Baliról elfogytak a turisták, úgyhogy a majmok most a falvakat terrorizálják

Fehér Buda 2021-09-09 17:30:00
Az indonéz makákók számára jó üzlet volt, hogy a turisták rágcsálnivalót vittek magukkal, a járvány miatt viszont egyre kevesebb eledelhez jutnak.

Indonéziában a makákókról tudják a helyiek, hogy elég agresszívvá válnak, ha kajához akarnak jutni. A turisták már nem ennyire jól informáltak, amit a majmok ki is használnak, így sokszor meglépnek a látogatók rágcsájával. A koronavírus járvány miatt viszont mindenhol megcsappant a turizmus, úgyhogy a makákóknak új módszerhez kellett folyamodniuk. Az állatok ugyanis a turisták helyett most célba vették a kisebb falvakat.

Bali szigetén egyre többször találkoznak a majmokkal a helyiek, a Sangeh faluban élők azt mondják, sokszor már csak azt veszik észre, hogy az állatok a háztetőkön állnak lesbe, majd lecsapnak, ha valakinél valami ehetőt látnak. A falusiak attól tartanak, hogy a még egyelőre ritka támadások később komoly hadjáratokká válnak, így a közeli Sangeh majomerdőbe viszik már az élelmet.

Fotó: Pixabay

A helyiek mindenféle gyümölcsöt, mogyorót és még sok mást visznek a rezervátumba, azt remélve, hogy megelégszenek majd a majmok ennyivel, és nem kalandoznak messzebbre. A rezervátumban nagyjából 600 makákó él, őket többnyire a szent Pura Bukit Sari templom környékén láthatják az arra járók. A járvány előtt a templomot rengeteg turista látogatta, de mivel Indonézia nemrég teljesen leállította a beutazást, most nem tudnak eljutni Bali szigetére, a makákók egyik legnagyobb élelemforrása is eltűnt, írja az Afar.com.

A helyieknek viszont nem kevés pénzébe, napi nagyjából 850 ezer rúpiába, azaz hatvan dollárba kerül, hogy elég ételt szállítsanak a makákók számára. Mivel a makákók mindenevők, így sokszor nem csak gyümölcsöt, hanem kisebb állatokat is elragadnak. A helyiek szerint viszont az a legnagyobb baj, hogy az indonéz hitvilág keretében a falusiak naponta felajánlásokat hagynak az isteneik számára a teraszaikon. Ezeket meglátva aztán lecsapnak a majmok, és elfutnak az istenek számára előhagyott gyümölcsökkel.

A helyi szakemberek viszont attól is tartanak, hogy a látogatók nélkül a majmok elszoknak majd az emberek látványától, ami katasztrofális következményekhez vezethet, ha visszatérnek a turisták. Sőt, ha a járvány még kitart, akkor az is elképzelhető, hogy a majmok a helyiekre is rátámadnak, amíg nem éri őket elég inger a turistáktól.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.