Sok reklámszünettel és kevés újdonsággal szolgált a miniszterelnök-jelölt-jelöltek vitája

Farkas Bazsi 2021-09-13 07:00:32
A tolvajok és a rossz emberek bűnhődjenek.

Eredetileg a Partizánon vitatkoztak volna az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei, végül azonban inkább úgy döntöttek a pártok, hogy jobb lesz nekik a hagyományos tévés platform, így az ATV és az RTL Klub is szervezhet egy-egy vitát.

Az elsőt vasárnap az ATV produkálta. 

A résztvevőknek alapjában két-két perce volt a válaszokra, de voltak egy perces viszontválaszok és percek nélküli vita platform is. A kissé követhetetlen lebonyolítási módszert az sem segítette, hogy az időt is rendre más elvek alapján mérték. Volt, amikor az óra már akkor futott, amikor a moderátor Simon András még javában mondta fel a kérdést, máskor csak akkor indult el a stopper, amikor a válasz érkezett.

Sok újdonságot egyébként nem tudtak mondani a résztvevők: pártállam, felszámolás, oktatás, egészségügy, jobbítás, elszámoltatás, börtön, Tóth Csaba. 

Ami a műfajhoz szokatlan volt, az az a vita elemei közé beépült reklámszünetek. Miniszterelnök-jelölti vita 15 éve volt utoljára, ott Gyurcsány alaposan felmosta a padlót Orbánnal, a fideszes politikus azóta sem mert kiállni nyilvános vitára. Miniszterelnök-jelölti-jelölti vita pedig még soha nem volt, lévén az előválasztás intézményét is csak most terjesztették ki országosra. Na de nézzük zanzásítva, hogy ki mit mondott:

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje azzal kezdett, hogy az alkotmányos rend visszaállítása, és a pártállam megszüntetése az egyik legfontosabb feladat. Több pénzt kell hagyni a magyar embereknél. Nem kellenek látványberuházások. Fel kell számolni a szegregátumokat, 5 és 10 ezer darab közötti szociális bérlakásokat kell felépíteni. Meg kell fékezni az árak elszabadulását, a 27%-os Áfát 5%-ra csökkentik. Olyan oktatás kell, ami nem a sormunkára akarja a gyerekeket felkészíteni, hanem a csoportban dolgozást tanítja meg és felkészít az életre. Évi 600 milliárd forint kell az egészségügyi ágazatra. Át kell venni a román példát a vagyonelkobzásra és a börtönbe zárásra azoknál, akik meglopták a közösséget. 

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje azt mondta, hogy a mostani helyzetből a kiút egy szakértői kormány felállítása lehet. Fel kell szabadítani a hivatalokat a pártállami befolyásból. Minél hamarabb be kell vezetni az eurót, az most a legfontosabb, hiszen gazdasági stabilitást jelentene a vállalkozásoknak. Adóemelésről szó se essen- tette hozzá. És ne az exportra dolgozó cégeket támogassunk, hanem azokat, amelyek helybe termelnek. El kell kobozni a lopott pénzt. Egészségügyben béremelés kell. 

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje Magyarország újraegyesítéséről beszélt és arról, hogy a kormányváltás esetén azonnal le kell hívni azt a 6000 milliárdos segélycsomagot, amit az EU az Orbán-kormány korrupciógyanús ügyei miatt tart vissza. Karácsony szerint hatalomra kerülésük esetén NAV-zároltatást kell eszközölni minden bankszámlán, amelynek tulajdonosa közpénzen gazdagodott meg. Szerinte a helyzet ma idehaza annyira rossz, hogy Makóról Romániába mennek dolgozni az emberek. Adómentes minimálbért ígért. A kisvállalkozások kapjanak adókedvezmények, ne a multik. Fél milliárd forintnál magasabb vagyontárgyakat megadóztatná. Pedagógus béremelést emlegetett. Vissza kell szerezni a közalapítványoknak adott állami egyetemeket - mondta.

Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje azzal nyitott, hogy a Karmelita kolostor kulcsát oda kell adni a korrupcióellenes ügyészségnek. Vissza kell vonni a homofób törvényt. Ki kell nyitni a Parlament kapuit az újságírók előtt. 4 napos munkahét bevezetése mellett kardoskodott, rugalmas nyugdíjrendszert és euró bevezetés emlegetett. Fontosnak tartotta az egyéni nyugdíjszámla bevezetését és azt, hogy azok a nagyvállalatok, amik kivonulnak vagy profilt váltanak a munka nélkül maradt dolgozóikat felnőttképzésben képezzék tovább. Nem helyes duplán fizetni - folytatta az egészségüggyel. Új egészségügyi rendszerváltás kell. Finn modellt kell követni az oktatásban. Első diplomát ingyenessé kell tenni. Fudan helyett diákváros kell - sorolta elképzeléseit.

Dobrev Klára, a DK jelöltje, leginkább az olcsó, kiszolgáltatott munkaerő ellen menne. Ugyanolyan bért kell adni mindenkinek - hangoztatta. Nemzeti tőkésosztály felszámolása és a kis-, és középvállalkozások támogatása lenne az egyik fő csapásiránya. 9 ezer új egészségügyi dolgozó kell szerinte a rendszerbe. Romániában 30 ezer forinttal többet fizetnek egy kezdő pedagógusnak, mint Magyarországnak - mondta a statisztikát.

Éles vita alakult ki Fekete-Győr és Jakab között azzal kapcsolatban, hogy miért nem a korrupció elleni harc éllovasát Hadházy Ákost támogatja a Jobbik Zuglóban, hanem Tóth Csabát. Jakab azt mondta, hogy Tóth Csaba többször bizonyított a Fidesszel szemben Zuglóban, és ha Tóthra rávetült a korrupció gyanúja, akkor Hadházy miért nem állt ki konkrétumokkal az ügyben. Ezt ugyanis a mai napig nem tette meg.

Ez volt az egyetlen pont, amiben a résztvevők nem értettek egyet.

Folyt.köv. hamarosan. 

Címlapfotó: ATV Facebook.

Szólj hozzá!

Baleset miatt forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, Győr térségében

Szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt egy személygépkocsi.

Két nappal tovább tart az előválasztás, a kimaradt helyszínekre húzhatnak fel újra sátrakat

Az elmúlt hétvégén sokan hiába mentek szavazni, de hamarosan kárpótolják őket.

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

van még itt cikk a témában:

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

Karácsony: 2022-ben vagy Orbán lesz a miniszterelnök, vagy én

A főpolgármester a megosztottság ellen is küzdene, ami az ország legnagyobb problémája.

Karácsony Gergely az Ugytudjuknak: Szívesen elmentem volna a Partizánba is vitázni

Budapest főpolgármestere, az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje a győri utcafóruma után adott nekünk interjút.