták volna fel az épületet, de így legalább elindulhat az építkezés. Ungár szerint a költségeket az is növelte, hogy a tárolásért az önkormányzat 26 millió forintot fizetett a helyi cégnek. Itt ráadásul, mint kiderült a szabad ég alatt tartották a pavilon szerkezetét, ezért az évek során rozsdássá vált. Ezek valószínűleg az újjáépített verzióban nem is használhatóak.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Ungár végül arra kérdezett rá Káslernél, hogy milyen előzetes felmérések előzték meg a kormány 3,8 milliárdos támogatását a Sámándob újjáépítésére, valamint, hogy mi alapján számolták ki ezt az összeget az újjáépítésre.

Az LMP képviselőjének kérdéseire végül Pintér Sándor (Fidesz-KDNP), a belügyminiszter reagált, aki azt írja, Karcag Város Önkormányzata "a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítése Karcagon" él érdekében

1 milliárd 108 millió 100 ezer forint összegű támogatásban részesült.

Pintér szerint további támogatás nyújtására e célból nem került sor.

Korábban egyébként felmerült annak az ötlete is, hogy a Sámándob Szombathelyre kerül, Hende Csaba fideszes képviselő évekkel korábban nagy csinnadrattával jelentette be, hogy a milánói világkiállítás pavilonját Szombathelyre hozzák. A maradványok most egy vállalkozás telephelyén rohadnak, de eleve kamu lehetett az épület 11-es Huszár úti felállítása.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.