Hazaszállítanák az oroszok az egykori űrrepülőgépeik összes megmaradt példányát

Nagy Donát 2021-09-10 05:59:00
Jelenleg a kazahsztáni Bajkonurban rohadnak a történelmi emlékek, ahol rendszeresen fosztogatják is a Buran testvéreit.

Az újrahasznosítható űrszállító rendszert az Enyergija-Buran program keretében, óriási anyagi áldozatok árán hozták létre a szovjetek, érdemi alkalmazására azonban a birodalom bukása miatt már nem kerülhetett sor; jelenleg vandálok pusztítják - írja az Aerotech.

A cikk szerint az űrsiklót Gleb Lozino-Lozinszkij vezetésével az NPO Molnyija vállalat az amerikai Space Shuttle mintájára, de attól némileg eltérő koncepció alapján (pl. nincs saját hajtóműve) fejlesztette ki az 1980-as években.

A szovjet űrsikló, a Buran

Maga Lenin nicknevű vendégszerzőnktől az elmúlt években már olvashattatok egy-egy bejegyzést. A Techstory-ról és rendkívül részletes cikkeiről is ismert írónak saját oldala is van, ami nem más mint a Modernwartech. Ma a szovjet űrrepülőről láthattok sok remek fotót.A Szovjetunió úgy vélte, hogy...

Bár több példány is épült belőle, űrutazásra csak az egyikük volt alkalmas, legtöbbjüket csupán földi és légköri tesztekre alkalmazták.

A teljes értékű Buran 1988. november 15-én startolt el első űrrepülésére a bajkonuri 110-es indítóállásról az Enyergija óriásrakéta hátára szerelve. A sikló fedélzetén személyzet nem tartózkodott, a repülésre teljesen automatikus üzemmódban került sor. Az űrutazás összesen 205 percig tartott, melynek során a Buran két föld körüli keringést hajtott végre, majd a terveknek megfelelően a bajkonuri űrrepülőtéren landolt.

Azonban a Szovjetunió már nem húzta sokáig, és maga alá temette a költséges projektet. A Buran soha többé nem jutott ki a világűrbe, ráadásul az egyetlen teljes értékű példányára 2002-ben rászakadt a tárolására szolgáló bajkonuri szerelőcsarnok is, és teljesen összetört az emberiség eme történelmi relikviája.

Rajta kívül a bajkonuri 112A jelzésű komplexumban található még egy 90 százalékos készültségű, űrrepülésre szánt tstvére, egy földi tesztpéldánnyal egyetemben.

De ezek is roppant méltatlan állapotban vegetálnak, mint azt a tárolásukra szolgáló lepusztult szerelőcsarnokba illegálisan behatolók alábbi videója is mutatja.

URBEX | Abandoned Soviet Space Shuttles (Buran) in Baikonur

💥Check out our books, over 800 pictures taken in 70 countries of the best abandoned places worldwide with info & history: https://exploringtheunbeatenpath.m...

Ezt elégelte meg mostanra az orosz űrkutatási hivatal, mely a lap szerint megpróbálja hazai földre juttatni a relikviákat.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.